Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Jola bardzo dawno :oops: tu nie byłem ależ się pozmieniało ;:oj
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W takie upały basen jest niezastąpiony. Chwila orzeźwienia i można dalej wrócić do "roboty" Ładnie wkomponowałaś basen w otoczenie. Dla mnie to też było ważne by taki spory plastikowy basen nie zdominował ogrodu, dlatego niezbyt ekonomicznie, ale kupiłam basen z drewnopodobną osłonką.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja absolutnie nie widzę zapuszczonego ogrodu, ślicznie jest :) basen w takie upały to świetna sprawa ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu widoki piękne, powojniki z daleka świecą kolorem. Róże jak ludzie, raz maja lepsze lata, raz gorsze. W twoim lasku doskonale wyglądają. Bylica ma świetny pokrój i kolor, szkoda, że znowu czeka cię przesadzanie. :) Pomidorami syn się dobrze opiekował, dorodne. ;:138 Specjalne pochwały za wgłębnik z basenem, wspaniały pomysł. ;:180 Będzie fantastyczne miejsce dla odpoczynku, już pięknie wygląda. ;:215 Dobrego dnia. ;:196
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Złośliwość rzeczy martwych. Ponieważ nie mam czasu i komputer dopadam z przypadku i na chwilę, chciałam sobie ułatwić i pisać odpowiedzi na raty, zapisując częściowy post. Ale nie mogę wczytać bo gdzieś zniknął ;:145 Natomiast w pamięci mam jakiś stary post z 3 czerwca. Jak to możliwe?

Dobra, szkoda czasu na żale.
Justyna, u mnie też wiele roślin karleje i wypada. Taki los. Szukam więc takich, które są wytrzymałe. Kupuję często pojedyncze sztuki i testuję. Dobrze rośnie to dokupuję kolejne, źle rośnie to się żegnamy. Fakt że z powojnikami nie mogę się dogadać i ciągle jeszcze walczę. Straciłam już kilkanaście i nie umiem się poddać....
Tak więc nie jesteś jedyna. Może znajdziesz swoje niezawodne odmiany i na nich się skupisz? Trudno mi coś radzić bo sama w tym zakresie jestem jak dziecko we mgle.

Dorota, jakieś pasmo kłopotów miałam a potem urlop. Tak się jakoś zeszło. Ale czytałam że i u ciebie niewesoło. Trzymam kciuki za pozytywne zakończenie, najważniejsze że wam nic nie jest.
Bylicę ty też chyba masz przy białej róży?
Basen mam trzeci sezon. Straszył mnie ten plastik więc coś trzeba było z tym zrobić. Niestety wykopanie 5m na 5m o głębokości 80 cm to ogrom piachu. Ja kopałam, M wywoził i jakoś poszło. No i jeszcze trzeba było znaleźć miejsce składowania. Ale już bliżej niż dalej. W tym miesiącu wykończymy i będziemy świętować ;:306

Sylvia, już pisałam u ciebie o Summer Snow. Będziesz płakać jak się rozpełznie po działce :;230 Chyba że mu coś dosztukujesz. Nie upchniesz siedmiu metrów na tej zaplanowanej pergoli, a ciąć trochę szkoda.
Biała róża o którą pytasz to Baltimore Belle. Nówka z jesieni a już ma jakieś trzy metry, tylko tego tak nie widać bo zwijam na pergoli by pobudzić kwitnienie. Chyba się udało. Na zimę nawet nie kopcowałam. Bez uszkodzeń.

Igo witaj. Dziękuję za komplementa, dodają sił. Powolutku zarastam ;:306 ale sporo jeszcze gołej ziemi, którą skrzętnie wykorzystują chwasty.

Zbigniewie, mam nadzieję że pozmieniało się na lepsze :wink: Miło że zajrzałeś.

Alicjo, pamiętam ten twój basen, bardzo mi się podobał. Też się właśnie zastanawiałam nad jakąś obudową. Ale ostatecznie stanęło na wgłębniku, można go bardziej wszechstronnie wykorzystać.

Anito dzięki. Basen kupiony trzy lata temu i korzystamy bardzo często. Mi udało się kąpać przy temperaturze już 16 stopni ;:306

Soniu bardzo jesteś miła, dziękuję. Deski na wgłębnik osobiście szlifowałam i malowałam. Kopałam też piasek a M wywoził. Parę ładnych ton. Ale efekty chyba osiągniemy taki jaki zaplanowaliśmy
Szkoda mi, że wyjechałam akurat w okresie kwitnienia historycznych, bo one przecież nie powtarzają kwitnienia. Mówi się trudno. Teraz cieszą Edeny, choć po takiej zimie startowały od kopca i nie są tak piękne jak w zeszłym roku. Za to są inne nowości. Zachwycona jestem minerwą.
Bylica okazała się ciut za duża. Zastanawiam się czy nie wystarczy jej przyciąć. Będę eksperymentować.

A teraz ciut zdjęć....ale najpierw wgram tekst bo mi znów zniknie

Obrazek Moja kocica śpiąca w ulubionym miejscu na komodzie. Dlaczego ona lubi tak twardo?

Obrazek Wczoraj było cięcie bukszpanów. Ogoliłam siedem kulek, potem cieniowałam parasolem ogrodowym :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek byli tacy co się chronili w cieniu przed ogromnym upałem, przesypiając tam cały dzień

Obrazek

Obrazek Jarzmianki jeszcze kwitną, chyba że zostaną wyleżane przez różne osobniki. Natomiast kocimiętka i lawenda są absolutnie bezpieczne. Dziwne mam te koty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Przymiarki nowych obrzeży. Będzie wymiana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek na koniec dzwonek skupiony, trochę bardziej niebieski na zdjęciu. W realu lekki fiolecik. Uwielbiam je i będę z pewnością dosadzać.

Obrazek Zaczynają się lilie, choć zdecydowanie gorzej wyglądają niż w zeszłym roku. Sporo z nich trapią choroby grzybowe
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie też lilie wyglądają gorzej. Jakieś mniejsze, a nawet jakoś ich mnie?
Musze koniecznie dokupić.
A Twoja kota woli twarde, bo wie, że zdrowiej dla kręgosłupa ;:306
Widzimy się u Izy?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Gosiu. Część lilii nie tylko mniejsze ale jakieś chore. Odpadają pąki kwiatowe zanim się rozwiną albo są takie poskręcane. Koniecznie muszę w tym roku wykopać, dać nową ziemię i odpowiednio odgrzybić. W zeszłym roku nie dałam rady. Ale mam też lilie wyższe ode mnie :;230 Ciekawe czy zakwitną.
Tak, widzimy się u Izy ;:65 ;:63
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34

Post »

Jolu, pięknieeee!! Gratuluję :)
Zaglądam i podziwiam !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jolu, mam nadzieję, że wróciłaś z urlopu wypoczęta i pełna wigoru? Musi tak być, skoro z marszu ruszyłaś z pracami ogrodowymi... ;:224
Fajny pomysł na basen we wgłębniku i kurtynę cisową ;:215 Również piękne nowe obrzeża ;:333 To granit? Nie do zdarcia ;:108
Kota wśród zieleni zachowuje się jak prawdziwa modelka :D A śpi na komodzie podejrzewam, że nie dlatego, że lubi twardo, ale dlatego, że lubi wysoko, albo ma stamtąd ekstra widok :wink:
Fakt że z powojnikami nie mogę się dogadać i ciągle jeszcze walczę.
Hm, nie wiem o jakie walczysz, bo górski u Ciebie to prawdziwy potwór ;:oj
Będę pewnie nudna, ale po raz kolejny powtórzę: niesamowicie wyglądają kwitnące róże w Twoim lesie ;:180 Jak w zaczarowanej krainie ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Obie sesje, kocia i różana, rewelacyjne. Kotu w zielonym buszu na pewno chłodniej ;:108 A różyczki cudne :heja
Taki basen na miejscu, to super sprawa ;:215 W każdej chwili można sobie zanurkować dla ochłody
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wspaniałe lilie! Szczególnie ta na ostatnim zdjęciu. Robi wrażenie! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu róże widzę w dobrym stanie szczególnie ta jasna z różowym zabarwieniem pąków ( zbliżenia )co to za jedna?. Bylicy myślałam że się pozbyłam jesienią, niestety wyrosła, tak ona świetnie się komponuje tylko jak mi rosła pod brzozą 4 rok to się strasznie rozpuściła :;230 . W sumie to dobrze, że nie udało mi się jej całkiem wyrzucić. Cudne widoki , cudowny różą i lilią pachnący las. Basen naprawdę świetny pomysł i intymnie będzie , dyskretnie i nie rzuca się w oczy. Ciekawa jestem czy trampolinę dla dzieci też by można zakopać :;230 .
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Nazwę róży zapisałam, może jeszcze gdzieś wcisnę :wink:

Ładne te bukszpanowe kulki - sama je formowałaś od początku?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Dorotko, trampolinę widziałam tak zakopaną w Mai w ogrodzie. Obejrzyj sobie :) odcinek 586 :)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Justyna nie wierzę, że tak można ;:202 ja żartowałam :;230 . Aż wejdę i sprawdzę co tam wymyślili ;:306 . Dzięki za namiary.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”