Sam nie mam jakiegoś określonego środka na mączniaka. Ja niestety mam ten problem, że muszę brać co jest dostępne. Chętnie jednak dowiem się o jakims skutecznym specyfiku.
Obecnie mam Topsin ale tylko z tego powodu, że tylko on był dostępny.
Dwa lata temu też miałem problemy z mączniakiem i skutecznie pomógł mi Topsin 500 SC.
Pochwalę się że dziś udało mi się zapylić pierwszą dyńkę. Szansa na wielkoluda pewnie nie ma.mam nadzieję że chociaż zdąży dojrzeć przed mrozami. Jak myślicie?
U mnie w końcu cieplejsza noc i liderka w DAP20 dobiła do OTT 238cm a więc ma około 9,26kg (ma stratę około 7-8 dni w stosunku do największej z ubiegłego roku licząc od dnia zapylenia ale jest zapylona 15 dni wcześniej więc liczę, że uda mi się pobić mój zeszłoroczny rekord).
Wcześniej była mowa o tunelu więc przy okazji zapytam: czy próbował ktoś hodować dynie w wąskim tunelu (4-5m szerokości)? Mam tunel o wymiarach jakieś 4,5m na 11m i się zastanawiam czy idzie jakoś ogarnąć boczne pędy w tak wąskim foliaku.
Pozdrawiam, Mateusz Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Idzie uprawiać nawet w mniejszym. W tamtym sezonie miałem dynie w 3x6 i w późniejszym czasie już nie szło wejść do tunelu ale miałem kropelkowe podlewanie, no i dynia była w połowie w tunelu, a druga połowa wyszła przodem tunelu. Wyszło mi z tego 203kg ale nie powtórzyłbym tej operacji. W Twoim można się pokusić ale trzeba ostro pilnować pędów, by je odpowiednio prowadzić, no i podlewanie kropelkowe, bo inaczej nie podlejesz później.
Ja bym ją dał w drugą stronę , posadził na połowie długości po lewej lub prawej stronie i ewentualnie można by skrócić pęd główny zaraz za dynią , a pędy boczne rosłyby wzdłuż tunelu .