Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
Olaferka!
Liście usuwa się jak już są stare,pożółkłe i pierwsze grono owoców jest duże!
Poza tym jednorazowo można usunąć tylko 3 liście!
A czy Twój Mąż przygotował odpowiednio podłoże pod te pomidorki?
Przed sadzeniem?
Liście usuwa się jak już są stare,pożółkłe i pierwsze grono owoców jest duże!
Poza tym jednorazowo można usunąć tylko 3 liście!
A czy Twój Mąż przygotował odpowiednio podłoże pod te pomidorki?
Przed sadzeniem?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Olaferka - jeszcze jedna istotna sprawa, jaka to odmiana czy nie samokończąca, bo to całkiem prawdopodobne skoro krzak niewysoki.
Dorota
figaszaste
Jeżeli więdną Ci pomidory to oprócz niewłaściwego podlewania przyczyną może być zgorzel podstawy łodygi.Można ją wykryć w miejscu styku łodygi z ziemią
Jeżeli więdną Ci pomidory to oprócz niewłaściwego podlewania przyczyną może być zgorzel podstawy łodygi.Można ją wykryć w miejscu styku łodygi z ziemią
-
- 50p
- Od: 20 lut 2012, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy można opryskać infinito zapobiegawczo jeszcze przed pojawieniem się zarazy?
Pozdrawiam Adrian
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
adziosz12 w teorii można jednak to broń ciężkiego kalibru. Jak nie ma objawów to lepiej lżejsze środki. Trzeba mieć na uwadze iż w razie pojawienia się ZZ to już tylko Mildex i Infinito (a opryski na sezon można każdym 3 wykonać). Ja już raz w tym roku użyłam Mildexu, bo podejrzewałam początki ZZ na liściach kilku krzaków. Teraz mam spokój. Jak nie masz objawów to poszukaj czegoś innego np Revus, Curzate Cu, Curzate Top itp.
-
- 50p
- Od: 20 lut 2012, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chodzi o to że wyjeżdzam na tydzień .pogoda ma być u nas deszczowa a ziemniaków wokół multum
Pozdrawiam Adrian
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
Witam serdecznie, regularnie robię pomidorom oprysk z mlekiem/serwatką i chyba przedobrzyłam, gdyż na pomidorach pojawiła się pleśń. Zastanawiam się, czy powinnam zaniechać tych zabiegów? Czy stan pomidorów wymaga interwencji w postaci chemicznych oprysków? Kropki pojawiły się głównie w zagłębieniach liści czyli w miejscach, gdzie mleko pozostawało na dłużej. Te kropki na owocach są łatwo zmywalne
Dotknięte grzybem są wyłącznie dolne liście, przypuszczalnie dlatego, że górne szybko przesychają po oprysku.

Mam jeszcze pytanie odnośnie Tołstoja, krzaki mają bardzo poskręcane liście i zastanawiam się, czego może im brakować?

Mam jeszcze pytanie odnośnie Tołstoja, krzaki mają bardzo poskręcane liście i zastanawiam się, czego może im brakować?

Maraga a więc tak: pomidory pod folia, ziemia czarna pomieszana z uniwersalna i odrobina torfu. Nawoz to obornik.
Teraz to ja już będę wiedziała co i jak z tymi liśćmi. Dziękuję.
A co do odmiany pomidorów to nie mamy pojęcia co to za odmiana, w sumie to pierwszy rok mamy pomidory i się nie zagłębialiśmy.
I co z tym krzakiem zrobić? Wyrwać go? Bo jakieś tam odnogi liści puścił z boku...
Teraz to ja już będę wiedziała co i jak z tymi liśćmi. Dziękuję.
A co do odmiany pomidorów to nie mamy pojęcia co to za odmiana, w sumie to pierwszy rok mamy pomidory i się nie zagłębialiśmy.
I co z tym krzakiem zrobić? Wyrwać go? Bo jakieś tam odnogi liści puścił z boku...
Witam,
5 lat uprawiam pomidory i co roku mam problem z jedną chorobą - od czerwca liście dostają ciemnych kropek, plam i zasychają.
Co roku zbiory mam, pomidory ładne, ale wczesna strata liści szkodzi mocno.
Stosuję opryski - głównie Amistar + Folpan (łącznie) - ale z tą chorobą sobie za dobrze nie radzą...

5 lat uprawiam pomidory i co roku mam problem z jedną chorobą - od czerwca liście dostają ciemnych kropek, plam i zasychają.
Co roku zbiory mam, pomidory ładne, ale wczesna strata liści szkodzi mocno.
Stosuję opryski - głównie Amistar + Folpan (łącznie) - ale z tą chorobą sobie za dobrze nie radzą...

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Olaferka ziemia uniwersalna z torfem czy torfem odkwaszonym? Sprawdzałaś pH gleby?
Alyaa pisze:Olaferka ziemia uniwersalna z torfem czy torfem odkwaszonym? Sprawdzałaś pH gleby?
Trudne pytanie.. Nie wiem, dali mężowi w ogrodniczym..
Nie sprawdzaliśmy pH..
Kurcze, dzisiaj znowu zobaczyłam coś niepokojącego. Tym razem na bawolich sercach, na jednym z krzaków są takie liście:

Czy to jest szara pleśń?? Czy coś innego?
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
A nie ZZ? U mnie po długich deszczach wyskoczyło coś takiego na kilku krzakach, w tym na obu Bawolich, a one ponoć na tą chorobę są bardzo podatne. Ja tak sobie zdiagnozowałam identyczne plamki, ale może niech ktoś lepiej potwierdzi 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
I co zastosowalas na ta zz?
Proszę pisać poprawną polszczyzną- mod. jokaer.
Proszę pisać poprawną polszczyzną- mod. jokaer.
Zbyszek T
Mi to wygląda na przenawożenie. Zaprzestałbym stosowania wszelkich nawozów i mocno i regularnie podlewał.
Chociaż to może być również choroba - antraknoza?
Mi to wygląda na przenawożenie. Zaprzestałbym stosowania wszelkich nawozów i mocno i regularnie podlewał.
Chociaż to może być również choroba - antraknoza?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Zastrzeliłeś mnie...
W sumie mam ziemię I-szej klasy, do tego w sezonie ze 3-5 razy stosuję oprysk dolistny MPK + siarczan magnezu.
Chyba w przyszłym sezonie odpuszczę te nawożenie.
W sumie mam ziemię I-szej klasy, do tego w sezonie ze 3-5 razy stosuję oprysk dolistny MPK + siarczan magnezu.
Chyba w przyszłym sezonie odpuszczę te nawożenie.