Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Dorotko , zaciekawiłaś mnie połączeniem czarnej porzeczki z jabłkiem . Co daje takie połączenie , jakie walory smakowe ?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siedzisz teraz pewnie w ogrodzie, słuchasz ptaków i rozmyślasz, co by tu ...posadzić, przesadzić, zmienić :D
I rozmyślaj, bo robi się coraz piękniej.
Lipy zazdroszczę, bo nie mam w okolicy takiej nieskażonej ;:174
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Dorotka masz bardzo przytulnie, czy to za sprawą róż i kwiatów ;:180 ogród wypiękniał.
Ciekawa jestem jak obsadziłaś przy oczku?
Widzę kącik wypoczynkowy z widokiem na bocianie gniazdko ;:215
Co z tymi różami, wspomniałaś coś u mnie ;:173
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Zazdroszczę takie "swojskiej" lipy, czystej bez spalin, ja w tym roku musiałam zadowolić się lipa osiedlową (tak bosko pachniała miodem, że nie dało się ot tak przejść).
Ładnie wyglądają te różowe róże, zwłaszcza w sąsiedztwie niebiesko-fioletowym.
Dorotko, a jak biała rabata przy ogrodzeniu?
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Dorotko ,w jakiej fazie kwitnienia zrywasz lipę i jak długo ją suszysz ? ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dorotko dobrze, że nic się nie stało w wypadku. ;:168 Walcz o godziwe odszkodowanie, pieniądze biorą, a dawać nie łaska. Ja wniosłam sprawę do sądu i wygrałam. Zawsze warto. ;:108 Róże przy ławce wspaniale wyglądają. Okrywowe z lawendą niezawodne, pięknie kwitną. ;:oj Chwastami nie ma się co przejmować, zima je wykończy. ;:306 Podziwiam cię za robienie przetworów, jesteś wyjątkowy pracuś. ;:180
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Bardzo ładny ogród. Widać, ze tworzony z pasją, trochę planowo, trochę intuicyjnie, bo rośliny przeplatają się naturalistycznie i z czasem żyją nie tak, jak chcemy ale jak im odpowiada. I nie psuj tego, bo tak jest pięknie! ;:333
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Mariola dziękuję. Mi też te okazałe się podobają, chociaż śmieciuchy , np. New Dawn cudowna na tej pergoli, ale sprzątania naprawdę było a było. Jej towarzyszki NN różowej , drobnokwiatowej chyba się pozbędę, co roku ma mączniaka, albo co innego, nie powtarza kwitnienia więc ją pogonię. :pogon . Mimo wszystkiego ładnie to wygląda, to fakt ;:170 .

Marysiu za bardzo wiem o którą chodzi, o tą w kocimitce? tam jest Amber Sun. Wszystkie zdjęcia oddają kolor w naturze. Piesio wymiziany, a strażnikiem długo już nie będzie. Strasznie się posunął w tym roku, starość go dopada, fizycznie, bo psychicznie dalej zachowuje się jak szczeniak.

Grażynko trochę mi się znudziło wstawianie tych zdjęć, tym bardziej , że u mnie mało się zmienia, rośliny tylko się rozrosły, nowych zaledwie kilka. Wstawiając ciągle to samo można zanudzić :wink: . Lawenda raczej do suszenia, bukiety i woreczki, nic więcej nie robiłam nigdy. A można coś jeszcze?.

Elu kochana co daje takie połączenie?, nie mam pojęcia znalazłam taki przepis i spróbowałam. Powiem tak jest ciekawy w smaku , przełamany, trudno wyczuć że to porzeczka, jest jaśniejszy niż z samej czarnej porzeczki i na pewno krócej się robi, bo szybko zgęstniał. Posmakował mi i reszcie brygady, więc zrobię jeszcze, tym bardziej że porzeczka jeszcze została. Za to czerwona z jagodą mi osobiście nie podeszła, może przesadziłam z ilością jagód , bo wiesz ja wszystko na oko ;:306 , jagody zabiły smak czerwonej porzeczki. Wczoraj robiłam za to czerwoną z jabłkiem, też fajnie i szybko. :wink:

Gosia bo pęknę ze śmiechu, ja w ogrodzie siedzę :;230 . Dzieci w sobotę wróciły więc cały dzień w kuchni, sprzątanie i w ogóle. Na razie nie mam weny na rozmyślania o ogrodzie, jest jak jest. Dobrze, że pięknienie i się rozrasta i że to widzę i Wy widzicie. Przez finanse też już nic w tym roku nie zdziałam w ogrodzie, choć chodziły po głowie pewne pomysły. Ale jak zimą mówiłam, nie robię już żadnych planów, w zeszłym roku plan wykonany w 1/4 a w tym w ogóle byłby nie wykonany. Dlatego koniec z planami. Jestem zmęczona tym remontem domu, a tu znowu dach przecieka, więc zaraz trzeba będzie górę zabezpieczać. A moja praca w ogrodzie ogranicza się teraz do pielenia i zbierania i grilowania. :;230

Majka , Ty mnie tu nie czaruj ;:306 spójrz na swój ogród, to mnie dopiero zatkało. Przy oczku nic nie sadziłam , jest tak jak rok i dwa lata temu jak była górka i dziura w pokrzywami :;230 . Wszystko zostało tak samo, tylko pokrzywy zastąpione fiolią i wodą . Majeczko kącik był, to stały punkt obserwacyjny ;:215 . Róże nie wspominaj, takiego niewypału jeszcze nie miałam, zamówiłam, pytałam kiedy będą, przyjechały późno, za późno, część w ogóle nie ruszyła a te co ruszyły marnoty. Wracam do swojego sprawdzonego różanego. Nie lubię jak ktoś w ten sposób traktuje klienta i jak jakieś marnoty sprzedaje. Nie miałam do tej pory tak żeby róża wsadzona wiosną nie kwitła, nie mówiąc że w ogóle nie ruszyła. E tam szkoda języka .

Aluś nie osiedlowej bym nie radziła zbierać, tam jest tyle ołowiu, spalin, toksyn, że żadnego pożytku nie będzie tylko zaszkodzić możesz . Pytasz o białą rabatę ;:306 trochę też sfioletowała, zażółciła się, białego też jest :;230 . Wstawiałam trochę fotek, to jest ciężkie miejsce do zagospodarowania, bo z jednej strony dąb, z drugiej cztery potężne lipy, więc w części tego zakątka powstały schody do lasu, widziałaś?.

Elu ale mi pytanie zadałaś. Zrywam jak zakwitnie ;:306 , Niestety nie mogę trzymać się reguł , bo jestem tylko w weekendy. Jak przyjadę i kwitnie to zbieram, bo za tydzień będzie po kwiatach. Zbiera się rano po rosach suszy , robi miody, cukry. Ja w tym roku zbierałam po deszczu, wsadziłam na poddasze 60 stopni i też aromatyczny susz. Niestety dużo nie uzbierałam , bo to goście, to burza , to coś innego i lipy przekwitły. Ale mam jeszcze zapasy z zeszłego roku. :wink:

Soniu ;:168 . Będziemy walczyć, na razie grosza nie otrzymaliśmy, a od 25 mam urlop, samochodu na wyjazd brak : ;:201 biję się z myślami jak to wszystko zorganizować. Przetwory robię tylko z tego co w lesie nazbieram albo na działce, bo szkoda nie korzystać z darów i nie schować w słoiczkach lub zamrażarce. Moje dzieci za porzeczkami nie przepadają a tych w tym roku urodzaj, więc robię te dżemy - galaretki, syropy , przecieram , w takiej postaci je jedzą. Na mój spuchnięty nadgarstek, nikt nie zwraca uwagi ;:306 .

Florianie witaj w moim małym ogródku, ogródeczku . Dziękuję za miłe słowa, masz rację, rośliny wskazują drogę , którą mam iść. Postaram się nie popsuć :;230 . Zapraszam częściej, widziałam że masz kolekcję liliowców w sam raz nad moje oczko :wink: .

K..cze, teraz powrót i kasowanie uśmieszków bo nici będą z odpowiedzi ;:223 .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Fotki będą :lol: ???

Kiedy przyjeżdżasz po peonie? Bo mam już zatwierdzony nowy kształt rabat i od wtorku rewolucja ;:306 Będę na urlopie, ryć w ziemi ;:333 Szkoda je wykopać i trzymać w donicy. Najlepiej od razu posadzić.
Zostaw mena na działce i podskocz na moment, może w niedzielę? Będziesz na działce? Jak nie, to od wtorku jestem, dzwoń albo wyślij SMS bo mi tel padł i nie wiem kto dzwoni :;230
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko i ja zazdraszczam swojskiej lipy. Uwielbiam też ten zapach.
Dżemiki na zimę jak znalazł. O ile do zimy dotrwają. ;:306
Zdjęcia fantastyczne. Mogę oglądać bez końca.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jola sama tego chciałaś :;230 , jak mało to doślę ;:306 . Co do peoni, to się odezwę, wolałabym po drodze np.piątek , mniej jeżdżenia, a druga sprawa, na działce mam dziadków, dzieci i bratanka, jak dojadę to mnie nie puszczą. I tak mam problem z powrotem bo mała nogi się czepia ;:306 i nie puszcza.
Albo nie wsadzaj w donice, tylko w worki, prościej, do przyszłego tygodnia.Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje jasno różowe dalie ;:155 muszę sprawdzić gdzie zamawiałam.
Obrazek
a te są ciemno różowe :twisted:
Obrazek
Jedyne zgodne z zamówieniem :;230
Obrazek

Do warzywniaka nie da się wejść
Obrazek Obrazek

Mama przyniosła żarcie , trzy małe kupry plus bocianowa.
Obrazek

-- 14 lip 2016, o 09:28 --

Aneczko masz więcej :;230 .Dziękuję kochana, lipy się rozmnażają mogę wyhodować małą lipkę ;:224 . Co do dżemów masz 100 proc. racji, konsumpcja na bieżąco, muszę sobie znaleźć jakąś skrytkę na działce na zimę.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko ale Ty masz klimacik ;:333 Lilie orange wypatrzyłam...znasz odmianę?
Dalie masz omyłkowe? Ciekawe skąd? Ja na wiosnę z liliami jedną kupiłam i czekam na nią z ciekawością ;:224
Warzywnik jaki uporządkowany ,same witaminy ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nadal zachwycam się klimatem tak jak wszyscy
Fajnie, że masz porozstawiane siedziska wszędzie gdzie się da
U mnie tego brakuje
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, widziałam schody, fajny pomysł ;:138 a rabata i u mnie ma trochę fioletowego i żółtego (tylko ten żółty coś za mocno rozrasta się, bo to forsycja).
Dalie zawsze mi się trafiają pomyłkowe, baa w większości kupionych jest nie to co miało być :twisted: Czekam na kwiaty tegorocznych nabytków daliowych, bo zamawiałam w nowym źródle. Jak będzie ok, to dam namiary :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Dobra, to dzwoń. Jakoś się umówimy.

Nie lubisz ciemno różowej dalii :;230 Ja uwielbiam takie kolorki.
Fajne te niskie złocienie czy jak to tam się zwie. Ładnie rozjaśniają i podkreślają drugie piętro.
Nie no, warzywnik masz pierwsza klasa ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”