Ogród Biedronki641cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki641cz.4

Post »

Witam
Wszędzie podlało a u mnie wczoraj dwa razy po-grzmiało i nic. Przypieka dalej.

Ewuniu coś w tym roku z nowości przybyło. W zeszłym nie robiłam zakupów to w tym nadrobiłam. Jeżówki dziękują za pochwały i proszą o jeszcze.
Te goryczki,które pokazywałam nawet rosną. Na kwitnienie innych liczę jeszcze.
Niebieskości lepiej rosną porozrzucane po ogrodzie niż na samej rabacie niebieskiej. Muszę tam pomyśleć o nawodnieniu,bo tam ciągle strasznie sucho. :wit

Alu rozumiem przecież to czas letni i lepiej go spędzić na odpoczynku niż przed komputerem. ;:108 Kupidynek musi mieć słonce w lecie i sucho w zimie. Nie lubi też przesadzania. Za to łatwo się wysiewa. Moje pochodzą z własnego siewu. Marzy mi się jeszcze biały. Może będę mieć nasionka. ;:306

Choć lato w pełni u mnie czuje zbliżającą się jesień. Wszystko mi kwitło wcześniej i wcześniej przekwita. ;:222

Obrazek

Obrazek

Czas liliowców dobiega końca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakiś cudak z zarzyczki,bo kwitnie od wiosny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Aluniu, a czy to nie czasem Arctic Snow?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu ale piękne zdjęcie z białym floksem i hortensjami, cudny widok. ;:oj Arctic Snow? mogłabym mieć w ogrodzie, wspaniały kwiat. ;:215 Nawet leżące liście pewnie by mi nie przeszkadzały. ;:131
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Śliczne masz jeżówki, ale mnie bardziej zachwyciły rudbekie. Nie wiem czemu, ale u mnie wciąż wypadają. :(
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciumoże to i on,ale wiesz jak mam z liliowcami. Googlowałam to pokazane są rożne jego odcienie. Może to być on,bo takiego kupowałam dawno temu ale pewności nie mam. Dostał nazwę z znakiem :?: Może Marysia maryna go potwierdzi jak zawita ;:108

Soniu hortensje już poprzypalane mają kwiaty.Omdlewają . Jeśli to on to nie ma sprawy.
Nie wiedziałam,że lubisz liliowce. Ja je lubię tylko,że podsychające liście mnie wkurzają. Ich już nie podlewam.
Którąś młodzieży hortensjowych jest od Ciebie. Urosła i kwitnie. ;:196 :tan

Marysiu chinanit. dziękuję. U mnie się wysiewają i dużo je tępiłam . Bylinowe też giną?
Teraz za gorąco ;:108

Obrazek

Obrazek

Moja młodzież.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu super, że bukietowe kwitną. Tnij wiosną, już będą gęste, z większą liczbą kwiatów. ;:108 Bukszpan taki zielony, ;:oj mój przycięty przypaliło słońce, fatalnie wygląda. ;:222 Krzaczaste ładne wyhodowałaś, jak sztywno trzymają pędy. ;:138 Liliowców nie lubię, ;:306 mam dwa i wyjątkowo mnie denerwują leżące, brązowe liście. Twój piękny, jasny i mogę podziwiać, :D bez patrzenia na jego liście po przekwitnięciu.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, ta biała jeżówka to cudo.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Nieustająco podziwiam Twoje jeżówki! U mnie rozwija się biała i już w pąku jest piękna!
Też bardzo lubię kolor niebieski w ogrodzie, bo zwyczajnie jest go najmniej. Kiedyś próbowałem tworzyć rabatę niebieską ale połowę kwiatów to były odcienie fioletowego jak u przylaszczki czy astrów bylinowych.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu bukietówki przycięłam ostrożnie, bo nie mam z nimi takiego doświadczenia jak Ty. Skoro trzeba je ciąć to będę o tym wiosną pamiętać. Bukszpan zielony, bo jeszcze nie był przycinany. To fucha męża. :;230 Za to kulki już są po fryzjerze.
Liliowce już przekwitają będzie jutro przycinanie ich liści.

Wiesiu jeśli mnie pamięć nie myli to zaczyna kwitnąc w półcieniu Meringue. Troszkę w tym roku zbiedniała ale żyje.

Floranie jeżówki nie kwitną równo . Te w słońcu są dużo ładniejsze. Pierwsze posadziłam sobie w złym miejscu i to się odbija na ich kwitnieniu. Ja dwa lata temu stworzyłam rabatę niebieską ale jest nie udana. Cebulowe wiosenne kwitły i miały się dobrze ale inne byliny źle znoszą tam suszę. Wszystko tam jest ciągle zemdlone.Podlewanie nic nie daje. Powstanie nowa ale w innym miejscu. Trochę niebieskości zgromadziłam i teraz powstanie mam nadzieje ładna rabata. Chciałabym ją tak skomponować, by ciągle na niej coś kwitło i najlepiej w jednakowym czasie.. Czy mi się uda zobaczymy. ;:108

Obrazek

Jeżyk ukrył się w wiaderku. Uwolniony poszedł wolno. Myślę,że mnie jeszcze odwiedzi,bo co roku się pojawia i znika.

Obrazek

Motyli coraz więcej spotykam na jeżówkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Alu masz piękna kolekcję goryczek - chyba największa z tych, które widziałam. U mnie już żadna nie rośnie ale podziwiać lubię.
Złocień faktycznie taki roztrzepaniec - ładny więc warto go wyeksponować.
Koleus jeden ... ale za to w jakim kolorze - t o odmiana koleusa Blumei CINNAMAN.
Intensywność koloru zależy od ilości słońca - u mnie >> był taki
Pozdrawiam i czekam na dalsze fotorelacje bo są zawsze kolorowe i piękne.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne hortki, ciekawe liliowce ;:108 ;:108
Przepiękna kępa rózno-kolorowych i różnych odmian jeżówek.
Ja mam je w rożnych zakątkach powtykane, oddzielnie :wink:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Cudne jeżówki i moje ulubione niebieskości. Rzeczywiście niewiele jest kwiatów w kolorze czysto niebieskim i błękitnym. Laurencji zatokowej trudno zrobić wiarygodne zdjęcie, bo na zdjęciach jej piękny kolor zanika.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, śliczne roślinki. Łan jeżówkowy bardzo barwny. Jeżyk ;:167 Pięknie u Ciebie :D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Wyspana wyjątkowo wcześniej się dziś obudziłam. Po chłodzie obcięłam przekwitłe kwiatostany. Pozbierałam trochę nasion . Usunęłam podsuszone liście z liliowców. Doniczkowe podlałam. Ukisiłam jeszcze ze swoich 8 słoików ogórków . Powoli będą się kończyć,bo już pojawiają się kręciołki. Zlałam nalewkę z wiśni.Znacie taki przepis 100wiśnii 200 liści?. :;230
Teraz kawusia i chwila odpoczynku na forum i gonię do dentysty.

Krysiu coś z innych goryczek jeszcze powinno zakwitnąć, bo dziś dostrzegłam pąki różowej. Natomiast straciłam goryczkę jesienną sino- ornata. Miałam do niej 3 razy podejścia. ;:14 Coś ją podniosło a jak zauważyłam to już była uschnięta. Leję wodą ale nic z tego nie będzie.
Znalazłam nazwę złocienia w zapiskach to ''Aglaida''
Dzięki za podanie mi nazwy koleusa. Zapisałam ale czy go przezimuje? Dawniej mi się ukorzeniały i miałam swoje sadzonki a od dwóch lat coś mi padają.

Aniu do tej pory miałam tylko ogrodowe i pięknie się przebarwiały na niebiesko.Z bukietówkami rozpoczęłam przygodę od dwóch lat. A ja już nie wtykam roślin,gdzie popadnie albo gdzie jest miejsce. ;:7 Tak robiłam kiedyś. Teraz w kępach jeden gatunek lepiej mi się podoba.

Lidziu to ty mi podałaś w zeszłym roku jej nazwę. ;:108 Kupiłam ją na rynku jako ''kuku.''
Pozbierałam nasionka i wysiałam.Może tylko późno ją wsadziłam,ale myślę,że do jesieni będzie mi kwitła w pustych miejscach po cebulowych. Masz ją?

Mariolu dziękuje. Twój ogród też mi się bardzo podoba i wszystko co w nim rośnie. :heja

Teraz czas na fotki

Obrazek.

Kosmos odmiany Double Click z mieszanki kolorów. Liczyłam na białego.

Obrazek

Jeżowska na razie nn.

A na koniec zagadka .Co mi wczoraj zakwitło.?

Obrazek

:wit do wieczora.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Nie wiem co Ci zakwitło Alu ale jest śliczne ;:215 , albo już wiem, Krasnokwiat Katarzyny ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”