Zbieranina Wiśni

Zablokowany
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zbieranina wisni

Post »

wisnia897 pisze:Słoneczko wyszło i od razu na balkonie przyjemniej się zrobiło
Przyjemnie i kolorowo ;:138 rośliny od razu sympatycznie zareagowały, parodie i notki pięknie kwitną i gymnolki oczywiście też, zwłaszcza kwiatuszek G. mazanense mi się podoba :)
wisnia897 pisze:Gymnocalycium saglionis przyszedł do mnie jesienią 2012 roku w stanie niezbyt zachęcającym. Pierwszy rok spędził w ?izolatce?, bo trzeba było naprawić bryłę korzeniową, pozbyć się wełnowców, tarczników i paru innych robaczków?
To prawdziwy sukces zwalczyć całe to robactwo, fajnie, że gymnol dostał drugą szansę i widać ma teraz chęć do życia ;:333
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję, Henryku, jeszcze raz za identyfikację tej staruszki. :)
Jacku, G. saglionis jest chyba jednym z większych gymnoli (znaczy się osiąga spore rozmiary jak na gymno), to i kwitnie po osiągnięciu właściwego rozmiaru. Ten wiele nie urósł przez ostatnie 3 lata, a i wiek swój raczej ma, więc pewnie byłby w stanie kwitnąć wcześniej, gdyby nie przeszedł tak ciężkiej szkoły. Robactwo, poparzenia, wygryziona dziura w korpusie i słaby system korzeniowy to sporo ?atrakcji?. Dlatego tym bardziej cieszą mnie te dwa kwiatki.
Dziękuję również wszystkim pozostałym, niewymienionym z nazwiska, za wizytę i pozostawienie miłych wpisów :wink: .

Ubiegłej nocy ponownie miałam nocny dyżur, tym razem u Cereus forbesii. Jakoś tak w ogóle miałam bezsenność, nastawiłam budzik na 4:00, żeby zrobić zdjęcie bez lampy, a tu obudziłam się 1:50 i po spaniu. Do rana, oprócz pstrykania zdjęć, przeczytałam prawie 300 stron 500-stronowej książki :roll:

Obrazek
godz. 19:43

Obrazek
godz. 20:36

Obrazek
godz. 21:47

Obrazek
godz. 2:56

Obrazek
godz. 4:04

Obrazek
godz. 6:43

Obrazek
godz. 7:47
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpadłam na chwilę, ale muszę wyrazić swój zachwyt, no piękny jest. Cudne barwy, ciekawy kształt. Nocny dyżur udany ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kwiat Cereus forbesii bardzo interesujący, piękny i oryginalny w kolorze i kształcie. ;:oj

Tylko te nocne dyżury... To ja już wolę swoje echinopsisy - nawet te kwitnące nocą ranka doczekują w dużo lepszej formie niż ten tu pokazany... ;:218
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Ubiegłej nocy ponownie miałam nocny dyżur, tym razem u Cereus forbesii. Jakoś tak w ogóle miałam bezsenność, nastawiłam budzik na 4:00, żeby zrobić zdjęcie bez lampy, a tu obudziłam się 1:50 i po spaniu. Do rana, oprócz pstrykania zdjęć, przeczytałam prawie 300 stron 500-stronowej książki
i o to właśnie chodzi by z kaktusami nie popadać w drugą skrajność , kwiat cudo bo nieczęsto pokazywany , ale dyżury nocne i bezsenność to lekka przesada
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, dzięki, miło że do mnie zajrzałaś :)
Henryku, masz rację, ale grunt to pozytywne nastawienie. Chociaż nie wiem, jak Ty masz z echinopsami, ale kiedy wieczorem idę spać około 22 to ich kwiaty jeszcze nie są zazwyczaj otwarte, a cereusy już można na dobranoc zobaczyć. Rankiem rzeczywiście kwiaty echinopsisów wytrzymują dłużej. Ale wiesz, ja tam ranny ptaszek jestem, więc potrafię być przytomna w godzinach, które inni uważają za środek nocy :lol:
Jacku, ale ja wcale nie planowałam nocnego czuwania! Poszłam spać, miałam zamiar tylko wstać o 4, zrobić zdjęcie i iść spać dalej. A tu się w nocy sama obudziłam i za nic zasnąć z powrotem nie mogłam ;:223 ! No to w końcu po godzinie przewracania się z boku na bok usiadłam i zaczęłam czytać, a skoro już i tak nie spałam, to cyknęłam dwa zdjęcia więcej ;:218 Moje prawie całkowite niespanie zeszłej nocy absolutnie nie było zamierzone!
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Zdjęcie z godz. 21:47 podoba mi się najbardziej. A z nocnym czuwaniem tak bywa. Ja jak się obudzę w nocy to koniec, do rana z boku na bok i nie mogę zasnąć. Ale jak na złość nic wtedy nie kwitnie :?
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Moje prawie całkowite niespanie zeszłej nocy absolutnie nie było zamierzone!
bezsenność z reguły jest niezamierzona :D , może to jakaś podświadomość by nie przegapić , nerwy :?:
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Prawdziwe piękno nam pokazałaś ;:oj Uwielbiam duże kaktusy a jeszcze kwitnące to już rarytas ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Coraz ciekawiej u Ciebie :-) niecodzienną i piękną historyjkę nocną nam tu przedstawiłaś :-) Może i dobrze, że u nas takich kwitnień nie ma, bo pewnie byśmy przegapili (znaczy przespali ;:306 ), a tak kwiat został w pełni doceniony, obwąchany i obfotografowany :-)
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żaneta, no właśnie, tak to już jest z tym spaniem. Ja wtedy po prostu już zrezygnowałam ze spania, bo po godzinie przewrotów z boku na bok już mnie wszystko bolało :roll:

Wiesz co, Jacku, to niekoniecznie z kwiatkiem mogło być związane. Dwie następne noce miałam powtórkę z niespaniem (dzisiaj już czekam, aż po prostu walnę głową w biurko i zasnę), a żaden kaktus nie kwitnął. Po pierwsze, jest straszna duchota, zapowiadają burze z deszczem, powietrze po prostu "stoi" - okna otwarte, a nic się nie wietrzy. Dodatkowo skończyły mi się płytki przeciw komarom, a ja spać nie mogę jak mi to piszczy nad głową - mucha może latać, ale jak słyszę komara to :pogon . No i po drugie, miałam trochę stresu w domu w zeszłym tygodniu. I tak wyszło, że kwiatek akurat się otworzył. Nie pierwszy raz ten kaktus kwitnie i gdyby wszystko było ?normalnie? to byłoby zdjęcie przed pójściem spać, a potem jedno koło 4 rano, bo wtedy można zrobić zdjęcie otwartego kwiatu bez lampy aparatu :wink:

Piotr, dzięki :)

Grażyna, obwąchany może nie (bo nie pachnie), ale pooglądany został ze wszystkich stron. Ale masz rację z tym przegapieniem, bo musisz dokładnie trafić w tą jedną noc, nie można się spóźnić, bo będzie po ptokach.

Żeby nie było już dzisiaj samych literek, to na tapecie mam obecnie G. bicolor, G. brachypetalum oraz G. tilianum.
Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Super gymnokalicja, nic ująć nic dodać. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

G.tilianum jest bardzo ciekawy, zieleń ładnie komponuje się z kolorem kwiatka.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Tilianum...śliczny kolorek ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika