Witajcie moje drogie, po dłuższej przerwie.
Dzień jest dla mnie za krótki. Brakuje wolnych godzin na hobby. Ogród zaniedbany, a o fotkach mowy nie ma.
Szkoda bo choć róże przekwitły, to jest kolorowo za sprawą głównie liliowców.
Kilka dni temu była u nas ulewa. Wylała rzeka Reda, a mój ogród podtopiony. Woda stała po kostki.
Dziś już było trochę lepiej, ale woda gruntowa osiąga poziom 20 cm. Liliowcom to nie szkodzi.
Patiann, cebule tulipanów w większości wykopałam, dobrze że zdążyłam przed podtopieniem. Tulipany nie lubią moczyć się w wodzie.
Zalanych, trawiastych ścieżek nie można skosić . Straszą zarośniętą trawą. Suchą nogą nie przejdzie się.
Dołek, po wykopaniu liliowca natychmiast wypełnił się wodą
Wandziu 7,
Kolorów u mnie nie brakuje. Pysznogłówki i liliowce różnymi barwami cieszą oko.
Liliowce u mnie mocno się rozrastają . Posadziłam je w 2012 i 2013 roku. Obecnie tworzą wielkie kępy. Choć są też odmiany mniejsze, o słabszych przyrostach.
przetacznik kłosowy 'Christa' , w tle liliowiec 'Foled Me' - dobrze przyrasta, obficie i długo kwitnie
Hemerocallis 'Siloam Uri Winniford' - bardzo ładny, nieduży, słodki, lubię go
Daylily 'Divine Comedy' obok żółte 'Sherry Lane Carr' i 'Double Riwer Wye'
liliowiec 'Foled Me'
Hemerocallis 'Cobalt Dawn'
liliowiec 'Daring Deception'
liliowiec 'Black Magic'
Lisico,
Cieszę się, że nasza dyskusja rozwiała wszelkie wątpliwości, co do trafności duetu ASL i Tradescant.
Też nie jestem za nadmiernym kupowaniem róż. Wystarczy kilka najładniejszych według własnego gustu. Nie można mieć 50 ulubionych, to się nie da. Moje róże przekwitły, nie mam czasu przyciąć zwiędniętych kwiatów.
Dlatego dla Ciebie "cud lilije"
lilia 'Altari'
lilia 'On Stage'
Sasanko Marysiu,
Kolorowe byliny faktyczne zdobią ogród po przekwitnięciu róż. Nie wiem jak one znoszą mokradło, ale kwitną obficie, to fakt.
Dzięki za dobre słowo, choć nie należy mi się. Ogród mocno zaniedbany mam obecnie.
liliowiec 'Big Smile' w towarzystwie
Witaj
PEPSI,
zapraszam do ogrodu coś ciekawego zawsze się znajdzie i roślinki i kotki
np funkja 'Mama Mia'
i lisie ogonki
Oczuś ostatnio zajęła pięterko koszyczka, to chyba z powodu deszczu , tu ma sucho, pupa nie zamoknie
Bejko,
staram się nie przesadzać róż, bo słabo potem kwitną. Towarzystwo dla ASL wybierała Lisica, my jej tylko pomagałyśmy.
Dla Ciebie różyczka, którą dostałam jako gratis. Czerwona i dość wigorna.
Roter Korsar.
Margo 2 
witaj,
zapraszam do mnie. Teraz nastał czas liliowców, pysznogłówek i motyli oraz floksów .
Dla Ciebie kilka kolorowych piękności.