Kropelka zaprasza cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.3

Post »

Aniu, solenizantko dnia dzisiejszego :D te perukowce bardzo mi się rozrastają. Mam bordowego i zielonego, przy czym uważam, że bardziej dekoracyjny jest bordowy, a ja mam go posadzonego na tyłach ogrodu. W centralnym miejscu rośnie mi zielony, i on już- jak dla mnie jest mniej dekoracyjny, zwłaszcza poza okresem kwitnienia. No i liście też wypuszczają późno wiosną, zawsze się zastanawiam czy przemarzły czy nie. Przycinałam oba wiosną, ale trzeba zrobić im radykalne cięcie, pozbawić kilku gałęzi odrostów, bo zdecydowanie za gęsto...

Cukinii faszerowanej nie robiłam, dodawałam kiedyś do zapiekanki z ziemniakami i makaronem, ale jakoś nam nie podeszła. Generalnie lubię jak smak cukinii jest czymś zatuszowany i nie wysuwa się na pierwszy plan :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolu nadal masz peruczki na perukowcu. ;:215 Mój już dawno przekwitł .Teraz czekam na jego przebarwienie liści.
A za cukinią nie przepadam. Czasami robię leczo . I to nie często. Dwa razy w sezonie.
A tułacz tak się zachowuje i nie na darmo ma taką nazwę. Wychodzi w innym miejscu niż był posadzony. ;:108 :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, no tak, że ja na to nie wpadłam z tym tułaczem :;230 przecież to oczywiste, i musiałam o tym czytać przy zakupie :;230 . Człek się całe życie uczy :)
Perukowce jeszcze u mnie w pełnej krasie.

Wszystko jest kwestią gustu i smaku :)

Wierzba juz mocno sie rozrosła i ciągle trzeba ja ciąć, żeby móc siąść na ławce...
Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariolu, :wit
Przyszłam w odwiedziny do Twojego królestwa, z rewizytą... ;:196
Masz tyle cudnych roślin ! , nie zdążę tego za jednym "przysiadem" obejrzeć, to będzie dłuuuga podróż - tyle piękności.
Wspaniała działka, rośliny, zdrowo rosną . Perukowiec - wspaniały ! hortensja, róże, warzywa !
Ja też posadziłam cukinię i tak na prawde nie wiem, co tu z niej przyrządzić ? Leczo pewnie, bo nic mi nie przychodzi do głowy ... ;:131
Mariolu, pogratulować ogrodu ;:333
W wolnej chwili , zwiedzę poprzednie części ogródkowe :)
Pozdrawiam !
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Fajna ta pokręcona wierzba. Tylko niech Ci nie przyjdzie do głowy, żeby ją usunąć. ;:224 Wygląda świetnie nad tą ławeczką.
Co do pięciorników, to podzielam Twoją niechęć. Też ich nie znoszę.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Mariolko!
Bardzo kolorowo i nie mniej smacznie w Twoim ogrodzie. ;:63 ;:63
Złotlina ja też się pozbyłam, bo nieciekawie rósł, a ja nie potrafiłam go ukształtować. ;:7 Trudno, powiedziałam mu pa, pa i odszedł w siną dal. :uszy

Śliczna ta wierzba nad ławeczką. ;:333 Zapewne daje zbawczy cień w te gorące dni. ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak zobaczyłam Twojego Chopina, to stwierdziłam, że nie powinnam już sadzić róż, bo nigdy mi coś tak ładnego nie wyjdzie. Posadziłam Chopina z biedronki i chyba nic z tego nie będzie. ;:131
Słoneczniki imponujące ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Urokliwe to miejsce pod wierzbą ;:173 Z cukinii w tamtym roku robiłam sos słodko-kwaśny, potem wystarczyło ugotować np. makaron, podgrzac sos ze słoika i obiad miałam gotowy :D Jako sałatka też fajnie smakowało..
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

W końcu udało mi się przydreptać i obejrzeć ogród.
Na razie skończyłam na stronie piątej, później wrócę na dalszy spacer, miło się ogląda powstawanie coraz to nowych zakątków.
Patrząc na Twoje oczko wodne znów wraca mi chęć na stworzenie takiego u siebie.
Może w końcu się zdecyduję...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, witajcie :)

Madziu, fajnie, że zdecydowałaś się do mnie zajrzeć. Jak pewnie sama wiesz najlepiej, każdy zakątek tworzony jest z wielką radością i rozwagą, a i tak po dwóch-trzech sezonach coś trzeba przeszeregować... Oczko- nawet fajna sprawa, ale ja miałam dwa podejścia, w tym pierwsze totalnie nie udane (paskudna niebiesko-zielona folia basenowa, którą w expresowym tempie przebił kamień i zeszła woda...). Potem poczytałam, poszperałam, znów wzięłam łopatę do ręki i wywaliłam paskudną folię, pogłębiłam i poszerzyłam wykop, przy okazji kształtując półki dla roślin... Porządna, gruba, czarna folia, nasadziłam sporo roślin i póki co oczko jest bardzo bezproblemowe, woda czyściutka. Jestem w miarę zadowolona z aktualnego stanu rzeczy :D

Małgosiu, pod wierzbą stoją ławeczki, jest cień i bardzo lubię tam posiedzieć. Mnie najbardziej smakuje ketchup z cukinii- świetny jako sos do pizzy, a i z makaronem jest ok, zupełnie jak sos słodko-kwaśny :D

Miłko, u mnie Chopin rośnie bezproblemowo i jest najzdrowszą różą ze wszystkich. Słoneczniki sadziły moje najmłodsze dziewczyny i są bardzo szczęśliwe, ze wyrosły taaaakie wielkie :D

Lucynko, mnie też nie zachwyca złotlin. Niby takie piękne złote kuleczki, pomponiki, a w realu badziewne 2 kwiatki na krzyż.
Bardzo lubię siedzieć pod wierzbą :)

Wandziu
, nawet nie myślę o usuwaniu wierzby, trzeba ją tylko regularnie podcinać, bo inaczej okryłaby ławki swoimi długimi, zwisającymi gałęziami...

Iwwa, cieszę się bardzo, że zajrzałaś. Potwierdzam, ze roślin całkiem sporo u mnie, a każda rośnie wedle swego widzi mi się :D
Czasem zupełnie inaczej od moich oczekiwań.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pusia
Obrazek
i Lusia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, świnki Pusia i Lusia ;:167 ;:167 a kociak jak się wabi ?
Co do ogrodu, to wiem kochana, że rośliny potrafią być nieokiełznane i krnąbrne ;:306 ;:306 ważne, że rosną i są piękne i to widać w Twoim ogrodzie ;:oj
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, rudy kot widoczny na zdjęciu to Rudzioszek :D Jest jeszcze Szarzynka i Kolorowanka. I dziś właśnie Kolorowanka wypełzła z rodzinką:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a w ogrodzie dostrzegłam kwiaty hibiskusa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, mamo ! a to ci dopiero niespodzianka ;:oj Śliczna rodzinka ! Takie małe kociaki są słodziutkie, miziaki. A mama też fajna ;:333
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Mariolka Twój ogród jest piękny, dojrzały. Tyle roślin mnie zachwyciło, ze nawet nie wiem co wymienić. A kociaki przesłodkie. ;:167
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Mariolu.
Wierzbę pokręconą też mam i jest co roku mocno przycinana. Nic jej to nie robi. Potem ścinam ją i rozdaje chętnym do rożnych kompozycji.
Poznałam Twój zwierzyniec . ;:215 Ja mam tylko suczkę STARSZĄ PANI , która jest dla mnie jak członek rodziny. Piękne kolory floksów.Mam tylko białe. Inne kiedyś tępiłam a teraz są na topie. ;:108 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”