6 liści jarmużu posiekać, dodać 1 startą marchew, 1 starte jabłko, natka pietruszki, sól, pieprz, 2łyżki oleju
łyżeczka cukru. Zamieszać wszystko. GOTOWE!

To tak ja czosnek, chociaż w Rydze można zjeść nawet lody! http://www.kiplokukrogs.lv/martusia810 pisze:Ja uprawiałam fioletowy jarmuż - do tej pory rośnie i systematycznie podskubuje mu listki . Ja mam obsesja na punkcie jarmużu i daję go do wszystkiego co nie jest deserem.
Ale super przepis, u mnie dziś w nocy było minus 7, wiec akurat jarmuż się nadaacia1065 pisze:Surówka z jarmużu w majonezie
25 dkg liści jarmużu
15 dkg jabłek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki sosu majonezowego
2 - 3 łyżki jogurtu
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Na surówkę nadają się liście jarmużu bardzo młodego lub wyrośniętego po pierwszych przymrozkach. Liście umyć, osączyć, oczyścić odcinając ogonki, które można wykorzystać do gotowania. Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, jogurtem i pietruszką. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z sosem. Liście jarmużu drobno poszatkować. W miarę rozdrabniania mieszać z sosem. Przygotowaną surówkę wyłożyć na salaterkę. Ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką i cząstkami jaj na twardo. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Ł. Zaborska, Z. Zawistowska, "Warzywa na działce i w kuchni", Warta, Warszawa 1986