Zbieranina Wiśni
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zbieranina wisni
Piękne widoki, na zbiorówce można dopiero zobaczyć jak kwiaty Gymno różnią się od siebie...nie tylko kolorem, odcieniem ale i kształtem płatków czy budową całego kwiatu... cuda 

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hm, z tym stellatum to racja... W takim razie pytanie brzmi, cóż to może być?
Obiecane echinopsisy i kolorowe różne, z tym, że najpierw te drugie:
Notocactus rutilens

Parodia lauii

Astrophytum senile - sądząc po ilości ciapków na korpusie, roślina ma dylemat: być formą nudum, albo nie być ? oto jest pytanie!

Echinocereus morricalli ? wybaczcie, że ciągle go pokazuję, ale lubię kiedy kaktus jest mały a kwiat ogromny, a ten zdecydowanie spełnia te kryteria:

Chamaelobivia biały kwiat ? Chamaecereus silverstrii po 10 latach powrócił do mojej zbieraniny, tym razem z kolegami hybrydkami:

Rebutia flavistyla

Mediolobivia (ritteri?)

Parodia neglectoides

A teraz echinopisy mix - większość z nich jest dość stara, więc nie mam tu żadnych kolorowych hybryd, tylko białe. Szkoda, że nie otworzyły się jednej nocy, ale kwitły przez trzy kolejne noce po jeden-dwa egzemplarze, więc to chyba też jakaś synchronizacja

Obiecane echinopsisy i kolorowe różne, z tym, że najpierw te drugie:
Notocactus rutilens

Parodia lauii

Astrophytum senile - sądząc po ilości ciapków na korpusie, roślina ma dylemat: być formą nudum, albo nie być ? oto jest pytanie!

Echinocereus morricalli ? wybaczcie, że ciągle go pokazuję, ale lubię kiedy kaktus jest mały a kwiat ogromny, a ten zdecydowanie spełnia te kryteria:

Chamaelobivia biały kwiat ? Chamaecereus silverstrii po 10 latach powrócił do mojej zbieraniny, tym razem z kolegami hybrydkami:

Rebutia flavistyla

Mediolobivia (ritteri?)

Parodia neglectoides

A teraz echinopisy mix - większość z nich jest dość stara, więc nie mam tu żadnych kolorowych hybryd, tylko białe. Szkoda, że nie otworzyły się jednej nocy, ale kwitły przez trzy kolejne noce po jeden-dwa egzemplarze, więc to chyba też jakaś synchronizacja

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziś u Ciebie rzeczywiście mega kolorowo.
Oby takich właśnie dni było jak najwięcej.
Ja z racji zainteresowań zwróciłem przede wszystkim uwagę na Parodia lauii i Parodia neglectoides - obie śliczne.
Notocactus rutilans; Astrophytum senile; Echinocereus morricalli i echinopsisy wartę ciągłego pokazywania. Bo to jest super pokaz!

Oby takich właśnie dni było jak najwięcej.

Ja z racji zainteresowań zwróciłem przede wszystkim uwagę na Parodia lauii i Parodia neglectoides - obie śliczne.

Notocactus rutilans; Astrophytum senile; Echinocereus morricalli i echinopsisy wartę ciągłego pokazywania. Bo to jest super pokaz!

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Echinopsisy, jak weselna dekoracja!
Ale to notek! Notek jest absolutnie, bezwzględnie i bez wątpienia the best!!!

Ale to notek! Notek jest absolutnie, bezwzględnie i bez wątpienia the best!!!

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
O ja.... Ale widoki! Echinopsis dały czadu. Te bukiety robią niesamowite wrażenie. Chciałabym kiedyś zobaczyć takie na żywo. Coś pięknego
N. rutilens równie zjawiskowy. I w ogóle cudownie dziś u Ciebie

N. rutilens równie zjawiskowy. I w ogóle cudownie dziś u Ciebie

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Ale dziś widoki...oj...wszystko cudne i na bogato...a Notek miodzio 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Moniko! Widoki masz dziś rzeczywiście przepiękne! Echinopsy... No po prostu widok zachwycający!
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz wiem co znaczyła ta wzmianka o echinopsisachEchinopsisy i kolorowe różne zostawię na następny raz

Moniko,
wpadłam w zachwyt, nawet nie potrafię nic wyróżnić. Pięknie, pięknie, pięknie! A noto rzeczywiście wyjątkowy.

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Dla Echinopsis brak mi słów zachwytu - klasyk,ale zawsze robi wrażenie, zwłaszcza w takim natężeniu ...a w Echinocereus morricalli wszystko mi się podoba - i korpus miły dla dłoni, i kwiat - barwa, kształt płatków, i proporcje!
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Pokaz gymnolkowy super
Masz mnóstwo pięknych gymnoli, ciężko wskazać faworytów, jeśli miałabym wybrać coś dla siebie to byłyby to Gymnocalycium michanovichii, Gymnocalycium ambatoense i Gymnocalycium achirasense, z kwiatkami lub bez
Notocactus rutilens ?po prostu bajka, prześlicznie kolorki
Astrophytum senile zachwycające a bukiety Echinopsis wyglądają niesamowicie. Pięknie pokazane na fotkach

Notocactus rutilens ?po prostu bajka, prześlicznie kolorki

Astrophytum senile zachwycające a bukiety Echinopsis wyglądają niesamowicie. Pięknie pokazane na fotkach

- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Naprawdę pokaźna, zadbana kolekcja. Obejrzałam cały wątek.
To teraz z ręką na sercu przyznaj się ile to kaktusowe love trwa?
To teraz z ręką na sercu przyznaj się ile to kaktusowe love trwa?

Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Dziękuję wszystkim. Nawet się nie spodziewałam, że mój notek zrobi taką furorę 
!
Dorzucam ostatnią echinopsis (tym razem różową, nie białą) w tym sezonie oraz moją jedyną w kolekcji neoporterię.

W czym problem ? kupujesz Echinopsis i czekasz na kwiatysokolica pisze:Echinopsis dały czadu. Te bukiety robią niesamowite wrażenie. Chciałabym kiedyś zobaczyć takie na żywo.

hen_s pisze:jedynie pragnę wyróżnić Gymnocalycium achirasense za... całokształt.![]()
Dużo takich pozytywnych komentarzy słyszę w tym sezonie. Też bardzo mi się podoba. Szczerze mówiąc zakwitł mi po raz pierwszy, a mam go od 2012 roku. Trochę przetestował moją cierpliwość, ale warto było czekaćAileen pisze:jeśli miałabym wybrać coś dla siebie to byłyby to [...] Gymnocalycium achirasense, z kwiatkami lub bez![]()

Od mojego urodzenia. Mój Tata to zaczął i przez wiele sezonów miał małą pomocnicę. A cóż wtedy było lepszego, niż kolorowy kwiatek na kaktusie? A potem Tato się stopniowo wycofywał z tego hobby, a ja byłam z tym coraz bardziej na serio. Chociaż liczę sobie, że to mój samodzielny kaktusowy 14. sezon, ta granica, kiedy zbieranina Taty zaczęła być moją, jest bardzo rozmyta?kocham_fizyke pisze:To teraz z ręką na sercu przyznaj się ile to kaktusowe love trwa?
Dorzucam ostatnią echinopsis (tym razem różową, nie białą) w tym sezonie oraz moją jedyną w kolekcji neoporterię.

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Jak ja lubię echinopsisy... 

I ja, i ja
. Śliczny ten różowy kolorek