Wszystko o pomidorach cz. 12
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Piękny okaz, mam nadzieję że u mnie pierwszy raz urosną potwory, pilnuję pieczołowicie aby nie wyrósł ani jeden niepożądany wilk (maskotka i betalux nie spieszą się do dojrzewania, są większe niż w zeszłych latach...ale te akurat nie są trymowane), liczę że za ok 2 tygodnie zobaczę pierwszy czerwony owoc 

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Witam
Czy K/20 wiśniowo - czekoladowy możliwe żeby miał tak rozbudowane grona? Mam 2 sztuki przy 1 paliku i jeden ma 2,3 owoce w gronie i są spore(takie jak być powinny). Drugi natomiast ma bardzo rozbudowane 1 grono które zawiązuje owoce i nie wiem za bardzo jak je podwiązać
2 grono jest niewiele mniejsze. Czyżby trafiło się jakieś rozszczepienie. Na 99 % jestem pewien że nic nie pomyliłem z nasionkami.

PS. Cieszą mnie takie problemy
Czy K/20 wiśniowo - czekoladowy możliwe żeby miał tak rozbudowane grona? Mam 2 sztuki przy 1 paliku i jeden ma 2,3 owoce w gronie i są spore(takie jak być powinny). Drugi natomiast ma bardzo rozbudowane 1 grono które zawiązuje owoce i nie wiem za bardzo jak je podwiązać

PS. Cieszą mnie takie problemy

Pozdrawiam
Bartosz
Bartosz
U mnie takie same, trochę poobrywałam zawiązki bo na gronie, które rośnie na wszystkie strony jest ich multum i też się zastanawiam co to, to nowe nasionka, w zeszłym roku miałam krzak z paroma dużymi owocami w gronie.
pozdrawiam Karina
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Po co je teraz usuwać, jak zniknie konkurencja w Waszych brzuchach to te systematycznie będą dojrzewać i znów będziecie mieli co jeść.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niektórzy usuwają, inni zostawiają to zależy jaka szkoła. Dodam jeszcze że masz braki w magnezie u pomidorciów
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Niedoborów magnezu na starych liściach nie sposób uniknąć i nie ma się czym przejmować ważne, że młodsze liście ich nie wykazują.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Magda_sara
- 50p
- Od: 13 kwie 2016, o 12:28
Miał ktoś pomidory odmiany malinowy smaczek? Jakie opinie? ;)
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
dzięki, czyli są dwie szkoły
zeberka4 - tak wiem, już pryskałam siarczanem magnezu, mam nadzieję będzie ok

zeberka4 - tak wiem, już pryskałam siarczanem magnezu, mam nadzieję będzie ok
Irysy i inne moje kwiatki -
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Niech odwróci liść i zobaczy czy nie ma grzybni brunatnej pod tymi żółtymi plmkamizeberka4 pisze:Niektórzy usuwają, inni zostawiają to zależy jaka szkoła. Dodam jeszcze że masz braki w magnezie u pomidorciów

- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
Dzisiaj zrobiłam przegląd pomidorków.Okazało się że ta sama odmiana w innych miejscach inaczej owocuje.Tzn szybciej lub później.Niektóre odmiany są wielkości połowy mojej dłoni ,niektóre wielkości naparstka i dużo kwiatu.Czy to znaczy że będą dłużej owocowały czy po prostu coś było nie tak?
Muszę zdjęcia zgrać na kompa i wstawić poglądowo to może ktoś się wypowie.Na jednym piętrze dużo odmian zrzuciło część kwiatków,te co były później na niższych ale w tym samym czasie.Mężu mówi że miały za sucho,ale nie więdły a raz w tyg podlewanie wydaje mi się ok.Na górnych kwiatkach już jest ok.
Muszę zdjęcia zgrać na kompa i wstawić poglądowo to może ktoś się wypowie.Na jednym piętrze dużo odmian zrzuciło część kwiatków,te co były później na niższych ale w tym samym czasie.Mężu mówi że miały za sucho,ale nie więdły a raz w tyg podlewanie wydaje mi się ok.Na górnych kwiatkach już jest ok.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A mają taki sam dostęp do światła?
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
W gruncie i w tunelu tak.W inspekcie jest trochę za gęsto,ale żeby było śmieszniej to rząd środkowy ma duże owoce ,ten z tyłu jest mało doświetlony i 3 różne odmiany.Jedna ma duże owoce a dwie mikrusiki.I bądź tu mądrym.
Muszę zrobić sobie porównanie gdzie która odmiana jest i zobaczymy co z tego wyjdzie.Wypisać nazwy odmian i dopiero będzie coś wiadomo.Ja uprawiam po raz pierwszy"wynalazki".Tu na forum już wiele osób je uprawiało bo to było źródło mojej wiedzy.
Pomidory do tunelu sadzone 2 maja z tym że Aussie i Arcansas Marwel siane jak do tunelu reszta co wysadzone po drugiej str.ścieżki siane później jak dla pomidorów do gruntu a sadzone razem maluszki z Aussie.

Tutaj duże są Aussie,Arkansas Marvel(ale wysoko),Gogosha,Healt Kick swoich rozmiarów.Reszta maluszki.
Pomidory do gruntu i inspektu sadzone około 10 maja

W gruncie duże są Pineaple Green,Gregorias Ałtaj,Great White i Prudens Purple.Opalka normalna.
Inspekt

W inspekcie prym wiedzie rząd środkowy Severyuga,z tyłu Prudens Purple(2 szt.duże i kilka mniejszych+kwiaty na najniższych gronach)
Muszę zrobić sobie porównanie gdzie która odmiana jest i zobaczymy co z tego wyjdzie.Wypisać nazwy odmian i dopiero będzie coś wiadomo.Ja uprawiam po raz pierwszy"wynalazki".Tu na forum już wiele osób je uprawiało bo to było źródło mojej wiedzy.
Pomidory do tunelu sadzone 2 maja z tym że Aussie i Arcansas Marwel siane jak do tunelu reszta co wysadzone po drugiej str.ścieżki siane później jak dla pomidorów do gruntu a sadzone razem maluszki z Aussie.

Tutaj duże są Aussie,Arkansas Marvel(ale wysoko),Gogosha,Healt Kick swoich rozmiarów.Reszta maluszki.
Pomidory do gruntu i inspektu sadzone około 10 maja

W gruncie duże są Pineaple Green,Gregorias Ałtaj,Great White i Prudens Purple.Opalka normalna.
Inspekt

W inspekcie prym wiedzie rząd środkowy Severyuga,z tyłu Prudens Purple(2 szt.duże i kilka mniejszych+kwiaty na najniższych gronach)
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- Basia_z_Rynku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2015, o 14:03
Mam pytanie odnośnie nawożenia pod osłoną: na pomidorkach koktajlowych widzę niedobór potasu (górna część owoców nie dojrzewa, jest zielona), malinówki dają radę, wybarwiają się.
Mam nawóz Korn-Kali (siarczan potasu):
40 % K2O tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie
6 % MgO tlenku magnezu rozpuszczalnego w wodzie
4 % Na2O tlenek sodu rozpuszczalne w wodzie
12,5 % SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie
W jaki sposób tym nawozem zasilić pomidory? Jaka dawka na hm... krzaczek? Proszę o wskazówki.
Mam nawóz Korn-Kali (siarczan potasu):
40 % K2O tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie
6 % MgO tlenku magnezu rozpuszczalnego w wodzie
4 % Na2O tlenek sodu rozpuszczalne w wodzie
12,5 % SO3 trójtlenku siarki rozpuszczalnego w wodzie
W jaki sposób tym nawozem zasilić pomidory? Jaka dawka na hm... krzaczek? Proszę o wskazówki.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Czy wśród tych wynalzaków nie było przypadkiem krzyżwek Kozuli lub Kasencji? Jeśli tak to one nie są jeszcze ustalone. Mogły się rozszczepić.lucysia pisze:Ja uprawiam po raz pierwszy"wynalazki".
Co tego, że usychają całe grona, to ja nie winiłabym suszy, a raczej upały. W czasie upałów pyłek się skleja, kwiaty się nie zapylają i potem usychają.
Też tak mam na trzech krzakach.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea