Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Jeju, nie nadążam za Tobą, co sobie jedne roślinki dobrze obejrzę, to Ty już następne pokazujesz :pogon
Kaktusy czasem lubią zaskakiwać - u mnie jedna parodia sobie zakwitła teraz, chociaż zwykle się za to zabierała w październiku tuż przed snem zimowym :lol: Może się umówiły z Twoją mammillarką?
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hen_s pisze:piękne widoki u Ciebie chociaż nie są to akurat jakieś spektakularnie wielkie kwiatuszki.
Henryk to by tylko wielkie kwiaty oglądał :) A mi się podobają te proliferowe mammillarki ;:216
A tego zestawu hybryd od Henryka to Ci zazdroszczę :D
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne kwiatki chętnie oglądam, tak Hoyi jak i reszty... małe a cieszy ;:138
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

kilka kwiatków, w końcu sezon kaktusowy trwa. Nie jest on taki spektakularny jak u Was, ale jest
dla mnie ciekawy i nie zawsze wielkość albo szałowa barwa kwiatów jest wymiernikiem tego co ciekawe ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Bardzo, bardzo Wam wszystkim dziękuję!

Moniko - może i się umówiły, ale ja się na kaktusach nie znam ;:306
Piotr - nieskromnie powiem, że ja sobie tego zestawu też zazdroszczę! Naprawdę jestem mega szczęśliwa z tych klejnotów :D
Aga - tal jest, małe - ale cieszy, bo własne i pierwsze na tych roślinkach :D
Jacku - dziękuję, kilka zapowiedzi bardzo ciekawych się szykuje, ale to wiadomo, poczekamy. Rewelacji w kaktusach tych moich to ja i tak nie mam, a wszystko to kwitnie później niż u Was, to wiadomo, poniekąd odgrzewane kotlety :D Ale może się spodobają.

tak się złożyło, że szef nam zafundował krótki urlopik. W przyszłym tygodniu wyjeżdżamy do wód, ale póki co, zdążyłam ogarnąć się z hojami i chciałam im kilka chwil poświęcić. Lubię pokazywać je zaraz po otrzymaniu, bo po jakimś czasie widać, jak się zmieniły (lub padły, bo i tak bywa ;:oj ). Korzystając z chwili nadplanowanego wolnego, zdążyłam wiele ogarnąć. Na początek pokażę Wam kilka hojek, które trafiły rzutem z Tajlandii, ich wygląd nie jest powalający ale jak mówiłam, stanowią dokument jakie były.

Nie są wszystkie, bo niektóre się nie nadają do pokazania, może jak się z/reanimują po długiej drodze, to wtedy. Na razie mam kilka swoich wymarzonych:

hoja affinis hoja carmelae hoja chlorantha

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja coronaria pink&white hoja danumensis hoja flagellata

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja imperialis Palawan hoja lobbii black flower hoja mappigera Borneo

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja mappigera Pennisula hoja megalaster hoja montana

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja obtussifolia hoja rubida hoja sariae red form

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja sp 7-35 hoja sp. miari

Obrazek Obrazek

Te dwie ostatnie kwitną po prostu... bajecznie, ale na razie dbam o to, by się ukorzeniły i rosły zdrowo.

No to chwilowo byłoby na tyle z egzotycznych krajów, kolejny pokaz to już od polskich, naszych, uprawiaczy parapetowych ;:oj

Oczywiście jak zawsze dziękuję za wizyty i pozdrawiam tym razem chłodno i ozięble, bo za gorąco na zewnątrz jest ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Widać jak biedne roślinki są wymęczone po podróży - ale wydają się dochodzić do siebie. No, pod taką opieką nie jest to dziwne! ;:173

Patrzę po nazwach bo wydawało mi się, że nieco się na hojach znam - ba, jestem zarejestrowany na Forum o hojach od kilku już lat! - ale chyba moja wiedza jest mocno niekompletna. :roll:
"Na szybko" sprawdzam co za cuda sprowadziłaś i nawet nie wszystkie można w necie tak ad hoc odnaleźć. :wink:

Te co wiem i znam doskonałe, pewnie te inne również albo też i ładniej kwitnące bo przecież byle czego z Tajlandii byś nie sprowadzała. :)

Do hoja megalaster podchodziłem 2x - nie dałem rady. Trzymam kciuki aby Tobie się udało - oczywiście nie tylko za nią ale za wszystkie tak cudne zdobycze!! ;:333
Kilka razy to trzymanie kciuków pomogło - oby i tym razem tak się stało. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Pięknie, dziarsko się trzymają. Mnie po raz kolejny caudata padła...
Twoja hoja flagellata ładniutka, taka jasna. Moja jest ciemna, a od słońca nawet bardziej fioletowa.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Kolejne nowości i... kolejne piękności ;:oj trzymam kciuki by szybko i zdrowo rosły, a z czasem też zakwitły ;:333
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Żanetko!
Potrzebuję pomocy, zaglądnij do mnie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5632511
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

W pierwszej chwili myślałam, że hoja sp 7-35 została posadzona do góry nogami :D . Bardzo ciekawa z niej bestia -ja na razie się tylko przypatruję, żeby nie było.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: ja sobie tego zestawu też zazdroszczę!
A to już jest chyba zdecydowanie wyższy stopień wtajemniczenia :;230 :;230

Kolejne nowe i śliczne ;:138 Jak to się wszystko kwieciem obsypie!... ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Jakie tam wtajemniczenie, ot po prostu to się nazywa "mieszane uczucia" :;230

Dzięki Kochani za wizytę!
Henryku - są wymęczone mimo najszybszej przesyłki, jaka mogła być... No cóż, kawał drogi. Jedna mi się rozsypała w rękach...Ale "to już było", więc trzeba dbać o te, co są. Natomiast co do sprowadzania... Przy pierwszym wysiewie nasz Krzysztof (chromat) powiedział mi o nasionach co prawda, by brać te prawdziwie rzadkie, bo "te zwykłe zawsze zdążysz kupić na miejscu". To się w pewnym sensie tyczy roślin i tak jakoś przy zamawianiu czegokolwiek pamiętam o tym, co Krzysztof wtedy powiedział. Czasem nie ma sensu zamawiać roślinek, które na miejscu bywają za grosze, ale cieszę się, że mój wybór przypadł Ci do gustu. Natomiast co do megalaster - to i dla mnie drugie podejście, w lutym przyszła sadzonka cięta i padła. Ta jest ukorzeniona, ale co nie znaczy, że przetrwa. Staram się, bo roślina warta zachodu. Jak i pozostałe, ale ta jest po prostu czymś wyjątkowym. Komu się nie chce szukać, niech zerknie, jak kwitnie:
https://pl.pinterest.com/pin/556335360191599822/
Bardzo chciałabym, aby rosła zdrowo :-) We wspólnym interesie trzymaj kciuki :D

Marta! Ja flagellatę mam też od Ewy...i to jest zupełnie inna roślina. To znaczy, kolorem: ta od Ewy jest taka butelkowo zielona, a ta ma tylko podobne w twardości liście. To pewnie jednak różnica wyłącznie wynikająca z uprawy. A mnie padła H. imperialis...Kolejna. Z dwóch zamówionych nie mam żadnej, ale to są trudne diablice, poniekąd się z tym liczyłam, ale wiesz... Szkoda. Dbajmy o tę resztę, niech one nam rosną zdrowo :D

Aga - dzięki!
Iwona - załatwione, ale to się nazywa refleks :D

Basiu -a bo czy ja wiem...? Poleciałam popatrzeć na nią i sama zgłupiałam. Jeden pęd na pewno dobrze, a drugi...? No nie wiem sama ;:306

Lucynko - najpierw niech rośnie zdrowo! A na przyszłość oczywiście (nie) dziękuję!

Mimo wolnego mam tyle roboty, że trudno to nazwać wypoczynkiem: to przesadzić, to podlać, to rozsadzić, to podciąć, o rety, ale się tego narobiło! Cały tydzień "walczę" z roślinkami. Ale to lubię, więc poniekąd nie jest tak źle, niemniej czasu jakoś mało. Tak więc na szybko reszta hojeczek, już z naszych klimatów - na początek trzy australijki:

hoja australis ssp. keysii hoja australis ssp. tenuipes hoja australis variegata

Obrazek Obrazek Obrazek

dalej już po kolei brakujące:

hoja buotti hoja collina hoja finlaysonii EPC-142

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja gracilis hoja lacunosa Bogor, Java hoja lacunosa IML 0162

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja lacunosa 'Ruby Sue' ;:167 hoja macgillivrayi 'Leo Creek' IML 1735 ;:167 hoja (jeszcze) nn

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja NONG NOOCH hoja nummularoides hoja parasitica LAO B

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja parasitica variegata hoja parviflora splash hoja pauciflora

Obrazek Obrazek Obrazek

hoja serpens hoja sp. Kota Kinabalu hoja sp. Phi Phi Island

Obrazek Obrazek Obrazek

I ostatnia, z której nazwą mam nieco problem - hoja treubiana / ex. meliflua ssp. fraterna

Obrazek

Pozostałe jeszcze jedna sierotka, która powinna lada chwila do mnie zapukać, ale o tym już innym razem.

No to by było hoi na tyle na ten rok. Mam nadzieję, że nie przynudziłam, a maleństwa się spodobały. Tradycyjnie dziękuję za wizyty i pozdrawiam cieplutko!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ano - jako się rzekło - spodobały się! ;:oj

Do czego się bierzesz robisz to z rozmachem i dobrze. Jestem pod wrażeniem - to cecha charakteru, tego się nie da wyćwiczyć. ;:173

Hoje znów z tych rarytaśnych. Ja jakoś wolę te z dużymi listkami chociaż mi nie zawsze z nimi po drodze, Twoje jednak wszystkie warte podziwu.
hoja macgillivrayi 'Leo Creek' IML 1735 oraz hoja NONG NOOCH mimo wszystko chcę wyróżnić... Ale tylko dlatego że mam je na priorytetowej liście nigdy nie zrealizowanych... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Mimo wolnego mam tyle roboty, że trudno to nazwać wypoczynkiem: to przesadzić, to podlać, to rozsadzić, to podciąć
zapomniałaś dodać , że jeszcze wątki innych forumowiczów trzeba zaliczyć co tam u kogo się dzieje , a czasami i odpisać :wink:

Co do hoi - to niezłą kolekcyjkę uzbierałaś ;:333 choć która z nich pospolita , a która rarytas to kompletnie nie mam pojęcia ;:218
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Jacku, to nie jesteś osamotniony, ja też nie wiem. Natomiast wiem, że za kilka lat Żanetka będzie głownym potentatem hoi na Polskę :D . A na razie trzymam kciuki , aby się wszystko dobrze ukorzeniło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”