Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Harvi
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Uncarina roeoesliana cieszy oko. Czy roślina ta ma lekko włochate liście (tzn coś jak fiołki), czy mi się wydaje?
Ipomea sp jak spojrzałem na zdjęcie to skojarzyła mi się z winoroślami. :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Piękne te Twoje dziwadełka!
Czy Uncarina roeoesliana siałaś?
Bardzo mi się podoba jej kwitnienie.
Życzę pogody i udanego wypoczynku.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Uncarina roeoesliana-jest niesamowita! ;:oj
wcale mi się nie podoba, wcale mi się nie podoba... :;230 ;:224
Pozdrawiam ;:3
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Uncarina roeoesliana się rozkręca ;:215 Fajny kolor mają te kwiatuszki, taki mocny żółty, a nie jakieś blade nie wiadomo co :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo mi się podoba Uncarina i z liści i z kwiatów. Czy ona ma taki aksamitny połysk, czy to tylko złudzenie?
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale wreszcie doczekałam rozwoju u roślinki również zakupionej u Pavelki - Commiphora guillauminii. Mam ją od początku maja jakoś tak, i przez dwa miesiące tkwiła nieporuszona
Znam to uczucie :D , człowiek przypatruje się roślinie , czy coś jej nie tak :?: , dopiero jak roślina rusza - ulga , że żyje i wszystko git .
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani!!! Bardzo się cieszę, że mogę do Was powrócić pełna...energii Obrazek (bo pogoda była bardzo zmienna, na żagle w sam raz ale i niekoniecznie)
...zadowolona Obrazek(w końcu wracam do pracy, hura)
...wyspana Obrazek (imprezy na ośrodku i w okolicy do późnych godzin nocnych wspaniale pozwoliły wypocząć)
...ale naprawdę cieszę się, że Was znowu mam przy sobie! Obrazek

Pogoda w sierpniu nie zachęca już do kąpieli wodnych, trafiliśmy naprawdę na szalenie zmienną: szkwał, deszcz, słońce, wiatr - wszystko, co trzeba:
Obrazek Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek Obrazek

Niemniej wszystko co dobre szybko się kończy, czas było wrócić do domu.

Dziękuję, że nie zapomnieliście, dziękuję za przemiłe jak zawsze wizyty mimo mojej nieobecności!

Grzegorz - dzięki wielkie. Podłoże u uncariny to nie jest lawa - to czysty zeolit o grubej granulacji, bez innych dodatków. Moim zdaniem to rewelacyjne podłoże dla kaudeksów. W lawie trzymam mnóstwo innych, ale uncariny tylko w zeolicie.

Henryku - również dziękuję! A jeszcze tak niedawno pytałam Cię o ich pielęgnację, sposób podlewania... Tak niedawno je siałam przecież, tak niedawno były to malutkie siewki... Dziś nie mogę się na nie napatrzeć, bo piękne są.

Mieciu - naprawdę polecam! Jeśli trafię znowu n a dobre nasiona i uda się wysiać kolejne, to będziemy mogli porozmawiać, bo naprawdę uncariny są wdzięczne, choć nieco "fosiaste". Ale "tak mają" prawdziwe piękności :;230

Darku - tak, jej liście są takie włochate i o ile przypominam sobie liście fiołka, to można je nieco porównać, ale na pewno nie wielkością, tylko dotykiem. Natomiast Ipomoea - jest cudowna, jak się rozrośnie i zakwitnie, i rzeczywiście nieco winogrona może przypominać. Niemniej jej kuzynki pod nazwą wilec znajdziesz niemal wszędzie w naszym otoczeniu, dziko w lasach, polach, i różne odmiany w ogrodach. Jednoroczne oczywiście.

Iwonka - tak, siałam, trzy lata temu. W zeszłym roku zakwitła po raz pierwszy, jako dwulatka. Miałam nadzieję, ze może pozostałe już będą w tym roku zdolne, ale to tylko ta taka wyrywna.

Ewuniu! Ja się wcale nie dziwię, że ona się nie podoba, wcale a wcale :;230

Moniko - ten żółty jest naprawdę takim bardzo słonecznym kolorem, ciepłym i wyrazistym, bardzo go lubię. Odróżnia się zdecydowanie, bardzo ładnie współgra z zielonością całej rośliny. Dla mnie naprawdę cudo ;:167

Basiu - tak w świetle dziennym to nie, jest "matowa", może to lampa błyskowa tak pokazuje. Idealnie Darek - Harvi porównał do liści fiołków :D to najbardziej trafne określenie.

Jacku - no właśnie, stoi, nie rusza się ani w jedną ani w drugą stronę, aż nagle...uff, rośnie. Na tę drugą brzuchatą ciągle czekam.

Miło mi było czytać Wasze komentarze, więc pokażę, co zastałam w domu po powrocie:

Uncarina niezmiennie kwitnie, produkując nowe pąki:

Obrazek

hoja lacunosa 'Giant' kwitnie od marca po raz trzeci, nie zaszkodził jej wypadek z oknem:

Obrazek Obrazek

A debiucik miała maleńka Mammillaria bocasana, puściła dla mnie na powitanie jeden maleńki, uroczy kwiatuszek:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Teraz spokojnie poodwiedzam Wasze wątki, bom ciekawa okrutnie, co się u Was dzieje :D
Dziękuję za wizyty!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

No proszę: warto było czekać na powrót - zdjęcia super, opisy również zachęcające do wyjazdu w tamte strony... Tyle, że ja już jestem po urlopie. ;:218

Ja zawsze i wciąż ciekawy jestem co wybierzesz na ten raz do pokazanie ze swojej dużej i tak różnorodnej roślinnej kolekcji. Dzisiaj "padło" na mało spektakularne wielkości za to doskonałe jakości. No i świetnie pokazane - doskonale się je ogląda. :)
Dobrze, że już wróciłaś, niekoniecznie do pracy ale tutaj... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku! Dziękuję! Naprawdę szalenie mi miło ;:168 A moja "kolekcja", jak to dumnie nazwałeś, jest rzeczywiście różnorodna, takie roślinki mam, jakie lubię, ale kilka kwitnień przegapiłam - cóż, każdy z nas to ma, albo wczasy, albo rośliny, wszystkiego się nie da. Niemniej kilka jeszcze czeka w zanadrzu, więc zobaczymy, może się jeszcze uda coś pokazać...

jak na przykład:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ale czekam najbardziej na te dwa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już tyle wytrzymały, a tu załamanie pogody zapowiadają.. Oj, chciałabym zobaczyć je w rozkwicie... ;:174
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kaktusów u Ciebie sporo i coraz więcej - choćby po to abyś do nich serca nie straciła również trzymam kciuki za pogodą bo wtedy kwiaty się na pewno otworzą. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Oj będzie się działo ;:224. Niecierpliwie czekam na pokaz kolorów. ;:333
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Brakowało Ciebie na forum, dobrze, że jesteś. Musi być słoneczna pogoda, bo koniecznie chcemy zobaczyć, co tam rozkwitnie. Kwiatuszkowe powitanie miałaś bardzo ładne.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Przychówek kaktusów coraz ciekawszy :idea: masz ręke do kaktusów i pewnie będziesz miała ich coraz więcej u siebie :idea: Widoki bardzo ładne. :idea:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Nnnno! Dobrze, że już jesteś - mam coś dla Ciebie - ale 'do odebrania' u mnie :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:196 Kochani! Dziękuję bardzo za tak miłe słowa, naprawdę szalenie mi miło, że takie miłe wpisy otrzymałam na wstępie!
Henryku, dzięki, trzymaj mocno kciuki, ja serca do kaktusów nigdy nie stracę, bez obaw, będę się najwyżej nerwować nieco, że mnie nie lubią jak ja ich :;230
Kasiu - ja również! :D
Basiu - aż mi jakby miód pitny na serce ktoś wylał, bardzo Ci dziękuję, a za lepsze prognozy pogody bardzo proszę trzymać kciuki!
Grzesiu - również dziękuję! I zapewniam, że będę ;:108 Kiedyś :D
Lucy! A teraz to mnie zaskoczyłaś, czekam niecierpliwie i pisz szybciej, co tam, bo troszkę się chyba domyślam, ale czekam niecierpliwie ;:196

A Wam wszystkim za tak miłe słowa dedykuję pewne nieśmiałe kwitnienie... Jest to roślinka z tych moich ulubionych, ale prawdziwa, to znaczy - taka rośnie na Madagaskarze. Bez dodatków, surowa... i przez to piękna. Długo na jej kwitnienie czekałam, bo musiała chyba przejść aklimatyzację, ale doczekałam się, a zobaczyłam to teraz, po dokładnym obchodzie roślinek, przecież je też musiałam przywitać :D Kochani, ze specjalną dedykacją dla Was takie niby zwykłe, a niezwykłe - Euphorbia milii true - czyli ta "prawdziwa":

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Różni się od hybrydek spotykanych w kwiaciarniach, nawet od tych, które pokazywałam u siebie. Różowe ma tylko obrzeża, pewnie gdyby było więcej słońca, też to wyglądałoby na bardziej rozwinięte. Zobaczymy, co będzie z nią dalej, ale na razie jestem z niej dumna i mam nadzieję, że dedykacja Wam się również spodobała - mimo niewielkich rozmiarów, z wielkiego serca przekazana ;:196
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”