Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Ja dzisiaj zerwałam pierwsze tapiry z dwóch krzaczków (jakoś nie widać nowych zawiązków, coś leniuchują), w sumie 1,5kg, no i stety-niestety te jaśniejsze sztuki jednak są tapirami a już myślałam że jakaś fajna krzyżówka mi się trafiła, a one tylko słabo wybarwione były
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mandolina95, wszystkie moje Ateny Polki tak wyglądają. Przód, tył i czasami spód wyglądają jak przeszczep z Astry Polki 

- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drapichrust, ale u Ciebie jest to krzyżówka tych dwóch? Czy Ateny Polki mają już taki urok? Przyznam się, że nie znam się na odmianach cukinii i nie mam zielonego pojęcia skąd się wzięło to u mnie. Od jakiś 5-6 lat mam te same cukinie i z nich pobieram nasionka na następne lata. Pochodzenia tych pierwszych nasionek nawet nie znam. Zawsze miałam ich pełno i teraz mają różne barwy, ale taką widzę pierwszy raz
Mam pewne podejrzenia, że to być może jakaś samosiejka, gdyż nie rośnie regularnie w rządku.

Pozdrawiam!
-
- 100p
Mam cztery krzaki Ateny i na każdym tak rosną, nasiona oryginalne Atena Polka. Patrząc na kształt liści, pokrój rośliny i plennność Astry i Ateny widać, że są blisko spokrewnione.
- Mandolina95
- 100p
- Od: 13 lip 2016, o 22:00
Ktoś miał może Atenę Polkę w poprzednich latach? Czy sytuacja była podobna? Może firma nasienna coś spaprała i sprzedała krzyżówkę?
A to moje kolejne oryginały
Ciekawe co jeszcze znajdę

A to moje kolejne oryginały

Pozdrawiam!
-
- 100p
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam , mam pytanko , sadziłem żółtą cukinię ( nie pamiętam nazwy ) pierwsze warzywa były żółte , wiatr urwał połowę krzaka i teraz z tych urwanych rosną zielone i jakby grubsze a z reszty roślin nadal żółte
o co chodzi ?Proszę o nakreślenie tematu .

-
- 100p
Nowy83, pewnie masz Atenę. Wczoraj zrywałem przerośnięte Ateny i były całe żółte. Za to młode były zielone od spodu i dopiero łapały żółtą barwę. Taki ich urok.
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Dziś mija cztery tygodnie, odkąd zjedliśmy na surowo pierwszą, malutką jeszcze cukinię. Dotychczas z sześciu krzaków zebrałam ponad 11 kg owoców. Mam mix odmian, najlepiej plonują żółte. Zielone coś ostatnio przystopowały, jedna miała mszyce. Chyba zrobię zapasy keczupu na dwa lata i w przyszłym roku zadowolimy się jednym krzaczkiem cukinii, o ile w ogóle jakieś posieję :P
- KornelkowaMama
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:40
- Kontakt:
No to jak się chwalić, to na całego 
Ja w tym roku mam 8 krzaczków cukinii (3 żółte ateny polki, 2 zielone astry, 1 zieloną noname, bo na opakowaniu było napisane tylko że zielona, więc może to też astra i 2 które miały być okrągłe tondo di nizza, ale chyba są już pokrzyżowane, bo nasiona od prywatnego sprzedawcy z allegro i są mega wielkie z nich cukinie o raczej gruszkowatym kształcie). Do tego mam dwa krzaczki patisona: 1 sunny delight i 1 polo.
Szczerze to cukinie nam już uszami wychodzą. Moje plony to już około 30kg. Nie wiem dokładnie, bo nie liczyłam na bieżąco, ale było ich już jakieś 50 szt. + 12 patisonów, średnio liczę po 400-500g każda.
A teraz jeszcze pokażę Wam co przegapiłam na krzaczku i odnalazłam dzisiaj
Nie wiem jakim cudem można takiego giganta przegapić, tym bardziej że zrywam codziennie, a wczoraj na grilla urodzinowego córki też zrywałam.
Cukinia waży 2kg, talerzyk wytarowałam. Pozostałe trzy czekają na rozdanie albo przerobienie, też ważą razem przeszło 2kg, więc już w tej chwili mam prawie 4,5kg.
Keczup już robiłam, ale zrobię jeszcze podwójną porcję, najwyżej rozdam znajomym po słoiczku, bo zapasy chyba na 5 lat mogę zrobić. Piekę chleb z cukinią i ciasta... macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić?
Znajomi i rodzina już też mają dość cukinii
Za rok posadzę dwa krzaczki.

Ja w tym roku mam 8 krzaczków cukinii (3 żółte ateny polki, 2 zielone astry, 1 zieloną noname, bo na opakowaniu było napisane tylko że zielona, więc może to też astra i 2 które miały być okrągłe tondo di nizza, ale chyba są już pokrzyżowane, bo nasiona od prywatnego sprzedawcy z allegro i są mega wielkie z nich cukinie o raczej gruszkowatym kształcie). Do tego mam dwa krzaczki patisona: 1 sunny delight i 1 polo.
Szczerze to cukinie nam już uszami wychodzą. Moje plony to już około 30kg. Nie wiem dokładnie, bo nie liczyłam na bieżąco, ale było ich już jakieś 50 szt. + 12 patisonów, średnio liczę po 400-500g każda.
A teraz jeszcze pokażę Wam co przegapiłam na krzaczku i odnalazłam dzisiaj

Cukinia waży 2kg, talerzyk wytarowałam. Pozostałe trzy czekają na rozdanie albo przerobienie, też ważą razem przeszło 2kg, więc już w tej chwili mam prawie 4,5kg.
Keczup już robiłam, ale zrobię jeszcze podwójną porcję, najwyżej rozdam znajomym po słoiczku, bo zapasy chyba na 5 lat mogę zrobić. Piekę chleb z cukinią i ciasta... macie jeszcze jakieś pomysły co z tym zrobić?
Znajomi i rodzina już też mają dość cukinii

Za rok posadzę dwa krzaczki.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Placki z rywowanej cukinii. Dla mnie dużo lepsze niż ziemniaczane.
Ja mam około 15 krzaków i około 100kg na krzakach w tej chwili.
Ja mam około 15 krzaków i około 100kg na krzakach w tej chwili.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2016, o 10:36
Pochwalę się moimi cukiniami - mam tylko 4 rośliny ( wysiewałem mało gdyż nie wiedziałem jak to rośnie i i ile miejsca zajmuje )
Zbiór ładny , owoce smaczne ( placki z dodatkiem cebuli są przepyszne )
Wymyśliłem że wezmę dwie największe jakie mi do tej pory urosły i zbiorę z nich nasiona na siew w roku następnym.
Dwa owoce 4 i 4,8 kg wybrałem nasiona i zacząłem je suszyć na parapecie zacienionym. Nasiona leżą na folii alu , dzisiaj zauważyłem że zrobiły się jakieś pomarszczone - wydaje mi się że za bardzo się wysuszyły.
Podpowiedzcie jak prawidłowo suszyć nasiona ? ( dynii, cukinii )
Zbiór ładny , owoce smaczne ( placki z dodatkiem cebuli są przepyszne )
Wymyśliłem że wezmę dwie największe jakie mi do tej pory urosły i zbiorę z nich nasiona na siew w roku następnym.
Dwa owoce 4 i 4,8 kg wybrałem nasiona i zacząłem je suszyć na parapecie zacienionym. Nasiona leżą na folii alu , dzisiaj zauważyłem że zrobiły się jakieś pomarszczone - wydaje mi się że za bardzo się wysuszyły.
Podpowiedzcie jak prawidłowo suszyć nasiona ? ( dynii, cukinii )
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Nie ma to jak mieć zwierzynę, wmuci każde nadprogramowe jedzenie
, moje poszły na razie w wielkość (krzaki tapira sięgają mi do ud...a ja małą osóbką nie jestem), reszta ma trochę gorzej bo rośnie zaraz za ogromnymi tapirami
, jak do tej pory zerwałam dosłownie kilka kg (może ze 3,5) ale już widzę że na jednym krzaku rośnie duża maczuga a obok niej goni dopiero co zawiązana (codzienne ulewy robią swoje), astra polka słabiej ale coś tam wiąże.
Mam również kilka nadprogramowych krzaczków powtykanych w miejsca gdzie nie przeszkadzają i zaczynają nabierać masy, także koło połowy sierpnia- z początkiem września mogę się spodziewać że ruszą z produkcją.

Mam również kilka nadprogramowych krzaczków powtykanych w miejsca gdzie nie przeszkadzają i zaczynają nabierać masy, także koło połowy sierpnia- z początkiem września mogę się spodziewać że ruszą z produkcją.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.