Dziko rosnące gatunki roślin w ogrodzie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dziko rosnące gatunki roślin w ogrodzie

Post »

U mnie też sporo dzikiej przyrody, tej przesadzonej, sadzonej i przyniesionej przez wiatr i ptaki. Mam głóg i dziką róże, kozłek lekarski, lubczyk, lebiodkę (oregano), tymianek, hyzop, szałwia, różne mięty, dziurawiec i wiele innych. Nie pielę też całkiem (tzn. część zostawiam) wielu roślin powszechnie uważanych za chwasty, a mających działanie lecznicze lub zastosowanie w ogrodzie (krwawnik, bylica, wrotycz, a nawet łopian). Niestety wciąż brak mi żywokostu, dlatego
wystarczy ,że rozrasta się przez korzenie . Już dzieliłam , mam go w dwóch miejscach
się bardzo uśmiechnę i poproszę o kawałek jak znów będziesz dzieliła i nie będziesz miała co z nim zrobić :D
pozdrawiam Ewa
Arcydziegiel88
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 cze 2016, o 17:46

Post »

tija czy mozesz zrobić zdjecie wolną chwilą Twoim tojadom? Piszesz, ze masz dużą kępę. Jak przygotowałaś glebę?
Poniżej mój wielosił błękitny
Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arcydziegiel88 zdjęcie zrobię wieczorem albo rano , teraz słońce nie daje .
W tej chwili nie jest jeszcze wysoki i listki ma drobne , pewnie z powodu upałów i suszy . Jak podrośnie i jak zakwitnie wtedy wygląda ładnie . Z ziemią nie kombinowałam , nie zależało mi na nim specjalnie więc wsadziłam w miejscu nasłonecznionym przy żywopłocie ze śnieguliczki /za wiatrem totalny tam zaduch / a ziemia , jak wszystka u mnie nawet nie piach a popiół . Inne rośliny rosnące na tej samej rabacie więdną podczas upałów , jemu się to nie zdarza . Nie wiem jakie ma korzenie , jak głęboko sięga .
Wielosił miałam , dużą kępę . Dzieliłam, zostawiłam sobie małą sadzonkę , wziął i przepadł . Na targach sprzedają ale jest zawsze coś ważniejszego .

Ewikk77 Lubczyk też mam.
Nie wiedziałam ,że on taki wielki rośnie ;:oj
Posadzony na piachu , wokoło niego kładę grubą warstwę koszonej trawy by ziemia nie przesychała a on rośnie wyższy ode mnie ;:oj znaczy miał ponad 1.70 :lol: Też mam dużą kępę . Zdjęcie mam tylko z maja jak jeszcze był "maluchem" w dodatku wycięte z dużego więc jakość nienajlepsza
Obrazek

Co do żywokostu
Nie musimy czekać jesieni .
Aktualnie nie jestem w stanie robić przesyłek , dopiero za 2 tygodnie . Wtedy ciachnę ile będziesz chciała :D

Mam fają roślinkę , zapomniałam jak się nazywa :oops: może ktoś pomoże ;:180
Obrazek

Obrazek

Jedna roślinka marzy mi się w ogrodzie to cykoria podróżnik .
Mam nadzieję , że w przyszłym roku już będę się mogła nią pochwalić :D .

Czy do dziko rosnących można zaliczyć chabry górskie ?
Jak tak to mam niebieski biały i różowy .
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Twoja roślinka wygląda na rodzinę "ślazowatych", może Ślaz Zygmarek http://kwiatypolski.mintshost.com/atlas ... marek.html , już się cieszę na żywokost ;:138 .
Cykoria podróżnik rośnie często przy drogach, dziś widziałam ją na działce, ponieważ nie przesadzam jej, ale też jej nie przeszkadzam, pojawia się w różnych częściach działki, niemal co roku w innych.
pozdrawiam Ewa
x-ja
---

Post »

Dzięki za pomoc ;:180 to na pewno ta roślina :D

Jadąc do miasta widziałam kępy cykorii , w mieście też , w swoich stronach bliżej domu nie spotkałam.

Obiecane zdjęcie tojadu

Obrazek

Przy okazji
Rumian żółty rośnie w okolicy .
Zdjęcie z ogrodu
Obrazek

Wiesiołek pospolity też rośnie w okolicy , porasta pobocza
Zdjęcie z ogrodu
Obrazek

Wiosną , kosząc trawę w ogrodzie , znalazłam kępkę zielono/żółtych kwiatuszków , ładniutkie , to złoć żółta .Zdjęcia nie zrobiłam bo normalnie najnormalniej w świecie zapominałam :oops: Na szczęście pamiętałam gdzie rośnie , wykopałam cebulki , przesadziłam na rabatę . Mam nadzieję że jej nie stracę i wiosną na nowo zakwitnie .
Arcydziegiel88
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

tija Twoja kempa tojadu jest wręcz przepiękna!!! Czy ja się doczekam u mnie takich okazów...Niestety moja gleba jest bardzo słabiutka. A się pochwalę: kupiłem cebulki czosnku niedźwiedziego. Nie dość,że użyteczny, ozdobny to i jeszcze chroniony. Tylko ciekawe czy mi się przyjmie. Ponoć powinien.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Z dziko rosnących roślin udomowiłam w ogrodzie krwawnicę, bodziszka łąkowego i różne trawy.
Krwawnicy mam kilka sztuk. Spiczaste kwiatostany ładnie wyglądają w połączeniu z płaskimi i okrągłymi kwiatami krwawnika i róży.

ObrazekObrazekObrazek

Bodziszek jest bardzo wysoki i rośnie obok perovski. W tle widać wrotycz, roślinę typowo ruderalną. Jeszcze nie kwitnie.

ObrazekObrazek

Trawy. Ta pasiasta na ostatniej fotce jest bardzo ekspansywna i rośnie w zakopanym wiadrze.
ObrazekObrazekObrazek
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
x-ja
---

Post »

Krwawnica u mnie rośnie nad stawem .
Mam zamiar posadzić na rabacie , ma piękny kolorek będzie wspaniałym dodatkiem .
Zastanawiam się , jak ją przenieść .
Przesadzić roślinę czy zebrać nasiona ?
corazonbianco w jaki sposób "udomowiłaś "swoją ?
Trawa w paski to mozga trzcinowata ? jak to ona to faktycznie , rozłazi się strasznie , też ją mam.
Arcydziegiel88
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Krwawnicę najlepiej wykopać i przesadzić. Z nasion to będziesz musiała długo czekać.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Krwawnicę wykopałam w sierpniu po przekwitnięciu. Po posadzeniu trzeba ją przyciąć krótko i regularnie podlewać. Będzie wyglądała mizernie, ale na drugi rok zakwitnie. Wiosną późno wychodzi z gruntu, więc trzeba uważać żeby jej nie wykopać.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
wro-ona
50p
50p
Od: 18 sty 2015, o 11:53

Post »

Ja też właśnie gorączkowo szukam krwawnicy - u mnie było jej pełno dookoła, ale teraz gdzieś zniknęła. Mam wprawdzie przed płotem, ale nieliczne, a poza tym stamtąd nie będę wykopywać - tam też ma być ładnie.
Awatar użytkownika
stoplamek
100p
100p
Od: 14 mar 2015, o 15:13

Post »

Dzikie kwiaty to moja wielka miłość ;:167
Udało mi się 'pozyskać' nasiona popłochu pospolitego, macie jakieś doświadczenia jak z nimi dalej postępować?
A wise old owl sat on an oak, the more he saw the less he spoke, the less he spoke the more he heard, why aren't we like that wise old bird?
???
pozdrawiam, Ewa
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Witam. Potrzebuję fachowej nazwy tej rośliny,niestety posiadam tylko taką fotkę!
Obrazek-
chodzi o tę z fioletową łodygą i tymi liśćmi jak paproć
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny z rodziny selerowatych często trudno jednoznacznie oznaczyć, może być to roślina zarówno lecznicza jak i silnie trująca, np. blekot pospolity (http://www.zielnik-karpacki.pl/-BLEKOT_POSPOLITY_1087 ).
pozdrawiam Ewa
x-ja
---

Post »

Krwawnica z powodzeniem przesadzona w ubiegłym roku .
Żeby było ciekawiej , mam dwa kolorki :tan
Obrazek

Zaślaz Zygmarek
Obrazek

Najpiękniej wyglądają w swoim naturalnym środowisku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aż się do domu nie chce wracać :roll: przy spacerze w takim otoczeniu zapomina się o bólu nóg , chce się iść dalej i dalej ....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”