Obornik koński jak i kiedy stosować,czy do wszystkiego?
Re: Obornik koński czy można stosować do wszystkiego?
Pozbieraj bez słomy , wrzuć do beczki, zalej wodą i przykryj deską. Mieszaj od czasu do czasu/ proporce mniej więcej kubek od kawy na konewkę 10 l wody.
Tutaj masz najprostszą tabelę porównawczą
http://iung.pl/dpr/nawozy_naturalne_rodzaje.html
Sam obornik zawiera wszystkie mikro i makro składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju roślin. Omijając oczywiście rośliny m.in kwaśnolubne.
Tutaj masz najprostszą tabelę porównawczą
http://iung.pl/dpr/nawozy_naturalne_rodzaje.html
Sam obornik zawiera wszystkie mikro i makro składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju roślin. Omijając oczywiście rośliny m.in kwaśnolubne.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ależ rośliny kwasolubne lubią obornik, a jak po nim rosną!! Np rododendrony podsypane końskim obornikiem jesienią (jako ściółka w stajni były trociny), baardzo skoczył w górę w następnym roku. Miałam porównanie, bo wczesną wiosną (po zastosowaniu obornika w jesieni) wkopałam plastykowy krawężnik wokół rododendronów równo z zasięgiem gałęzi Po dwóch latach gałązki rh przeskoczyły poza obręb krawężnika o 0.5 do 0.8 metra!!! Wyrosły krzaczyska, że wierzyć się nie chciało!! No i obornik nie zmienia pH.
Pozdrawiam! Gienia.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A jak z przyciąganiem turkucia podjadka.
Podobno przepada za końskim obornikiem.
Podobno przepada za końskim obornikiem.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Tutaj nie spotkałam ani turkucia ani kretów, za to zatrzęsienie jest ogrodnicy niszczylistki. No bo przecież Amerykańce mają bzika na punkcie trawników to i jej larwy mają co żreć.
Pozdrawiam! Gienia.
Robert dziękuję za odpowiedź. Z obawy przed popaleniem roślin prawie tego obornika nie używałam. Tylko trochę pod pomidory, papryki i kilka innych warzyw. Czas zacząć 
Przygotuje też kompost z obornikiem, zimy u mnie raczej bezsniezne, ale deszcz pada cały czas więc podlewać nie będzie trzeba.
Mam jeszcze takie pytanie- czy taki przekompostowany obornik mogę wymieszać z ziemią pod rabate dla roślin cieniolubnych, takich jak hosty, funkie i fuksje? W tym miejscu gdzie ma powstać rabata gleba jest bardzo kiepska. Nawet chwasty tam marne rosną.

Przygotuje też kompost z obornikiem, zimy u mnie raczej bezsniezne, ale deszcz pada cały czas więc podlewać nie będzie trzeba.
Mam jeszcze takie pytanie- czy taki przekompostowany obornik mogę wymieszać z ziemią pod rabate dla roślin cieniolubnych, takich jak hosty, funkie i fuksje? W tym miejscu gdzie ma powstać rabata gleba jest bardzo kiepska. Nawet chwasty tam marne rosną.
Iza
Możesz. W oborniku są wszystkie mikro i makro składniki . Ja co prawda mam parę zaledwie host, ale rosną w samym oborniku. U mnie prawie wszystkie rośliny rosną na nim ponieważ mam słabą ziemię.
Zamiast mercedesa kupa zielska
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Na pierwszej stronie Gienia pisała, że powinno się dawać 4kg na m2 przy ciężkiej glebie. Mam około 100m warzywnika. Chodzę zbita bo zakupiłam tonę rocznego obornika. Warzywnik uprawiam 3 rok. Wcześniej przez naście lat był tam trawnik. Ziemię mam twardą jak klepisko i do tego pęka podczas suszy. Ziemia jest bardzo zakwaszona, uboga w azot i magnez. Ewentualnie mam jeszcze ze 20m truskawek i mogłabym go w międzyrzędzia wkopać.
Pytanie jest takie
ile mogę dać obornika na 100m. Zakładam, że w przyszłym roku będą rosły:ziemniaki, pomidory, ogórki, papryka, buraki, cebula i zero marchwi czy pietruszki-przez trzy lata i tak rosnąć mi nie chciały.
Pytanie jest takie

Pozdrawiam Jola
-
Czyli masz podobną glebę do mojej, też po trawniku, zbita że widły trudno wbić, też zakwaszona, obornika chyba w życiu nie widziała i po deszczu gdy wysycha to pęka. Nie żałuj obornika. Ja, by nie łazić po oborniku to rozsypuję go z taczek w rząd tak na szerokość dwa razy kopnięć łopatą i idę wzdłuż przykopując na ostrą skibę i apiać to samo. Mam niewielkie ogrodnicze taczki, nabieram tylko do połowy taczek z pryzmy, bo bym nie dała rady go przewieżć i to mi starcza na jakieś 1.5 metra takiego rzędu. Nie żałowałam , dobrze omaściłam w ub. roku jesienią to i rezultaty były, przede wszystkim co było widać gołym okiem, ziemia była o wiele pulchniejsza. Miesiąc po oborniku poszło wapno i zimą popiół z kominka. Z pH 5.0 zrobiło się 6.69. W tym roku też przykopię obornik, może trochę cieńszą warstwę. Na razie czekam na dostawę tego "złotka" a i w ogródku rośnie jeszcze seler, papryka, pomidory i brukselka no i oczywiście wszędzie koperek a wczoraj w cieniu było 28*C
.

Pozdrawiam! Gienia.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Skąd Gieniu wiedziałaś, że zaraz popytam jak pogodzić nawożenie obornikiem i zimowe posypanie dolomitem?
Dolomit sypię corocznie. Kupuję 2 paczki co daje mi łącznie możliwość obsypania około 160m2. Jest lepiej co widać po pomidorach ale nadal z SZW walczę. W tym roku trochę jej utarłam nosa
Dziękuję

Dziękuję

Pozdrawiam Jola
2 lata temu nawoziliśmy ogrody świńskim, krowim i końskim obornikiem. Koński najlepszy. Jesienią został przy sadzie zrzucony. Na wiosnę rozrzucony i przekopany. Czereśnia i śliwka która rosła przy rozrzuconym oborniku są 2-3 razy grubsze od drzewek, do których nawóz nie sięgnął. Warzywa też pięknie rosną. W miejscu gdzie był rozrzucony krowi i świński obornik nie ma tak widocznych efektów. W tym roku też planuję przywieźć końskiego obornika.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Hej,
Odświeżę temat.
Końcem listopada znajomy czyścił stajnie i dostałem jakieś 2m3 świeżego końskiego obornika - praktycznie same "kulki".
Chwilę później przyszły przymrozki więc z przekopania nici.
Kilka dni temu mimo panujących od ponad miesiąca ujemnych temperatur zauważyłem, że obornik wyraźnie "pracuje", a w środkowej części pryzmy widać wydobywającą się parę.
Z zewnątrz oczywiście skorupa.
Pytanie brzmi czy w wolnej chwili rozkopać miękką "parującą" część i rozsypać np. w tunelu czy zostawić w spokoju i użyć jak odwilż zmiękczy zarówno pryzmę jak i ziemię i dopiero przekopać ?
Czy takie krótkie kompostowanie nie będzie przeszkodą ?
Odświeżę temat.
Końcem listopada znajomy czyścił stajnie i dostałem jakieś 2m3 świeżego końskiego obornika - praktycznie same "kulki".
Chwilę później przyszły przymrozki więc z przekopania nici.
Kilka dni temu mimo panujących od ponad miesiąca ujemnych temperatur zauważyłem, że obornik wyraźnie "pracuje", a w środkowej części pryzmy widać wydobywającą się parę.
Z zewnątrz oczywiście skorupa.
Pytanie brzmi czy w wolnej chwili rozkopać miękką "parującą" część i rozsypać np. w tunelu czy zostawić w spokoju i użyć jak odwilż zmiękczy zarówno pryzmę jak i ziemię i dopiero przekopać ?
Czy takie krótkie kompostowanie nie będzie przeszkodą ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
Analfabeto, jak wysoka jest ta pryzma? Jeśli za wysoka, to może ulec samospaleniu, spopieli się. Ja robiłam długą i niską pryzmę, tak do kolan. Przykryłam czarnymi, grubymi foliowymi workami by deszcz go nie wypłukał i jednocześnie by nie wysychał. Część zużyłam, a część leżało dwa lata i zrobiło się z tego obornika brązowe próchno, zmineralizował się .
Tydzien temu przywieźliśmy przyczepkę konskiego z pobliskiej stadniny, ładowali go koparką, okropnie dymił, gorący bylł. Poniewaz tu jako ściółki uzywaja trocin , wszystko rozrzucił syn pod rododendrony i iglaki.
Tydzien temu przywieźliśmy przyczepkę konskiego z pobliskiej stadniny, ładowali go koparką, okropnie dymił, gorący bylł. Poniewaz tu jako ściółki uzywaja trocin , wszystko rozrzucił syn pod rododendrony i iglaki.
Pozdrawiam! Gienia.
- ANalfabeta
- 200p
Pryzmą to ciężko nazwać.
Obornik zrzucony wprost z łyżki ładowarki typu Manitou.
Wysokość (nomen omen) kupki to jakieś 100-110cm
A łyżka taka jak a początku filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=G6z7LMQgJbU
Obornik zrzucony wprost z łyżki ładowarki typu Manitou.
Wysokość (nomen omen) kupki to jakieś 100-110cm
A łyżka taka jak a początku filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=G6z7LMQgJbU
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
Eeee, to niewysoka. Ale jak tylko pogoda pozwoli przykop go, to jest suchy obornik i bardzo dlugo sie rozklada w ziemi, dlatego najlepiej go dawac na jesieni.
Na wszelki wypadek zrob jakims kolkiem dziury by sie schlodzil. Taka pryzma moze miec max 1 metr wys.
Na wszelki wypadek zrob jakims kolkiem dziury by sie schlodzil. Taka pryzma moze miec max 1 metr wys.
Pozdrawiam! Gienia.
- ANalfabeta
- 200p
Ogromnie dziękuję za porady.
W sobotę podziurkuję go na ile to mozliwe.
Póki co w tunelu mam nasypane z 10cm śniegu. Rozmarza powoli.
Jak tylko da się obornik równomiernie rozsypać - bez zmarzniętych grudek to trafi do tunelu.
Może w tym roku pomyślę o nawożeniu rzędowym ? Hmmm
W sobotę podziurkuję go na ile to mozliwe.
Póki co w tunelu mam nasypane z 10cm śniegu. Rozmarza powoli.
Jak tylko da się obornik równomiernie rozsypać - bez zmarzniętych grudek to trafi do tunelu.
Może w tym roku pomyślę o nawożeniu rzędowym ? Hmmm