Moja przygoda z liliami dopiero się zaczyna,nie mam jeszcze takich pięknych kolekcji jak tu pokazujecie,ale dzięki Waszym pięknym zdjęciom i opisom wiem czego szukać
Washi dziękuję za rozpoznanie mojej lilijki,kupiłam w mixie...u mnie też jest nie wysoka,z niedużej cebulki,więc na razie zakwitła skromnie jednym kwiatem.
U mnie w zasadzie wszystkie lilie pokazały już kwiaty, została mi tylko jedna króciutka z dwoma pączkami. Jak zakwitnie to będzie finał liliowych popisów.
Dawid -mw21 ta lilia to jest Casablanka. Natomiast nie zgodzę się z twierdzeniem Anastazji że Prety Woman nie jest czysto biała.
Tak wygląda Prety Woman, a Casablanka dopiero otwiera pąki
Też wydaje mi się, że Pretty Woman nie ma różu... ja je rozpoznaję bardziej po tym jak kwitnie. Pretty Woman ma kwiaty skierowane lekko w górę, natomiast Casablanca ma kwiaty skierowane w dół. Ta moja lilia Casablanca to jedna z dwóch... akurat ta, która kwitnie rośnie w dość ciepłym miejscu, po zachodniej stronie domu, blisko ściany, więc dlatego szybciej rozwinęła kwiat... druga rośnie na przewiewnym stanowisku od wschodu i dopiero pączki nabierają odpowiedniej wielkości przed otwarciem. Aha i Casablanca na płatkach ma różne 'wyrostki' a z tego co widzę Pretty Woman ma gładkie płatki
monimg - powalające lilie i zdjęcia Cudo.
Co to za lilia pokazana w drugim wpisie, wysoka, biała z różowym środkiem?
U mnie zakwitły Pink Perfection. Bardzo je lubię. Są piękne i niezawodne. Tylko w ogóle nie chcą się same rozmnożyć. Kupiłam dwie cebule kilka lat temu i nadal mam tylko dwa pędy z kwiatostanami... Jak je rozmnożyć? Muszę obskubać cebule i rozmnożyć je z łusek?