Pod bocianim...... ogród 2015
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pod bocianim...... ogród 2015
Dorotko , zaciekawiłaś mnie połączeniem czarnej porzeczki z jabłkiem . Co daje takie połączenie , jakie walory smakowe ?
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Siedzisz teraz pewnie w ogrodzie, słuchasz ptaków i rozmyślasz, co by tu ...posadzić, przesadzić, zmienić
I rozmyślaj, bo robi się coraz piękniej.
Lipy zazdroszczę, bo nie mam w okolicy takiej nieskażonej

I rozmyślaj, bo robi się coraz piękniej.
Lipy zazdroszczę, bo nie mam w okolicy takiej nieskażonej

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ciekawa jestem jak obsadziłaś przy oczku?
Widzę kącik wypoczynkowy z widokiem na bocianie gniazdko

Co z tymi różami, wspomniałaś coś u mnie

- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Zazdroszczę takie "swojskiej" lipy, czystej bez spalin, ja w tym roku musiałam zadowolić się lipa osiedlową (tak bosko pachniała miodem, że nie dało się ot tak przejść).
Ładnie wyglądają te różowe róże, zwłaszcza w sąsiedztwie niebiesko-fioletowym.
Dorotko, a jak biała rabata przy ogrodzeniu?
Ładnie wyglądają te różowe róże, zwłaszcza w sąsiedztwie niebiesko-fioletowym.
Dorotko, a jak biała rabata przy ogrodzeniu?
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Dorotko ,w jakiej fazie kwitnienia zrywasz lipę i jak długo ją suszysz ? 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dorotko dobrze, że nic się nie stało w wypadku.
Walcz o godziwe odszkodowanie, pieniądze biorą, a dawać nie łaska. Ja wniosłam sprawę do sądu i wygrałam. Zawsze warto.
Róże przy ławce wspaniale wyglądają. Okrywowe z lawendą niezawodne, pięknie kwitną.
Chwastami nie ma się co przejmować, zima je wykończy.
Podziwiam cię za robienie przetworów, jesteś wyjątkowy pracuś. 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Bardzo ładny ogród. Widać, ze tworzony z pasją, trochę planowo, trochę intuicyjnie, bo rośliny przeplatają się naturalistycznie i z czasem żyją nie tak, jak chcemy ale jak im odpowiada. I nie psuj tego, bo tak jest pięknie! 

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Mariola dziękuję. Mi też te okazałe się podobają, chociaż śmieciuchy , np. New Dawn cudowna na tej pergoli, ale sprzątania naprawdę było a było. Jej towarzyszki NN różowej , drobnokwiatowej chyba się pozbędę, co roku ma mączniaka, albo co innego, nie powtarza kwitnienia więc ją pogonię.
. Mimo wszystkiego ładnie to wygląda, to fakt
.
Marysiu za bardzo wiem o którą chodzi, o tą w kocimitce? tam jest Amber Sun. Wszystkie zdjęcia oddają kolor w naturze. Piesio wymiziany, a strażnikiem długo już nie będzie. Strasznie się posunął w tym roku, starość go dopada, fizycznie, bo psychicznie dalej zachowuje się jak szczeniak.
Grażynko trochę mi się znudziło wstawianie tych zdjęć, tym bardziej , że u mnie mało się zmienia, rośliny tylko się rozrosły, nowych zaledwie kilka. Wstawiając ciągle to samo można zanudzić
. Lawenda raczej do suszenia, bukiety i woreczki, nic więcej nie robiłam nigdy. A można coś jeszcze?.
Elu kochana co daje takie połączenie?, nie mam pojęcia znalazłam taki przepis i spróbowałam. Powiem tak jest ciekawy w smaku , przełamany, trudno wyczuć że to porzeczka, jest jaśniejszy niż z samej czarnej porzeczki i na pewno krócej się robi, bo szybko zgęstniał. Posmakował mi i reszcie brygady, więc zrobię jeszcze, tym bardziej że porzeczka jeszcze została. Za to czerwona z jagodą mi osobiście nie podeszła, może przesadziłam z ilością jagód , bo wiesz ja wszystko na oko
, jagody zabiły smak czerwonej porzeczki. Wczoraj robiłam za to czerwoną z jabłkiem, też fajnie i szybko.
Gosia bo pęknę ze śmiechu, ja w ogrodzie siedzę
. Dzieci w sobotę wróciły więc cały dzień w kuchni, sprzątanie i w ogóle. Na razie nie mam weny na rozmyślania o ogrodzie, jest jak jest. Dobrze, że pięknienie i się rozrasta i że to widzę i Wy widzicie. Przez finanse też już nic w tym roku nie zdziałam w ogrodzie, choć chodziły po głowie pewne pomysły. Ale jak zimą mówiłam, nie robię już żadnych planów, w zeszłym roku plan wykonany w 1/4 a w tym w ogóle byłby nie wykonany. Dlatego koniec z planami. Jestem zmęczona tym remontem domu, a tu znowu dach przecieka, więc zaraz trzeba będzie górę zabezpieczać. A moja praca w ogrodzie ogranicza się teraz do pielenia i zbierania i grilowania.
Majka , Ty mnie tu nie czaruj
spójrz na swój ogród, to mnie dopiero zatkało. Przy oczku nic nie sadziłam , jest tak jak rok i dwa lata temu jak była górka i dziura w pokrzywami
. Wszystko zostało tak samo, tylko pokrzywy zastąpione fiolią i wodą . Majeczko kącik był, to stały punkt obserwacyjny
. Róże nie wspominaj, takiego niewypału jeszcze nie miałam, zamówiłam, pytałam kiedy będą, przyjechały późno, za późno, część w ogóle nie ruszyła a te co ruszyły marnoty. Wracam do swojego sprawdzonego różanego. Nie lubię jak ktoś w ten sposób traktuje klienta i jak jakieś marnoty sprzedaje. Nie miałam do tej pory tak żeby róża wsadzona wiosną nie kwitła, nie mówiąc że w ogóle nie ruszyła. E tam szkoda języka .
Aluś nie osiedlowej bym nie radziła zbierać, tam jest tyle ołowiu, spalin, toksyn, że żadnego pożytku nie będzie tylko zaszkodzić możesz . Pytasz o białą rabatę
trochę też sfioletowała, zażółciła się, białego też jest
. Wstawiałam trochę fotek, to jest ciężkie miejsce do zagospodarowania, bo z jednej strony dąb, z drugiej cztery potężne lipy, więc w części tego zakątka powstały schody do lasu, widziałaś?.
Elu ale mi pytanie zadałaś. Zrywam jak zakwitnie
, Niestety nie mogę trzymać się reguł , bo jestem tylko w weekendy. Jak przyjadę i kwitnie to zbieram, bo za tydzień będzie po kwiatach. Zbiera się rano po rosach suszy , robi miody, cukry. Ja w tym roku zbierałam po deszczu, wsadziłam na poddasze 60 stopni i też aromatyczny susz. Niestety dużo nie uzbierałam , bo to goście, to burza , to coś innego i lipy przekwitły. Ale mam jeszcze zapasy z zeszłego roku.
Soniu
. Będziemy walczyć, na razie grosza nie otrzymaliśmy, a od 25 mam urlop, samochodu na wyjazd brak :
biję się z myślami jak to wszystko zorganizować. Przetwory robię tylko z tego co w lesie nazbieram albo na działce, bo szkoda nie korzystać z darów i nie schować w słoiczkach lub zamrażarce. Moje dzieci za porzeczkami nie przepadają a tych w tym roku urodzaj, więc robię te dżemy - galaretki, syropy , przecieram , w takiej postaci je jedzą. Na mój spuchnięty nadgarstek, nikt nie zwraca uwagi
.
Florianie witaj w moim małym ogródku, ogródeczku . Dziękuję za miłe słowa, masz rację, rośliny wskazują drogę , którą mam iść. Postaram się nie popsuć
. Zapraszam częściej, widziałam że masz kolekcję liliowców w sam raz nad moje oczko
.
K..cze, teraz powrót i kasowanie uśmieszków bo nici będą z odpowiedzi
.

Marysiu za bardzo wiem o którą chodzi, o tą w kocimitce? tam jest Amber Sun. Wszystkie zdjęcia oddają kolor w naturze. Piesio wymiziany, a strażnikiem długo już nie będzie. Strasznie się posunął w tym roku, starość go dopada, fizycznie, bo psychicznie dalej zachowuje się jak szczeniak.
Grażynko trochę mi się znudziło wstawianie tych zdjęć, tym bardziej , że u mnie mało się zmienia, rośliny tylko się rozrosły, nowych zaledwie kilka. Wstawiając ciągle to samo można zanudzić

Elu kochana co daje takie połączenie?, nie mam pojęcia znalazłam taki przepis i spróbowałam. Powiem tak jest ciekawy w smaku , przełamany, trudno wyczuć że to porzeczka, jest jaśniejszy niż z samej czarnej porzeczki i na pewno krócej się robi, bo szybko zgęstniał. Posmakował mi i reszcie brygady, więc zrobię jeszcze, tym bardziej że porzeczka jeszcze została. Za to czerwona z jagodą mi osobiście nie podeszła, może przesadziłam z ilością jagód , bo wiesz ja wszystko na oko

Gosia bo pęknę ze śmiechu, ja w ogrodzie siedzę

Majka , Ty mnie tu nie czaruj

Aluś nie osiedlowej bym nie radziła zbierać, tam jest tyle ołowiu, spalin, toksyn, że żadnego pożytku nie będzie tylko zaszkodzić możesz . Pytasz o białą rabatę

Elu ale mi pytanie zadałaś. Zrywam jak zakwitnie

Soniu

Florianie witaj w moim małym ogródku, ogródeczku . Dziękuję za miłe słowa, masz rację, rośliny wskazują drogę , którą mam iść. Postaram się nie popsuć

K..cze, teraz powrót i kasowanie uśmieszków bo nici będą z odpowiedzi

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Fotki będą
???
Kiedy przyjeżdżasz po peonie? Bo mam już zatwierdzony nowy kształt rabat i od wtorku rewolucja
Będę na urlopie, ryć w ziemi
Szkoda je wykopać i trzymać w donicy. Najlepiej od razu posadzić.
Zostaw mena na działce i podskocz na moment, może w niedzielę? Będziesz na działce? Jak nie, to od wtorku jestem, dzwoń albo wyślij SMS bo mi tel padł i nie wiem kto dzwoni

Kiedy przyjeżdżasz po peonie? Bo mam już zatwierdzony nowy kształt rabat i od wtorku rewolucja

Zostaw mena na działce i podskocz na moment, może w niedzielę? Będziesz na działce? Jak nie, to od wtorku jestem, dzwoń albo wyślij SMS bo mi tel padł i nie wiem kto dzwoni

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Dorotko i ja zazdraszczam swojskiej lipy. Uwielbiam też ten zapach.
Dżemiki na zimę jak znalazł. O ile do zimy dotrwają.
Zdjęcia fantastyczne. Mogę oglądać bez końca.
Dżemiki na zimę jak znalazł. O ile do zimy dotrwają.

Zdjęcia fantastyczne. Mogę oglądać bez końca.
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
Jola sama tego chciałaś
, jak mało to doślę
. Co do peoni, to się odezwę, wolałabym po drodze np.piątek , mniej jeżdżenia, a druga sprawa, na działce mam dziadków, dzieci i bratanka, jak dojadę to mnie nie puszczą. I tak mam problem z powrotem bo mała nogi się czepia
i nie puszcza.
Albo nie wsadzaj w donice, tylko w worki, prościej, do przyszłego tygodnia.

Moje jasno różowe dalie
muszę sprawdzić gdzie zamawiałam.

a te są ciemno różowe

Jedyne zgodne z zamówieniem

Do warzywniaka nie da się wejść

Mama przyniosła żarcie , trzy małe kupry plus bocianowa.

-- 14 lip 2016, o 09:28 --
Aneczko masz więcej
.Dziękuję kochana, lipy się rozmnażają mogę wyhodować małą lipkę
. Co do dżemów masz 100 proc. racji, konsumpcja na bieżąco, muszę sobie znaleźć jakąś skrytkę na działce na zimę.

Albo nie wsadzaj w donice, tylko w worki, prościej, do przyszłego tygodnia.

Moje jasno różowe dalie

a te są ciemno różowe

Jedyne zgodne z zamówieniem

Do warzywniaka nie da się wejść

Mama przyniosła żarcie , trzy małe kupry plus bocianowa.

-- 14 lip 2016, o 09:28 --
Aneczko masz więcej

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Dorotko ale Ty masz klimacik
Lilie orange wypatrzyłam...znasz odmianę?
Dalie masz omyłkowe? Ciekawe skąd? Ja na wiosnę z liliami jedną kupiłam i czekam na nią z ciekawością
Warzywnik jaki uporządkowany ,same witaminy

Dalie masz omyłkowe? Ciekawe skąd? Ja na wiosnę z liliami jedną kupiłam i czekam na nią z ciekawością

Warzywnik jaki uporządkowany ,same witaminy

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Nadal zachwycam się klimatem tak jak wszyscy
Fajnie, że masz porozstawiane siedziska wszędzie gdzie się da
U mnie tego brakuje
Fajnie, że masz porozstawiane siedziska wszędzie gdzie się da
U mnie tego brakuje
- alana
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Dorotko, widziałam schody, fajny pomysł
a rabata i u mnie ma trochę fioletowego i żółtego (tylko ten żółty coś za mocno rozrasta się, bo to forsycja).
Dalie zawsze mi się trafiają pomyłkowe, baa w większości kupionych jest nie to co miało być
Czekam na kwiaty tegorocznych nabytków daliowych, bo zamawiałam w nowym źródle. Jak będzie ok, to dam namiary 

Dalie zawsze mi się trafiają pomyłkowe, baa w większości kupionych jest nie to co miało być

Pozdrawiam, Alicja
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Dobra, to dzwoń. Jakoś się umówimy.
Nie lubisz ciemno różowej dalii
Ja uwielbiam takie kolorki.
Fajne te niskie złocienie czy jak to tam się zwie. Ładnie rozjaśniają i podkreślają drugie piętro.
Nie no, warzywnik masz pierwsza klasa
Nie lubisz ciemno różowej dalii

Fajne te niskie złocienie czy jak to tam się zwie. Ładnie rozjaśniają i podkreślają drugie piętro.
Nie no, warzywnik masz pierwsza klasa