![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Znowu ślinie się jak ząbkujące dziecko... ![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
spód:
małe bezy,bita śmetana-do zamrażarki-mamy pyszne lody pod ręką
Na talerzyk kołderka gorących malin,lodowy kawałek,gorąca czekolada ,malinki i mniam,mniam
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
asma pisze:
roladki z udka drobiowego z nadzieniem wieprzowym:tym razem z fotorelacją
Wyluzowane udka rozbić jak na kotlety-na cienkie ,równe "plastry"
Z jednej strony posolić delikatnie i oprószyć pieprzem,z drugiej solą i chili,lekko tymiankiem.
Mięso mielone np. z łopatki doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,czosnkiem,susz warzywko-czosnku sporo,dodać jajko,2-3 łyżki bułki tartej-zagnieść.Na 12 udek zużyłam kg mielonego.
Na każdy kawałek rozbitego "na kotlet"udka nałożyć kulkę mielonego i zwilżanymi palcami równomiernie pokryć nim udko=zostawić wolny brzeg "na końcu
zwinąć możliwie ciasno w roladkę.Powinno się roladki związać bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczką/klamrą,ale ja tego nie zrobiłam.Nie rozpadły się,a po upieczeniu były zwarte.
Roladki delikatnie ułożyć w natłuszczonej brytfance-blisko siebie.
Polać olejem z przyprawami-rozkruszony listek laurowy i 3 ziarna ziela,pieprz,czosnek,tymianek.
Zostawić w chłodnym miejscu,żeby wszystko przeszło przyprawami(min godz lub przez noc) i piec w gorącym piekarniku-20min w 200st,potem ok godz w 170st.Podlewać co ok pół godz olejem z brytfanki.(ja nie podlewałam,górna warstwa była mało soczysta,ale nie za sucha.Dla mnie ok.Gdyby jednak ktoś chciał zachować ją bardziej kruchą to polecam podlewanie olejem ew piec z pokrywką,a pod koniec pieczenia bez)
Wykwintne i pyszne,w sumie proste![]()
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Fajny pomysł z roladkami z udka ,ja bym roladki zawinęła w folię aluminiową każdą z osobna a na koniec odwinęła folii by roladki się zrumieniły
jak robię roladki z piersi kurczaka właśnie owijam w folię i obsmażam a następnie duszę w folii,przez folię roladki smażone nabierają koloru i mają ładny ścisły kształt ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Iwonko
moje też są ścisłe , folii nie używam ,jakoś nie mam zaufania
Podaj przepis na swoje roladki i fotkę jak masz
Roladki pysznie się skomponowały z kaszą gryczaną i ogóreczkiem małosolnym![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Podaj przepis na swoje roladki i fotkę jak masz
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
Roladki pysznie się skomponowały z kaszą gryczaną i ogóreczkiem małosolnym
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Wczoraj obiadek "co by tu wymyśleć?"
Została kasza więc kotleciki z kaszy z rybką w sosie słodko-kwaśnym i ogóreczek,który już jest małosolny-pyszne
Kotleciki spontanicznie powstały więc zapisuję ku pamięci
Kotleciki z kaszy gryczanej
2 woreczki ugotowanej kaszy-nie al'dente,ale 5min dłużej-lekko rozkleić
3jaja
sól,pieprz,kolendra
serek feta(z Biedronki w kartoniku,ew twaróg)
czosnek
łyżeczka czubata mączki ziemn.
2 łyżki mąki lub zmiksowanych płatków owsianych lub otrębów lub bułki tartej(ja dałam otręby orkiszowe)
olej do smażenia
2 żółtka i jajo zmiksować z czosnkiem,przyprawami.dodać twaróg-zmiksować.Kaszę miksować tylko częściowo.
Dodać otręby i mączkę ziemn,ubite sztywno białka i lekko wymieszać.
Smażyć malutkie placuszki.Jeżeli będą się rozpadać przy przewracaniu dodać troszkę m.ziemniaczanej.
Są delikatne i trzeba uważać przy przewracaniu,ale ja wolę takie delikatniejsze niż twarde od mąki.
Dodając fetę trzeba uważać z solą bo to słony twaróg.
Można też dać ser pleśniowy zamiast twarogu.
Podawać można na różne sposoby-z kwaśną śmietaną,z sosami jogurtowymi,z grzybowym,mięsnym.Pyszne są też bez dodatków np. z surówką![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/798/1d853101e46bad77med.jpg)
Została kasza więc kotleciki z kaszy z rybką w sosie słodko-kwaśnym i ogóreczek,który już jest małosolny-pyszne
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Kotleciki spontanicznie powstały więc zapisuję ku pamięci
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
Kotleciki z kaszy gryczanej
2 woreczki ugotowanej kaszy-nie al'dente,ale 5min dłużej-lekko rozkleić
3jaja
sól,pieprz,kolendra
serek feta(z Biedronki w kartoniku,ew twaróg)
czosnek
łyżeczka czubata mączki ziemn.
2 łyżki mąki lub zmiksowanych płatków owsianych lub otrębów lub bułki tartej(ja dałam otręby orkiszowe)
olej do smażenia
2 żółtka i jajo zmiksować z czosnkiem,przyprawami.dodać twaróg-zmiksować.Kaszę miksować tylko częściowo.
Dodać otręby i mączkę ziemn,ubite sztywno białka i lekko wymieszać.
Smażyć malutkie placuszki.Jeżeli będą się rozpadać przy przewracaniu dodać troszkę m.ziemniaczanej.
Są delikatne i trzeba uważać przy przewracaniu,ale ja wolę takie delikatniejsze niż twarde od mąki.
Dodając fetę trzeba uważać z solą bo to słony twaróg.
Można też dać ser pleśniowy zamiast twarogu.
Podawać można na różne sposoby-z kwaśną śmietaną,z sosami jogurtowymi,z grzybowym,mięsnym.Pyszne są też bez dodatków np. z surówką
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/798/1d853101e46bad77med.jpg)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zabieram się za kiełbaskę słoikową
cyt.
Uwaga z podgardlem, ma sporo gruczołów dokrewnych, jak ktoś się nie zna proponuję zamienić na pachwiną.
Po zrobieniu słoikowej kiełbasy należy ją parzyć w temp 80 C w czasie zależnym do średnicy słoika.
Pieczenie w tej temp jw unieczynnia białko, a więc aminokwasy i cześć witamin.
_________________
Robiłam pyszne placuszki ,ale aparat nie chce działać(bateria?) i fotek brak.
Przepis zapisuję bo są pyszota
ok 1/2kg piersi z kuraka lub indyka pokroić w cieńsze paseczki,cebulę w cienkie pół talarki,łyżka curry,sól,łyżka warzywka susz bez soli,5 jaj,łyżka majonezu,starty ser,łyżka mączki ziemn.(czubata)-wymieszać,na kilka godz do lodówki(na noc),smażyć na średnim ogniu małe,płaskie placuszki.
UWAGA-są b.delikatne,delikatnie przewracać łopatką.
Zamiast cebuli i curry mogą być inne dodatki np. papryka w kostkę,kukurydza,papryka słodka łyżeczka![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Biotit sporo pisze o zasadach wekowaniaasma pisze: Odświeżam przepis:1 kg karkówki i 20dkg tłustego boczku(lepiej podgardle) zmielić w maszynce z sitkiem o większych oczkach.Dodać 1 łyżkę soli peklowej i odstawić na kilka godzin do lodówki.Po tym czasie dodać do mięsa przyprawy pieprz, majeranek i ząbki czosnku roztarte z 1 łyżeczką soli.Dodać do masy 1 szklankę wody.Całość dobrze wyrobić. Nakładać do słoików[do wysokości 3/4].Słoiki wekować.Ja gotuję w garnku jak kompoty tylko dłużej i drugiego dnia powtórka
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
Uwaga z podgardlem, ma sporo gruczołów dokrewnych, jak ktoś się nie zna proponuję zamienić na pachwiną.
Po zrobieniu słoikowej kiełbasy należy ją parzyć w temp 80 C w czasie zależnym do średnicy słoika.
Pieczenie w tej temp jw unieczynnia białko, a więc aminokwasy i cześć witamin.
_________________
Robiłam pyszne placuszki ,ale aparat nie chce działać(bateria?) i fotek brak.
Przepis zapisuję bo są pyszota
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
ok 1/2kg piersi z kuraka lub indyka pokroić w cieńsze paseczki,cebulę w cienkie pół talarki,łyżka curry,sól,łyżka warzywka susz bez soli,5 jaj,łyżka majonezu,starty ser,łyżka mączki ziemn.(czubata)-wymieszać,na kilka godz do lodówki(na noc),smażyć na średnim ogniu małe,płaskie placuszki.
UWAGA-są b.delikatne,delikatnie przewracać łopatką.
Zamiast cebuli i curry mogą być inne dodatki np. papryka w kostkę,kukurydza,papryka słodka łyżeczka
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Papryka pieczona w oleju wg Agness
* 4 kg papryki czerwonej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki
Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/209/fc47dde566664621med.jpg)
Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/209/cc146f69dd46f3a0med.jpg)
![Obrazek](http://images67.fotosik.pl/210/bbf5f61b83bbdaf2med.jpg)
![Obrazek](http://images66.fotosik.pl/208/4fe33abd9f2ad0cfmed.jpg)
Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.
Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/209/d421a2925269bf39med.jpg)
* 4 kg papryki czerwonej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki
Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/209/fc47dde566664621med.jpg)
Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/209/cc146f69dd46f3a0med.jpg)
![Obrazek](http://images67.fotosik.pl/210/bbf5f61b83bbdaf2med.jpg)
![Obrazek](http://images66.fotosik.pl/208/4fe33abd9f2ad0cfmed.jpg)
Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.
Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
![Obrazek](http://images68.fotosik.pl/209/d421a2925269bf39med.jpg)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Ja w tym roku zrobiłam normalną marynowaną.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Zrobiłam wczoraj tą pieczoną, zapach nieziemski, kusi mnie, żeby już jeden słoik otworzyć i spróbować
Na zakupach nie pamiętałam o cytrynie, dałam odrobinkę octu, mam nadzieję, że to ich nie popsuje.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Otwórz
Dziewczyny szukam dobrych przepisów na duże ogórki ![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Spróbowałam, pyszne! Dziękuję za przepis
Z ogórkami nie pomogę, mam przepis na zimową sałatkę z plastrów dużych ogórków, ale nie sprawdzony boję się polecać![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
Z ogórkami nie pomogę, mam przepis na zimową sałatkę z plastrów dużych ogórków, ale nie sprawdzony boję się polecać
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka