Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Piękne Aniu masz te lilie wodne :D
Te bordowe róże są fajne, kolor zdecydowany a kwiaty delikatne.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

PEPSI pisze:Obejrzałam ten wątek, dziękuję. Ja jednak marzę o takiej bardziej sadzawce, i najlepiej samo napełniającej się. Bez udziału folii ;:173
No właśnie ja też taka sadzawkę samo napełniającą się .
Aniu ślicznie u Ciebie ;:333 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Oj, moje Panie - PEPSI -Gosia i alicjad31 - Ala, ależ Wy macie wymagania - sadzawka :roll: . Za chwilę 'wyjdzie', że staw byłby lepszy ;:209 .
No cóż, muszę się przyznać, że zawsze, kiedy przejeżdżam koło normalnej sadzawki, nawet małej, to wzdycham, że coś takiego spełniłoby moje marzenie ;:224 .
Jeżeli tylko macie taką możliwość, to koniecznie to zróbcie ;:108 ;:108 ;:108 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

silvarerum - fakt, sporo w tym roku jest kwiatów, choć to tylko jedno kłącze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

with - w poprzednim oczku miałam ładniejsze lilie, ale zakopałam je razem z oczkiem, bo wtedy nie było co z nimi zrobić. Cóż - takie życie ;:224 .
Burgundy Iceberg
Obrazek
Jakaś taka niezadowolona, nie sądzisz?.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Fajny fragment rabaty z cyniami ;:63 obejrzałam z zaciekawieniem ," odskocznia" od wszech obecnie nam panujących różanych portretów...taki czas ale i na coś innego miło popatrzeć... ;:333
Dzisiaj spędziłam następny dzień na działce bardzo pracowicie..od jutra znowu upał!!!! ;:145 eM się chyba nie da wziąć na działkę, może go urobię na popołudniu...A roboty mam huk! ;:oj Chwasty ruszyły z impetem ...jak się nie robi na bieżąco to ciężko wyrobić! Ale jestem zadowolona, bo rabata zewnętrzna tzw.przedogródek - wizytówka bądź co bądź odchwaszczona :heja ... ale zauważyłam braki- puste place po roślinach ...Ktoś sobie pożyczył co nieco ale cennych dla mnie roślin tam nie sadzę ..więc przeboleję... a luki trzeba będzie wypełnić, żeby chwasty nie rosły.tylko na takim gorącu szkoda przesadzać bo tam patelnia... ;:oj
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Aniu. Narzekasz na piasek a widzę rośliny pełne wigoru jakby podłoże było dla nich stworzone. Posadzone dość gęsto ale każdą roślinę dokładnie widać. Podobają mi się kompozycje ze zdjęć 5,6 11, 12 "Brawo Ty"

Pozdrawiamy :wit K.J.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też kwitną już kwiaty jesieni: niektóre floksy, dzielżany, jeżówki. Chyba nam w nocy Aniu popadało, prawda? Cieszę się z każdego deszczu, bo piaski pod drzewami wchłoną zawsze ogromną ilość wody.
Tylko kwiatki na różach tu i ówdzie smętnie zwisają.
Liliowce cieszą oczy. miałam w tym roku część uszkodzonych pąków - gdy otworzylam, w środku było mnóstwo małych larw.
Ciągle te szkodniki, czasem już mi się wszystkiego odechciewa.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne i takie gęste te kolorowe rabatki. A liliowce są obficie zapączkowane, zapowiada się długie kwitnienie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryniu, sama lubię róże, ale u mnie ich dużo być nie może, bo jak nawet jest kawałek słonecznego miejsca, to rośnie świerk albo tuja i ...'po ptokach' ;:174 . Mimo to, mam zamiar kilka dosadzić i 'wzięło mnie' na pomarańczowe. Zobaczymy w przyszłm roku, jak przeżyją, co to wyjdzie ;:oj .
Pracować w te upały się nie da, chyba, że rano. Ja mogę, ale Ty musisz dojechać ;:108 .
Prognozy są dla nas korzystne, bo może będzie chłodniej i wtedy.... do roboty!.
Cynie próbowały zjeść ślimaki, ale już się przed nimi 'zabezpieczyłam' ;:161 .

Obrazek

Obrazek
Ta róża to Compassion. Ma ponad 180 cm i jest to młody pęd od ziemi. Wiosną, nic nie pokazywało, że krzak choruje, a on powoli usychał. Jakoś tak ma, że rozgałęzia się z tego pędu i kwitnie. Zobaczymy, co dalej ;:224 . W tle moja 50- letnia antonówka. Nawet będzie mieć trochę jabłek ;:173 .

Obrazek

drozd - Janusz, przez ponad 20 lat dowożę co roku korę i ziemię w workach do sadzenia. Do tego kompost i zrębki. Musi być już grubsza warstwa uprawna. Tylko, że to się po jakimś czasie przemaceruje i popłynie w głąb ;:145 . I tak naokoło Macieju ;:222 .
Widzę, że lubisz 'obrazki'; no tak, widać, co się właścicielowi podoba. Poza tym, rozrośnięte rośliny przykrywają ziemie. Ona nie wysycha i gorzej rosną chwasty. Działam w myśl zasady, że w przyrodzie, nie ma generalnie gołej ziemi - nie mówimy tu o pustyni ;:306 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wanda7 - Wandziu, u mnie to szczerze mówiąc - pokropiło ledwie, a potem zrobiło się parno.
Gdzieś wyczytałam, jaką wielkość ma Twoja działka i to mnie zmobilizowało do myślenia, ile jeszcze mogę u siebie zmieścić roślin, bo mój ogród jest większy :tan . W związku z tym, plan różany, dalej aktualny ;:223 . Robale mam w tym roku w liliowcach i w liliach, głównie drzewiastych. Wykopie je i posadzę w innym miejscu, ale razem. Jak się to powtórzy, to wywalę i już.

Specjalnie dla Ciebie: Ballerina i Red Ballerina - tak wygląda :roll: . U mnie w półcieniu. Planuję je dosadzić do Balleriny. Na razie stoją w donicach.
Obrazek

Obrazek

Notre Dame du Rosaire
Obrazek

silvarerum - Sylwio, zwróciłaś mi uwagę na ilość pąków. Nie 'zajarałam' wcześniej :D .
Poczytaj ciut wyżej - rabatki będą jeszcze gęściejsze :tan , a może ja już nie widzę wolnych miejscówek ;:131 . To wszystko przez moją niechęć do pielenia ;:65 .

Obrazek

To tzw. 'dołek'. Tu było kiedyś oczko. Folia została, tylko podziurawiłam, nasypałam ziemi i mam nabardziej wilgotne miejsce w ogrodzie ;:173 .
Obrazek

Obrazek
Na ławce już siedziałam... 2 razy ;:170 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam ławeczkę bujaną ale w tym sezonie nie wiem czy 2 razy już leżakowałam na niej... chroniczny brak czasu ! :oops: Z niczym nie wyrabiam w tempie nawet mnie zadowalającym...Ale wiosenne braki nadal dają o sobie znać...Ale już działamy we dwoje więc coraz więcej niezbędnych prac za nami!Przyszły tydzień ma być chłodniejszy to odżyjemy i nadgonimy prace !Dzisiaj niespodziewanie dużo roślin wyczyściłam z poważniejszych jeszcze flammentanz mi została no i trochę krzaczorków różnistych i iglaków do cięcia mamy.
W paprociach Twoich Aniu utknęłam ..języcznik cudowny i dorodny ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, latałam rano z aparatem i robiłam zdjęcia swoich paproci, wszystkich, jakie rosną. O nazwy niech mnie lepiej nikt nie pyta, bo to koszmar wszystko pamiętać, a pisanie etykiet, to nie moja bajka ;:185 . W ub. roku chyba później zaczęły się upały i lepiej podrosły, ale co robić, tak jest i już.
Dla mnie cały czas jest za gorąco, wstaję więc o 4.00 rano i pracuje do 8-ej.
Zanim skończę, to mogę zaczynać od nowa, ale chyba wszyscy tak mamy ;:306 . Mam zaległości w 'ogławianiu' rododendronów i trochę róż. Te duże radzą sobie same, kto by tam skakał koło nich, ale powtarzające muszę poobcinać, bo liczę jeszcze na jakąś konfiturę różaną. Smakuje mi to z truskawkami ;:173 . Mam do posadzenia kilka bylin, ale czekam na ochłodę. Oby się prognoza sprawdziła ;:170 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, ;:196 za pokaz paproci , takie obrazki uwielbiam ;:167 , przedkładam ponad róże choćby angielskie były! ;:306 Powiem Ci, że paprocie ciężko się fotografuje , przynajmniej niektóre z nich mnie się nie udają... ;:185 Zanokcica - cudo, tej jeszcze nie mam...ale może i ją spotkam, na swojej drodze! ;:131 Coś mi obiecała jedna pani na ryneczku ale nie wiedziała jak się to to nazywa..Musze zrobić fotkę w telefonie i pokazać...
No ja właśnie same duże róże ogławiałam z rana ale poszło...jeszcze jedna ...
Konfitury różanej nie cierpię... ;:145 Tak mam od dzieciństwa... jeszcze tak samo nie cierpię kajmaku... ;:oj :;230
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obie potrawy są mniam mniam :tan . Chociaż je kiedyś jadłaś?. Ja w dzieciństwie płakałam nad krupnikiem, a teraz chętnie go gotuję ;:224 .
Ja ucieram płatki róży i dodaję do konfitury z truskawek. One mają tylko taką lekką 'nutę', jak mówi moja koleżanka ;:108 .
Jeszcze kilka paprotek i będzie 'z głowy' ;:173 .

mały 'przerywnik'
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Malutka Dryopteris, ale nazwa wyblakła (nawet była etykieta ;:306 )
Obrazek
Cyrtomium fortunei 'Clivicola' ... i to wszystko, co mam ;:173
Obrazek
siewki, tylko z której :?:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
paprotnikk kolczysty - tę pamiętam, bo mam dwie :tan
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Owszem smakowałam konfiturę i pączki z różą ..bleee i dlatego nie znoszę ich zapachu bo od niego mnie mdli...Aha i jeszcze z tego samego powodu nie znoszę dyni na słodko...Na ostro nawet nie próbowałam choć pewnie by mi smakowała..
No super kolekcja paproci ;:63 , pewnie tyle to nie zbiorę u siebie... ;:131
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ojej! Jakie te paprocie cudne! Ja kiedyś kilka kupiłam i szlag je trafił, bo było za sucho. Coś pieknego! Paprocie tworzą w ogrodzie taką leśną muchomorkowo-krasnoludkową atmosferę ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W nocy czekałam na burze i ochłodzenie, dopiero teraz zaczyna padać, ale tak, jakby się chciało rozmyślić, oby nie ;:185 .
marpa - Maryniu, to nie kolekcja, bo nie ma nazw ;:306 . Zawsze lubiłam paprocie, bo w domu też były latami. Ja je dość często podlewam, chociaż nieraz nie miałam możliwości i jakoś przeżyły, na szczęście :D .
Dynia jest pyszna na ostro, jako zupa-krem na przykład, ale nie będę Cię przekonywać, bez obawy ;:204 .

Obrazek
Czy to normalne, że ta azalia kwitnie?. To jej pierwsze kwitnienie w tym sezonie ;:oj .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

takasobie - Miłko, też czasami myślę, że w tym gąszczu można by zrobić fragment bajkowej scenerii, ale nie bardzo jest dla kogo. Ja lubię bajki, ale może nie aż tak ;:306 . Za to koty sąsiadów, od lat rezydują u mnie ;:222 .

Obrazek
Guacamole
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tu w latach 90-tych było moje pierwsze niezdarne oczko - dopiero zapoznawałam się tak na serio z ogrodem :oops: , ale folia pozostała, co widać, bo tu nie podlewam ;:185 .

-- 3 lip 2016, o 08:39 --

Z tego deszczu wody nie będzie ;:145 ;:145 ;:145 .
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”