Balkonowe Rosarium / 2.
Re: Balkonowe Rosarium / 2.
Alexio,czy przypadkiem to nie jest raczej Melina? http://www.rosebook.ru/roses/gallery/mi ... /melina/9/
Jeśli mogę, dodam swoje trzy grosze... Chyba rzeczywiście róża powyżej to Melina, a nie Eva. Co do Meliny to sugerowałam się zdjęciem i opisem z tej szkółki: http://rosarium.com.pl/produkt/melina-tantau-2013 Jednak po dokładnym "śledztwie" fotka myląca.
Alexia ma na pewno Starlet Melinę, no ale ciekawe co Ona sama na to... ?
Alexia ma na pewno Starlet Melinę, no ale ciekawe co Ona sama na to... ?

- alexia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiecie co, osobiście jest mi obojętne jakią ona ma nosić nazwę.
Dla mnie zdjęcia na helpie czy u Rosjan nie są wyrocznią. Widziałam Melinę na żywo, ma dużo większe i ciemniejsze liście niż
ta moja. Poza tym kolor sie nie zgadza, budowa kwiatu... Prawdziwa Melina pachnie, ta niby moja wcale...
Ważne, że nie jest marchewkowa, będę ją nazywać Starlet NN...
Dla mnie zdjęcia na helpie czy u Rosjan nie są wyrocznią. Widziałam Melinę na żywo, ma dużo większe i ciemniejsze liście niż
ta moja. Poza tym kolor sie nie zgadza, budowa kwiatu... Prawdziwa Melina pachnie, ta niby moja wcale...
Ważne, że nie jest marchewkowa, będę ją nazywać Starlet NN...

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Alexio, a co jeśli ta, którą widziałaś na żywo też nie była tak naprawdę Meliną... ?alexia pisze:Widziałam Melinę na żywo, ma dużo większe i ciemniejsze liście niż
ta moja.

Niby obojętna sprawa z tożsamością tej róży, ale jednak coś intryguje i podsyca ciekawość, aby odkryć o niej prawdę. Chociaż róża jest Twoja, to ja chcę wiedzieć...

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alexia nazwa jest ważna, ale skoro widziałaś tą prawdziwą, to wiesz najlepiej
Fotki ze Starlet Eva mi się podobają.
Co sądzisz o nowych odmianach Tantau, widziałaś je może na żywo?
Trzy pierwsze mi się podobają.
Przejrzałam nowości Austina, które mi podesłałaś i nie wiem czy zauważyłaś tendencje kolorystyczne u niego.
Dużo ciepłych kolorów i ładnych odcieni żółtego czy jak je ewentualnie określić

Fotki ze Starlet Eva mi się podobają.
Co sądzisz o nowych odmianach Tantau, widziałaś je może na żywo?
Trzy pierwsze mi się podobają.

Przejrzałam nowości Austina, które mi podesłałaś i nie wiem czy zauważyłaś tendencje kolorystyczne u niego.
Dużo ciepłych kolorów i ładnych odcieni żółtego czy jak je ewentualnie określić

- alexia

Napisałam maila do Tantau´a z prośbą o identyfikację. Co prawda nie liczę na odpowiedz, oni mają takie sprawy w głębokim poważaniu... Można zrobić badanie genetyczne..., tylko trzeba mieć pewniaka do porównania, no i sporo kasy...

Za tydzień wybieram się na Święto Róży..., może ktoś od Drägera będzie rozmowny...

Majeczko żadnych nówek T. nie widziałam na żywo..., może coś za tydzień...
Najbardziej mnie z prawie nówek jednak buzuje Soul..., jak zobaczę na patyku..., to kto wie

No właśnie u Austina słodko i pastelowo...

http://foto.mein-schoener-garten.de/Mel ... ig-12.html
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- majka411
Wiesz co! S.Melina na załączonym zdjęciu ma podobny układ płatków i sposób przewieszania kwiatów jak Jasmina.
Kiedy będziesz u Dragera? Myślisz, że oni przedstawią już nowości na jesień?
Kiedy będziesz u Dragera? Myślisz, że oni przedstawią już nowości na jesień?
Zaskoczył mnie kolor kwiatów,może to zależy od niskiego pH gleby lub składnikow odżywczych i rzeczywiście jest to Eva?
- alexia
Majeczko, to muszę pooglądać foty Jasminy, no i może uda się na żywo
.
Do D. wybieram się za tydzień, to jest święto róży, odbywa się co 2 lata, wiec liczę że szkółkarze pokażą coś ciekawego
(poza Rosenkorso).
Niky1, dziękuje za zainteresowanie Meliną? Evą?
Warunki uprawy mają wpływ na wygląd rośliny, ale cechy odmianowe powinny być dostrzegalne...

Do D. wybieram się za tydzień, to jest święto róży, odbywa się co 2 lata, wiec liczę że szkółkarze pokażą coś ciekawego
(poza Rosenkorso).
Niky1, dziękuje za zainteresowanie Meliną? Evą?
Warunki uprawy mają wpływ na wygląd rośliny, ale cechy odmianowe powinny być dostrzegalne...

- majka411
Jeżeli chodzi o Jasmine, to na zdjęciach kwiaty zawsze są idealne i wyglądają na duże.
Tymczasem ona ma dość małe kwiaty i z bliska sprawiają wrażenie, że są z bibułki.
Może uda Ci się zobaczyć ją na żywo, będę ciekawa co o niej napiszesz.
Jak będziesz na święcie róży, zerknij na nowości może je wystawią. Najbardziej mnie interesuje Austin i Tantau,
co nie znaczy, że inne nie
Będąc na święcie róż masz możliwość pogłębić ten temacik
Tymczasem ona ma dość małe kwiaty i z bliska sprawiają wrażenie, że są z bibułki.

Może uda Ci się zobaczyć ją na żywo, będę ciekawa co o niej napiszesz.
Jak będziesz na święcie róży, zerknij na nowości może je wystawią. Najbardziej mnie interesuje Austin i Tantau,
co nie znaczy, że inne nie

Dokładnie tak, zgadzam się z Tobą i również uważam, że róża którą masz to nie jest S. Melina.Warunki uprawy mają wpływ na wygląd rośliny, ale cechy odmianowe powinny być dostrzegalne...
Będąc na święcie róż masz możliwość pogłębić ten temacik

- alexia
Zaczynam być fanką serii Flower Circus, co jedna to piękniejsza. Escimo już wcześniej mi się jakoś tak "prawie kupił", ale muszę pomyśleć z czym go ładnie skomponować, żeby go wyeksponować. No, ale Rosengrafin śliczności... Moja, ta dosłana w ramach reklamacji teraz wystrzeliła nowymi pędami i ma pąki, widać, że to silna róża. Ta pierwsza żyje, ale ledwo. Mam nadzieję, że jednak przetrwa zimę i odbije od korzenia, bo widać u Ciebie jaka jest piękna i byłabym zachwycona, gdybym miała dwie.
- alexia

W tej szkółce można kupić 38 odmian z serii Flower Circus...
Może jeszcze nie jestem ich fankę, ale one świetnie dają sobie radę w donicach, budują ładne krzaki..., to dla mnie wystarczy.
Mam 4 odmiany (G.of R., Lavender, Perfum i Escimo F.C.) Teraz kusisz mnie Jasminą...
Pisałaś, że oddałaś Patricię, co było z nią nie tak

Widzisz, dobrze że reklamowałaś Rosengräfin M.- H.

Też ją lubię..., coś dużo u mnie Kordersówek...

Nie zapomnij jej zabezpieczyć na zimę, u mnie trochę podmarzła.

I niebezpieczne jest wchodzenie na forum jak tu się gotowe linki podaje. To jak podanie narkomanowi heroiny zamiast ciastek do herbaty, tak zupełnie przypadkiem...
Impalę widziałam już wcześniej, ale tylko na zdjęciu, ciekawa jestem jak wygląda w rzeczywistości, bo korci...
Oj tak, dzięki Bogu, że reklamowałam Henriettę. Teraz miałabym tylko dwie smętne gałązki, próbujące przeżyć a nie solidny zdrowy krzew, który za moment będzie powtarzał kwitnienie. Na pewno dostanie solidny kopczyk na zimę. Dziękuję
Patricia miała być podobna do Pashminy, czyli spodziewałam się bardzo wypełnionego kwiatu. Tymczasem ona ma białe, nieduże kwiatki, które w pewnym momencie dostają różowej obwódki, która to następnie rozlewa się na cały płatek i róża robi się taka kropkowano - różowa, a kwiatki są luźne, pokazujące środek. Fakt, że krzew zgrabniutki i jak u innych FC - cały w kwiatach, ale dla mnie ona wygląda jak miniaturka marketowa a nie odmiana z Flower Circus. Jasmina baaardzo godnie ją zastąpiła

Oj tak, dzięki Bogu, że reklamowałam Henriettę. Teraz miałabym tylko dwie smętne gałązki, próbujące przeżyć a nie solidny zdrowy krzew, który za moment będzie powtarzał kwitnienie. Na pewno dostanie solidny kopczyk na zimę. Dziękuję

Patricia miała być podobna do Pashminy, czyli spodziewałam się bardzo wypełnionego kwiatu. Tymczasem ona ma białe, nieduże kwiatki, które w pewnym momencie dostają różowej obwódki, która to następnie rozlewa się na cały płatek i róża robi się taka kropkowano - różowa, a kwiatki są luźne, pokazujące środek. Fakt, że krzew zgrabniutki i jak u innych FC - cały w kwiatach, ale dla mnie ona wygląda jak miniaturka marketowa a nie odmiana z Flower Circus. Jasmina baaardzo godnie ją zastąpiła

- majka411
Hey
jestem przezorna i nie zaglądam na załączony link
co nie znaczy, że mnie nie korci
Escimo
oj bierze mnie jestem ciekawa czy kwiaty długo utrzymuje. Ona troszkę przypomina mi Artemisa.
Mogę się mylić, bo nie widziałam kwiatów tej róży na żywo.
Alexia Rosengräfin M. H. ładnie u Ciebie kwitnie, moja w tym sezonie nie tworzy bukiecików kwiatów, a tylko po jednym.

Escimo

Mogę się mylić, bo nie widziałam kwiatów tej róży na żywo.
Alexia Rosengräfin M. H. ładnie u Ciebie kwitnie, moja w tym sezonie nie tworzy bukiecików kwiatów, a tylko po jednym.