Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 7
Co obserwuję w Twoich sulkach , co jest na ich plus , to nie mają upodobania do jednego koloru kwiatu tylko prawie cały przekrój barw. No i do tego te ciernie 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z Czech, oczywiście.
Jak patrzę w necie to kwiat się w zasadzie zgadza ale ciernie niekoniecznie chociaż akurat u tych roślin są zmienne...
Na innym Forum jeden z kolegów pisze, że prawdopodobnie jest to mieszaniec L. tigeliana - i to jest bardzo prawdopodobne.
Min. przez takie "kwiatki" obecnie obrałem nieco inną metodę sprowadzania roślin bo te z Czech są jak się okazuje niekoniecznie 100% pewne. Tyle, że mam ich już sporo a sam nie jestem w stanie ich zweryfikować.
Fotki wycofuję.
Jak patrzę w necie to kwiat się w zasadzie zgadza ale ciernie niekoniecznie chociaż akurat u tych roślin są zmienne...
Na innym Forum jeden z kolegów pisze, że prawdopodobnie jest to mieszaniec L. tigeliana - i to jest bardzo prawdopodobne.
Min. przez takie "kwiatki" obecnie obrałem nieco inną metodę sprowadzania roślin bo te z Czech są jak się okazuje niekoniecznie 100% pewne. Tyle, że mam ich już sporo a sam nie jestem w stanie ich zweryfikować.

Fotki wycofuję.

- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Przepiękna Rebutia Daisy. I oczywiście moi faworyci-gymnolki ;)
Masz jakieś miejsce gdzie zaopatrujesz się w gymnokalicja?
Masz jakieś miejsce gdzie zaopatrujesz się w gymnokalicja?
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- hen_s
Znakomita większość moich gymnokalicji pochodzi z własnych wysiewów. Nasiona są tańsze i bardziej dostępne od roślin, to dlatego.
No i można je sprowadzić w większej ilości a potem ewentualne nadwyżki wymienić na inne gatunki których się nie wysiało.
No i można je sprowadzić w większej ilości a potem ewentualne nadwyżki wymienić na inne gatunki których się nie wysiało.

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Sulcorebutia canigueralii 'Cerro Churaquella'
- i za ciernie, i za barwę oraz cieniowanie płatków!

Jak zawsze twe kwitnące cuda podglądam i podziwiam, bo w moich łapkach dawno byłyby przelane:D:D 

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Gymnolki jak zawsze u Ciebie
Bukiecik na G. baldianum I śliczny, taki delikatny a G. tillianum WR 227 fajnie ucierniony.
A rebucjowate to bardzo sympatyczne roślinki, fajnie, że obdarowują kwiatuchami przez cały sezon. Śliczne kolorki

Już się cieszęhen_s pisze:Na zimę pozostaną jak zwykle gymnokalicja których fotek nawet nie ściągam z aparatu

A rebucjowate to bardzo sympatyczne roślinki, fajnie, że obdarowują kwiatuchami przez cały sezon. Śliczne kolorki

- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
Ale piękne górale!!!!
W ogóle jakie piękne kwiaty hybryd!! Jest na czym oko zawiesić Heniu:)
W ogóle jakie piękne kwiaty hybryd!! Jest na czym oko zawiesić Heniu:)
- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Ale do wysiewów trzeba mieć rękę ;) Mi zawsze wcześniej, czy później plony niszczyła pleśń.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
JA wiosną wysiałem 7 różnych astrofytów....Szybko wzeszły w mineralnym substracie, ale faktycznie, w dzień pod szkłem i zacienieniem, w nocy bez przykrycia, w dzień pochmurny bez zacienienia. I tak obserwuję cały czas pogodę bo nie mogę w tej chwili zapewnić względnie stałych warunków. Nawet pokusiłem się o lekkie przesuszenie siewek , bo mi pleśń weszłą pomimo zastosowania podlewania z previcurem- jak już trochę podrosły to zdjąłem na tydzień szkło i zacienienie i tak stały na słoneczku (wypadło dosłownie kilka roślinek, ale reszta zrobiła się lekko brązowa - wytworzyły barwniki ochronne chyba, i odniosłem wrażenie, że tak jakby "zagęściły" swoją strukturę - nie były już jak banieczki z wodą.
Po tygodniu takiego suszenia zrosiłem wodą i dałem pod szkło - zaobserwowałem dość intensywny wzrost ale też ziemiórki, które zaczęły wyżerać wnętrza niektórych siewek. No to teraz będzie coś na robale:)
Więc z tym sianiem, to naprawdę trzeba mieć rękę, bo u niektórych hodowców astrofyta pięknie rosną z nasion:)
Po tygodniu takiego suszenia zrosiłem wodą i dałem pod szkło - zaobserwowałem dość intensywny wzrost ale też ziemiórki, które zaczęły wyżerać wnętrza niektórych siewek. No to teraz będzie coś na robale:)
Więc z tym sianiem, to naprawdę trzeba mieć rękę, bo u niektórych hodowców astrofyta pięknie rosną z nasion:)
- hen_s
Masada piękna
i jeszcze do tego kwiat klasyXL. Lubię u epikaktusów luźno ułożone długie płatki, ten właśnie taki jest 

- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Piękna ta Masada, po prostu piękna. Na dodatek xl i i bardzo nasycona kolorem.
Cudeńko po prostu.
Udanego wyjazdu Henryku.

Cudeńko po prostu.

Udanego wyjazdu Henryku.

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwiat piękny, kolor i kształt idealny