Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

A ja miałam trzykrotkę z przodu rabaty i tak się rozrosła że zasłoniła mi cały rabatowy środek. Dostała na jesień eksmisję pod trzmielinę pienną i teraz powoli się dopiero zbiera. Tam może sobie rosnąć, miejsca ma sporo, za to jakby mniej jej się chciało :|
Samodzielny brateczek wśród płyt chodnikowych rozkoszny ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne Lwie Paszcze, przypominają mi dzieciństwo , teraz mało kto je sieje :) Śliczne róze, kolorowo i wesoło u Ciebie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ja też siałam lwie paszcze. Co roku je mam... ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu - no piękny i taki dorodny jest ten pomarańczowy liliowiec - ma olbrzymi i gruby kwiat. Jest śliczny. ;:108
A tego nachyłka mam dopiero od tej wiosny. Zimuje u Ciebie bez problemów?

Marysiu - dla Ciebie pozbieram nasiona, oczywiście. Tak, pączusie nachyłkowe też bardzo zdobią.
Ja z kolei za nasiona nachyłka dziękuję. Nornice są szybsze wiosną ode mnie...

A ślazówki nie ruszają ani one, ani ślimaki.
Akurat zebranie nasion ze ślazówki było bardzo łatwe bo bardzo długo się utrzymywały na łodydze, więc zdążyłam ;:306 . Ale tak jak pisałam, częściowo wysiała mi się sama. ;:138

Olu - na pewno Twoje nachyłki będą bardzo ładne ;:108 Każdy jest ładny i żółte i czerwone... I pełne i pojedyncze...
Cieszę się, że i Ty popierasz lwie paszcze. Bardzo delikatne, bardzo mi się podobają.

Basiu - no białego nachyłka to ja jeszcze też nie miałam, no chyba, że miałam jak Ty tego drugiego białego czyli żółtego ;:oj
To może kupuj jak już będzie chociaż jeden kwiatuszek kwitł byś miała pewność, że to biały.
Coś mi się tak zdaje, że Ty na "moim" ryneczku kupowałaś bo tu też mylą i nazwy i kolory ;:306

Zuza - brateczek Cię milutko pozdrawia ;:168
A może faktycznie trzykrotce jak nie przysłuży grunt to jest mniejsza i wolniejsza. U mnie ma miejsce gdzie nie hula i jak dla mnie właśnie dlatego jest super.
A Twoja to taka przekorna się stała, strzela focha i nie wie, że jej tam wolno grymasić. :uszy

Karola - no różyczki zakupione w tym roku bardzo się udały. Chopin mnie dzisiaj wręcz zachwycił. Piękne ma te kwiaty. ;:167
A widzisz, że tu towarzystwa sporo co mamy paszcze lwie ;:108 ;:3 Być może i one wracają do łask....

Pozdrawiam środkiem tygodnia - zawsze już bliżej do weekendu niż dalej :tan ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - obiecane wspominkowe zdjęcia szałwii otwartej. Szkoda, że jest taka trudna do zdobycia, nawet nasion nie udało mi się kupić.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale super ma kolorek. ;:173 Trzeba pewnie przez internet nasion poszukać. Ale ja wolę kupować w realu , więc jedną paczkę specjalnie bym nie zamawiała...Ta podniesiona adrenalina , kiedy widzę te wszystkie kolorowe torebeczki , to jest coś!
Też tak masz?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Faktycznie bardzo ciekawy kolorek ma ta szałwia ;:108 . Świetne masz rośliny i to nosidełko dla hosty bardzo mi się spodobało . Gratuluję pomysłu i wykonania ;:333 . Złocienie są przeurocze - wszystkie ;:173 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajna szałwia wyglądem kwiaty przypominają trochę lwie paszcze lecz ten unikalny kolor bieśki :wink: .Moje niektóre róże też już powtarzają
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A może z tej szałwii też uda się zebrać nasionka? Jeśli tak, to ja poproszę ;:180
Zupełnie nie przypomina szałwii. Chociaż, jest ich tyle gatunków i jedna drugiej nie przypomina, to czemu ta miałaby być podobna do innych?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Fajowa ta szałwia! Piękny kolorek i kształt kwiatuszka :)

A ja pisałam kilka postów wyżej, nie o nachyłkach, tylko o złocieniach ;:306 :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea a ta niebieska szałwia też ma nasiona tylko trzeba je zabrać, zamiast szukać w sklepach czy necie :D Ja Cię tu namówię do zbierania nasion ;:306 bo nie wszystko się wysiewa, a raczej wysiane przetrwa zimę. Jeżeli masz takie głodne ślimaki to dlaczego nie siejesz w domu, ale na jakimś rozsadniku zabezpieczonym od głodomorów :?:
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Co prawda dla Oli, ale mnie też się te szałwiowe wspominki podobają :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko rozpętałaś burzę szałwiową. Wszyscy chcą nasionek z tej niebieskiej szałwi....
Tylko jak to zrobić z zeszłorocznych zdjęć... ;:306
Nie tylko nam się spodobała... ;:333
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie zaczęła kwitnąć szałwia Amistad ukorzeniona przez psiapsiółkę z ubiegłorocznej .Muszę też swoją ukorzenić i przetrzymać bo cudnie kwitnie i ma ciemnoniebieskie kwiatostany
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane, ja tej szałwii nie popuszczę - na pewno ją znowu kiedyś zdobędę (czytaj: dopadnę) - i wówczas się sprężę i pozbieram te nasiona ;:108 - bo gra warta zachodu.

Olu - miałam w zeszłym roku próbę sporego siania bo bardzo dużo nasionek kupiłam - ale bez efektu, bo nie mam parapetów i za ciemno było a potem jak mi się coś udało uzyskać to po wsadzeniu do ziemi zaraz je zjadły ślimaczory i nornice... Więc chętnie oglądam te kolorowe zdjęcia na stojakach, ale ślinka mi już nie leci choć wiele roślin wtedy podziwiam. I nawet mam jeszcze kilka do siania na przyszły rok, zostawiłam te z dłuższym terminem ważności ( np zatrwian, ketmia letnia).
A co do zbierania nasion to może z zeszłorocznych zdjęć jeszcze jakoś byśmy dały radę (bo jak nie my to kto? ;:306 ), ale to są fotki sprzed dwóch lat ..... :;230

Ewelinko - potrzebowałam takie skromne nosidełko na te hosty no i chyba się pomysł sprawdził - dość fajnie to wygląda.
Kolorek szałwii ;:167 - bez uwag .... ;:108
Mam nadzieję, że te złocienie znowu się pokażą na przyszły rok :uszy
Również milutko pozdrawiam.

Jadziu - ta szałwia otwarta ma po prostu niebieskie długie pazurki ;:136
A Amistad jest śliczna, ma tak pięknie poskręcane i ułożone kwiatki. Nie widziałam jeszcze takiej. Fajnie, że o niej napisałaś ;:196

Iwonko - do trzech razy sztuka, jak tym razem podejdę tę szałwię to jej nasionka będą moje... :tan
Bo dopiero niedawno wyczytałam, że nie zimuje, a kupowałam ją i w ubiegłym roku i dwa lata temu jako bylinę...

Basiu - no dogadał się głuchy ze ślepym o kolorach ;:306 ;:306 ;:306 - bez obrazy, to tylko żart ;:168

Marysiu - może ze ślimakami mi się na razie udało? W pierwszym roku zbierałam ich kilka litrów dziennie - nie przesadzam... Teraz jest ich może dwa na tydzień.....
Kochana, nie mam warunków do siania w domu, po prostu nie mam....
Na razie nie mam tej szałwii otwartej, ale jak się znowu u mnie pojawi - to akurat z niej nasionka pozbieram - obiecuję :uszy

Ewusiu - prawda, że warto powalczyć o tę szałwię? Jej na Twoim balkonie też by dobrze było - to na pewno. ;:3

A to z dzisiejszego dnia kilka kolejnych lilii, przebarwiony mikołajek, róże, jeżówka. liatra no i oczywiście cudowna ślazówka, czarnuszka i uroczy zawilec japoński:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek