U Grażyny w ogrodzie, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Grażyny w ogrodzie, część 2

Post »

:wit
Clematis 'Comtesse de Bouchaud' dla Jurka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Madame Julia Correvon
Obrazek

Powojnik 'Gravetye Beauty'
Obrazek

Piilu
Obrazek

Błękitny Anioł
Obrazek

Utopia
Obrazek

Niobe
Obrazek

Pink Fantasy
Obrazek

Miłego popołudnia.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Grażynko.
Długo Cie nie było ;:108 Ale już jesteś i z jakimi powojnikami. ;:138 ;:180 :heja
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażka dałaś po oczach tymi powojnikami! super!Ja też mam Utopie i i fuji nusume niebieski.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Grażynko , gapiłam się i gapiłam , klemki jak cukiereczki ,co jeden to ładniejszy . Nie mam jeszcze ani jednego , zamiaruję od przyszłego roku jak ogarnę ogród z grubsza po rewolucji ogrodowej .Pozdrawiam serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Alu, bywałam na FO dość często, kupowałam ,ale nigdy nie znajdywałam w sobie dość siły i zaangażowania, aby coś wpisać we własnym wątku. Wydaje mi się , że wszystko już było, albo że wszystko jest takie dość powszednie i niewarte, aby o tym pisać i pokazywać. Większość ogrodów jest taka wypięlęgnowana, zaprojektowana i dopracowana w szczegółach. ja tak nie mam. Doskwiera mi notoryczny brak miejsca. A działka nie jest z gumy i się nie powiększa. Mąz nawet nie chce słyszeć o dokupieniu kawałka dziaki, z resztą nie ma specjalnie za co. Ot kryzys wieku średniego i świadomość, że już niczego więcej się nie dorobię. Co najwyżej osteoporozy. :wink:

Bożenko , powojniki mam ale teraz muszę poważnie sie porozglądać za podporami do pnączy. Tuje po których miały się wspinać nie zdały egzaminu. Tam gdzie się uczepi powojnik , tuja schnie i marnieje. Poza tym tuje maja korzenie dość płytko i szeroko i podpijają wodę powojnikom. Marzy mi się coś takiego:https://sadzawka.pl/pl/p/Zielony-Front- ... kowana/595, ale nie wiem jak to się sprawdzi. Powojników mam kilkanaście , więc i koszt, też jest masakryczny.

Elu, dobrze cię gościć w moim chaotycznym i zarośniętym ogrodzie. Oczywiście nie jest zarośnięty chwastami ale nadmiarem roślin, z którymi trudno się rozstać. Oczywiście staram się nie pokazywać tego niezdrowego zagęszczenia. Ubiegłej jesien,i jakby tego co jest było mało, zasadziłam tak na próbę róże. A oglądając twój wątek nabrałam ochoty na kolejne odmiany. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nazwy róż oczywiście są zapisane na znacznikach , ale jeszcze ich nie znam na pamięć.

Miłego dnia. :wit
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko! ja mam dwa na świerkach ale chyba ich zabiore ten tradycyjny jest na siatce na piwnicy i jest rozrosnięty!a to fajne i drogie
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak , zdziwiłabym się gdyby było inaczej .Chyba wszystkie ogrodomaniaczki to artystyczne dusze .Grażynko , mam rację ?
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Elu. coś w tym jest. Ja ze swoich obserwacji i doświadczeń moge dodać, że wszyscy ogrodomaniacy to sympatyczni i czynni ludzie. Tacy co to serce na dłoni, by ci dali. Nawet w niedzielę w odświętnym ubraniu weźmie szpadel i odkopie ci roślinkę. :wink:
Bożenko, pamiętam, że masz Utopię. a pozostałych nie pamiętam. Wrzuć fotki kwitnących albo zapisz mi nazwy, żebym miała orientacjęco masz. Dzisiaj miałam śmieszną sytuację na grupie ogrodniczej, bo napisała do mnie Bożena P. o takim nazwisku, ak twoje i myślałam, że to ty. Dopiero w trakcie rozmowy zorientowałam się, że coś nie tak. Sprawdziłam skąd babka jest i wydało się. Oczywiście przeprosiłam za zbyt poufałą konwersację. :roll: Ale byłam pewna z początku, że rozmawiam z tobą.

Nie wiem co dzisiaj pokazać, może kalie czyli cantedescie. Mam od kilku lat różne odmiany ale nie zapisywałam nazw, sądząc, że to niepotrzebne. Teraz wiem, że przydałyby się oznaczenia odmian a nie tylko określenia żółta, pomarańczowa czy różowa. Jedyną nazwą, którą zapamiętałam jest Picasso.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pomarańczowa podoba mi się najbardziej dlatego zamieściłam aż trzy zdjęcia. :)

Obrazek

Miłego tygodnia. ;:3
Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynka ja też uprawiam kalie i mam oznaczone jako żółta,biała i pomaranczowa. ;:7 ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piilu i Niobe ,dwa cuda .Kurczaki pieczone , kieszeń jedna a chciejstw przybywa .Głowa boli !!!
Awatar użytkownika
byna
500p
500p

Post »

Alu, witaj klubie hodowców cantedeskii. Wiosną widziałam w ogrodniczym takie super nowości o egzotycznych kolorach i dużych kwiatach. Kosztowały około 13zł bulwa. Masz, coś z tych olbrzymów? Ja mam pomarańczową i różową.

Elu, jestem pewna, że tu na FO wszyscy mają kolejne, nigdy niekończące się chciejstwa. nawzajem się nakręcamy. :D Ile ja bym chciała cudeniek z twojego ogrodu....o różach już nawet nie wspomnę.
Chciałam tematycznie wstawić zdjęcie róży Queen Elizabeth, ale nie mogę znaleźć, zapodam więc martagony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru. :)
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takich różowych to ja jeszcze nie widziałam ;:oj ,czy Ci się chociaż rozsiewają ?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Grażynko, nadal utrzymuję, że mamy podobny gust. Na działce też mam cantedeskie, gdyż bardzo je lubię. Kolekcja, to za dużo powiedziane, ale kilka już z powodzeniem rośnie. Kocham lilie (oj, z tymi mocno przesadzam), róże, clematisty. śledząc Twój wątek, czuję się jak u siebie.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O! ale nie spodzianka !To masz nas dwie! A TO MOJE POWOJNIKI JEDNE SĄ PODPISANE NA FOTKACH innych nie znam .
Obrazek - Te mam - I jeszcze ten: Obrazek
i ten:Obrazek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Śliczne, ja muszę pokochać clematisy, albo jakieś inne szybko rosnące powojniki, bo mam do obsadzenia kilka miejsc - moje drabinki potrzebują pnączy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”