...moje donice...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Solidniejsi są.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Może jest wśród pracowników jakiś maniak kwiatkowy, który wie o co chodzi :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

maryla73ab pisze:Pojechałam do biedronki ,myślałam ze zdążę przed jutrzejszą ofertą grudników.
I muszę wam powiedzieć ze załapałam się na ostatnie,jak zwykle wystawili wcześniej.
W biedronkach rośliny zawsze są wystawiane przeważnie dzień wcześniej przed dniem zgodnym z ofertą gdyż dostarczane są do sklepów na dzień przed ofertą czyli albo w wtorki albo w soboty a wewnętrzna procedura firmy nakazuje wystawienie roślin natychmiast po ich otrzymaniu z bazy dlatego najlepiej kupować w biedronkach w wtorki i soboty po południu co prawda sklepy są podzielone i jedne maja dostawy od rana inne po południu i czasami zdarzy się że w niektórych biedronkach całą sobotę już sprzedaje się kwiaty które powinny być wystawione od niedzieli ale niestety tak jest. Uniwersalna godzina to 17-19 i wtorki i soboty. :D
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Zdaje sobie sprawę ze nie magazynują kwiatów ,nawet o tym chyba pisałam,ale u mnie to nawet w poniedziałek pojawiają się z oferty czwartkowej.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
x-C-j
---

Post »

Czasami tak bywa, pisałem wewnętrzna procedura nakazuje wystawienie odrazu po ich dostarczeniu bez znaczenia na ofertę. Na szczęście nie jest to regularne rzadko dostarczane są rośliny dużo wcześniej najczęściej przychodzą dzień przed ofertą. :D
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

A szkoda bo nie wszyscy napaleni zdąża się załapać i są rozczarowani,chyba przestane śledzić ofertę biedrony , :D :D (oczywiście żart.)
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

witaj, Marylko!
Jako że odbiło mi całkiem, do reszty- zaglądam na wątki doniczkowe i podczytuję, podpytuję :D ,Moja kolekcja to na razie to takie przedszkole...ale chucham, dmucham więc mam nadzieje, ze urosną :D
Widzę, że masz zamioculcasa, za wszelkie porady będę bardzo wdzięczna,Twój jest piekny!
sansevieria też!
Sansevierie to jedyne rośliny które pamiętam z dzieciństwa.
Też na nie postawię.
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Agnieszka,może to Ci trochę pomoże.

Roślina kłaczasta, z podziemnych kłączy wyrastają długie, błyszczące liście na mięsistych łodygach. Ozdobne liście stają się wizytówką taj pięknej rośliny.
Preferowane jest stanowisko nasłonecznione, ale najlepiej ze światłem rozproszonym. Można uprawiać Zamiokulkasa w miejscach mniej słoneczny, ale należy wtedy ograniczyć podlewanie. Optymalna temperatura uprawy to 22-26°C w okresie letnim oraz 16-18°C w okresie zimowym. Podlewanie umiarkowane, zbyt intensywne powoduje żółknięcie liści a w konsekwencji usychanie rośliny. Roślina dobrze znosi czasowe braki wody. W okresie intensywnego wzrostu (marzec-sierpień) nawozimy roślinę nawozem do roślin doniczkowych. Młode okazy przesadzamy, co rok, starsze rzadziej, w zasobne, ale przepuszczalne i przewiewne podłoże. Ta piękna roślina nie rośnie zbyt szybko, rokrocznie wypuszcza kilka nowych liści , ale osiąga dość duże rozmiary i potrzebuje dużych stabilnych doniczek. Rozmnażanie przez podział rośliny podczas przesadzania. Można też rozmnażać przez sadzonki liściowe. Pobrane listki umieszczamy w wilgotnym podłożu, na głębokości ok. 1,5 cm. Optymalna temperatura ukorzeniania to 21-23°C, przy zachowaniu jednocześnie wysokiej wilgotności powietrza.

Sansevieria to łatwa roślina do hodowli,dla mię to tez dzieciństwo,chyba w każdym domu we wsi hodowali.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Marylko, w moim zamioculcasie od podłoża odbijają takie liście, jakby wsadzone w ziemię, ale zżółkły...Co się dzieje??
Z podlewaniem na pewno nie przesadziłam!
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

A możne światła za mało .U mnie też rożnie rosną jeden to w ogóle padł,a tak samo z nimi postępowałam.
U brata rośnie jak szalony wypuszcza liść za liściem ,w ciągu roku osiągnął niesamowitych rozmiarów,nie przeszkadza mu czy to zima czy lato,tylko rośnie .Bratowa mówi ze podlewa go raz w tygodniu i wcale nie tak mało a wszędzie piszą zęby ograniczać podlewanie.Ja myśle ze to jest tak jak z innymi kwiatami,jak sobie polubią miejsce to będą rosły i nie ma mocnych na nie.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stoi na komodzie blisko okna, niedawno kupiony, więc może tak reaguje, klimatyzuje się...Nie wiem, światła więcej mu nie zdobęę bo nie mam... :(
x-C-j
---

Post »

Poczytajcie dziewczyny ten temat pisaliśmy sporo o tej roślinie tu zobaczcie :D
maryla73ab
1000p
1000p

Post »

Dzięki lece czytać.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

znowu nabieram ochotę na domowe kwiaty....
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Marylko identyczne kolory grudniczka wczoraj złapałam :D Ale aż w dwóch B byłam, za bardzo napaliłam się na białego i dorwałam go w końcu w tej drugiej B :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”