Jadziu, Klarkia bardzo wdzięczna, tylko, że czasami rośnie bardzo wielgaśna i taka "ażurowa".
Ale lubię ją... zresztą godecję też. Zakładamy klub - "kolorowy busz".
Oto busz w wydaniu: latria i aksamitki, trawa i róże:
Marysiu, jakiś czas temu siałam Klarkie, fajnie rosła, ale pewnej wiosny ulewa wymyła mi nasiona. Wzeszła dosłownie jedna sztuka - ale taaaki kolos, że sama nadziwić się nie mogłam
A skoro mowa o kolosach, to mam coś takiego. Niestety nie znam nazwy, co to za roślina, ale wiem, że wieloletnia, miododajna, wysoka i kwietnie od końca maja.
Beatko, niestety nie możemy nigdy przewidzieć, co w danym roku bardziej się uda... Ja np. zrezygnowałam z nasturcji, był czas, że siałam ją corocznie, bo zawsze udawała się i była cudowna, aż pewnego roku niestety... i potem kolejnego też niewiele jej było. W tym roku wydaje mi się, że ze względu na deszcze ona też by się udała.
Za to te pannice zawsze się udają, za co je uwielbiam:
Andrzejku wypisz jeszcze na listę farbownik - to moje tegoroczne odkrycie. Piękna roślina, kwitnie na niebiesko, ale mam też kupioną w mix-ie białą i różową.
Bardzo trwała, zwarta kępa, bezproblemowa i ładnie się prezentująca. Na pewno w przyszłym roku ją też wysieję... aczkolwiek wschodziła dosyć długo, aż miałam wrażenie, że nic z tego nie będzie...
A tak się prezentuje (już zaczyna przekwitać, ale podskubię ją):
Zeniu, pięknie dziękuję

Lilie w tym roku ładnie zakwitły, jestem z nich zadowolona.
Czekam aż zakwitną te posadzone w tym roku, ale też odnoszę wrażenie, że to inne niż kupowałam...
Godecja

"w rządku" przy pergoli, po której nieudolnie pną się purpurowe powojniki (był też Jan Paweł II, ale został z powodu uwiądy skrócony do ziemi - kolejny rok nie zakwitnie

)
Wandziu, właśnie dużo jest takich ciekawych i trochę traktowanych "po macoszemu" kwiatków, a może zapomnianych?
Z ciekawych "wypełniaczy" jest facelia dzwonkowata. Cudownie niebieska, o której zapomniałam, ale na przyszły rok kupię.
Pięknie prezentuje się portulaka, trochę ociąga się przy wschodzeniu (u mnie posiana w kwietniu, dopiero niedawno ujawniła się), ale jak już ogarnie się i zakwitnie, to do później jesieni cieszy oko... lubi słoneczko.
Dla Ciebie moje hortensjowo - funkiowo - zawilcowe przedszkole.
Hortensje ogrodowe w tym roku dają popis, póki co są właśnie w przedszkolu, ale na przyszły rok, już chyba będę musiała przenieść do... gimnazjum
A tak prezentuje się Unique
I bukiecik floksów na dobranoc: