Wąż ogrodowy spiralny ,rozciągliwy- opinie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Wąż ogrodowy spiralny ,rozciągliwy- opinie?

Post »

Witam.
Szukałem takiego tematu i trochę się zdziwiłem, że mimo iż od jakiegoś czasu dużo te węże reklamują to nie ma jeszcze żadnego wątku na Forum w tej kwestii.
A mianowicie chodzi mi te "nowatorskie" węże ogrodowe. Pod różnymi nazwami: x-hose, rozciągliwy, elastyczny itp.
Jeśli faktycznie nikt jeszcze nic nie pisał to ciekaw jestem czy ktoś już taki używa i może się podzielić jakimiś opiniami - czy to nie jest takie "zwykłe coś" (jak wiele na Mango czy telezakupy) tylko dobrze reklamowane.

A może jednak faktycznie dobrze się spisuje?

Będę wdzięczny jeśli ktoś podzieli się opinią albo jeśli nie umiem szukać to wskaże mi wątek na Forum, gdzie była już o tym mowa.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozciągliwy wąż ogrodowy, x-hose - opinie?

Post »

Są w sklepach węże identycznej budowy tylko tańsze. Wpisz w wyszukiwarkę np. "wąż ogrodowy elastyczny"
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję ale szukam opinii ewentualnych użytkowników a nie cen :-)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Mam kilka takich węży (po 25 feet i po 50 feet), łączę je gdy mam np podlewać drzewka owocowe lub rabaty przy ulicy a to jest spora odległość od kranu. Pod ciśnieniem wody rozciągają się, gdy jednak kran zakręcę i spuszczam wodę z węża, momentalnie się kurczą i to szybko. Jednak gdy w kranie jest zbyt niskie ciśnienie, wąż się oczywiście rozciągnie ale w momencie , gdy zaczynam podlewać, zaczyna się kurczyć, raz wyrwał mi się z rąk, muszę kran odkręcić na full. Mają jedną ważną zaletę; po napełnieniu wodą nie są sztywne tak jak te zwykłe węże, są miękkie i lżejsze od tradycyjnych, idealny do podlewania grządek. Na rogach grządek mam powbijane kołki, bo ten zwykły wąż łamał mi rośliny, w ogóle nie dawałam sobie z nim rady. Jego wadą jest- nie może być przechowywany na słońcu i w wysokiej temperaturze, bo się skleja, jeśli już to powinna być w nim woda. Trzy szt. trzymam w garażu a tam jest też potwornie gorąco, sklejają mi się, ale jeśli podłączę do wody po kilku- kilkunastu minutach rozkleją się. Kolejne trzy mam cały czas podpięte do kranu i podłączone do straszaka na sarny ( na dzień straszak wyłączam bo działa na fotokomórkę i przechodząc obok po prostu mnie obleje wodą). Tutaj są stosunkowo tanie, zależy w jakim markecie albo przez amazon się kupuje- różnica nawet 10 dolarów na sztuce ( cena od kilkunastu do 25 USD za węża).
Pozdrawiam! Gienia.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję za wypowiedź.
Na czym polega to sklejanie się?
Skleja się wewnątrz zamykając przepływ czy sklejają się jakby na zewnątrz kręgi i nie można go rozwinąć?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skleja się wewnątrz, z zewnątrz jest obciągnięty jakimś materiałem. Posklejały mi się w garażu, chociaż były przewieszone na stojaku, myślałam, że już nic z nich nie będzie, ale później, powoli, powoli zaczęły się napełniać wodą. Zresztą jest ostrzeżenie na opakowaniu, by nie były przechowywane w wysokiej temperaturze lub na słońcu. Musiałabym je trzymać w piwnicy, jednak nie mam wejścia do piwnicy bezpośrednio z zewnątrz tylko z przedpokoju, nie uśmiechało mi się przenosić brudny, ubłocony wąż przez pralnię, potem przez kuchnię, do przedpokoju i dopiero do piwnicy.
Pozdrawiam! Gienia.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Raz jeszcze dziękuję za wyjaśnienia.
Awatar użytkownika
Anija1982
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2013, o 20:04

Post »

A ja nie polecam. Mam dwa jeden pracował jakoś dwa miesiące i równo na srodku zrobily sie dziury i lało sie strasznie. Zakupiłam drugi po tygodniu pracy caly do wyrzucenia, leje sie z na początku, koncu i w środku. A wielka szkoda bo gdyby nie pęknięcia, bylby to moj ideał, a teraz musialam pogodzić się ze starymi wezami ;)
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale popękał tak sam z siebie ??
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może piszemy o dwóch różnych typach? Ja mam z dwóch różnych firm, nie mam niestety już opakowań, pamiętam tylko, że jedne były kupione w Walmarcie za psie pieniądze (2 szt za 14 USD) i to była inna firma, końcówka nie pasowała mi np do straszaka na sarny, tymi właśnie podlewam ogródek i leżą rzucone na kostkę słomy w szopce. Mam je od połowy maja, żaden nie cieknie a upały u nas jak w piekle.
Podejrzewam, że zrobione są z gorszej jakości materiału.
A po ile są u was w Polsce?
Pozdrawiam! Gienia.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cena jest bardzo zróżnicowana (przeglądałem internet) i podejrzewam, że właśnie zależy od jakości, tylko że w Internecie to zdjęcia mogą być zwodnicze.
Podsumowując można kupić 5 metrów (po rozciągnięciu 15) za kwotę od 40 do nawet ponad 100 złotych.
Ja raczej dłuższy potrzebuję i to by było w zależności od oferty od 60 do 200 zł
Awatar użytkownika
Anija1982
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2013, o 20:04

Post »

Dwóch rożnych firm, pierwszej nazwy nie pamiętam, drugi to xhaus. Tak pęka sam z siebie. Koszt koło 50 zł za sztukę tych krótszych to chyba nie mało. Ten drugi xhaus to lipa straszna już ciekł od razu po podłączeniu na końcu, i przy pistolecie. Po ucięciu i założeniu od nowa było ok przez chwilę. Jak pękł w środku, to już się nie da połączyć. Kurczę za dwa te węże miałabym pożądny np gardenii ;:14 dodam jeszcze, że nigdy nie zostawiłam w nim wody, zawsze przed końcem podlewania zakręcałam zawór i podlewałam dalej, aż stał się pusty.

Proszę odebrać pw. pomid.
lenamam433
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sty 2016, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wąż ogrodowy

Post »

Hej, odświeżam temat. A co myślicie o takich wężach ogrodowych,które ponoć same się rozciągają. Są one dobre, czy nie?
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Minął rok od ostatniego wpisu...
Węże tego typu sprzedają się na alledrogo jak świeże bułeczki...
Pewnie forumowicze też kupują... Nikt więcej nie podzieli się opiniami?
Moja mama kupiła jeden z telewizyjnej reklamy (ponad 100zł), a drugi w pobliskim sklepie ogrodniczym (dwu-trzykrotnie tańszy).
Mówiła, że ten telewizyjny był lepszej jakości-grubszy, bardziej trwały, nie dziurawił się z byle powodu-jak ten ze sklepu.
Sama przymierzam się do zakupu (raczej tańszego), ale trudno znaleźć opinie czy warto.
<Może ktoś ma już jakieś doświadczenia i się podzieli?
Ja na pewno wezmę na próbę i za jakiś czas napiszę jak się sprawuje.
Pozdrawiam,Vivien333
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja kupiłem, online, jeden z tych tańszych. Tańszy bo zależało mi na naprawdę długim i za taki długi a lepszy to bym sporo zapłacił a nie było opinii więc nie chciałem ryzykować.

Po jakimś czasie używania muszę powiedzieć, że cena odzwierciedla jakość niestety.
Ta materiałowa powłoka się przeciera, końcówki kiepskiej jakości, wąż urwał się już kilka razy w miejscu przyczepiania końcówki.

Za to przydatność (praktyczność) takiego węża jak dla mnie bardzo duża.

Trzeba jednak kupować z rozwagą szukając rozsądnego kompromisu cena-jakość. Te najtańsze odradzam. Mój już leży w kącie nie używany prawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”