Zużycie wody na działce.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zużycie wody na działce.

Post »

Witam w nowym wątku. ;:138
Jakie powinno być średnie zużycie wody na działce ROD w ciągu jednego roku? Pytam, bo licznik pokazuje u mnie chyba bardzo zawyżone ilości. Na działce nie ma WC i prysznica. Wodę zużywamy tylko do podlewania konewką i przyrządzania herbaty. Działka ma 400 m kw.
Pozdrawiam. Ania
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zużycie wody na działce.

Post »

to tylko Ty możesz wiedzieć jak jest naprawdę to "tylko"/

Załóżmy że na działce jesteś 2x w tygodniu przez 6 miesięcy. dziennie do podlewania używasz 20x 10 l konewek.

Znaczy się wówczas 2x4tygodnie x 20x10 litrów konewka=1600 dm3 wody w miesiącu czyli 1,6 m3 wody.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Licznik pokazuje mi ok. 80m szesc. na sezon ;:223
Pozdrawiam. Ania
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hm. Spisz licznik gdy wyjeżdżasz i gdy wracasz na działkę - jeśli podczas Twojej nieobecności masz zużycie to
- albo ktoś Ci podbiera wodę
- masz przeciek i sama ucieka.

To samo zrób, gdy jesteś. Zacznij pisać ile zużywasz na daną czynność a potem sobie przelicz, ile razy to wykonujesz. Będziesz wiedzieć wówczas czy to Ty ją zużywasz czy ktoś/cos.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyliczenie kolegi Hosta jest rozbrajające wyszło mu 4 litry na metr kwadratowy na cały sezon, nie będę liczył bo wszystko zależy od regionu kraju od jakości gleby i tego co uprawiamy.
80 000 litrów podzielone przez wielkość działki daje 200 litrów na metr kwadratowy i to jest szalona wielkość bo suma rocznych opadów w kraju wynosi od 55 - 80 litrów na metr kwadratowy.
Myślę jednak że w przypadku podziemnej usterki cieknącej rury kilka litrów na godzinę sezon wydłuża się do 12 miesięcy i potrafi wykapać taka wielkość.
Liczniki mechaniczne starego typu nie były w stanie zauważyć takiego poboru ale liczniki nowe potrafią to naliczyć z dokładnością do 1 litra. Skończyły się czasy zaradnej gospodyni która podstawiała beczkę i w nocy jej nakapało "za darmo". Nie wiem jaki masz ogród ile podlewasz ale przy podlewaniu wężem 3/4 wychodzi kubik na godzinę. Oczywiście zraszacze ograniczają tą wielkość. Najlepiej to sprawdzić samemu spisać licznik podlewać i odczytać wynik. Znajomy tak zrobił że napełnił zbiornik 1000 litrów a gdy licznik naliczył o 40 % więcej wezwał ekipę która zmieniła wadliwy licznik i uznała reklamację. Trudno napisać ile powinno wynosić zużycie bo nie wiem ile tej herbaty pijesz ;:215
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

200l na metr to tylko 20 dobrych podlewań :wink:
asprokol pisze:suma rocznych opadów w kraju wynosi od 55 - 80 litrów na metr kwadratowy.
Chyba jedno zero zgubiłeś :D
mm=10^-3 m=10^-2dm
1l=dm^3
m*m=10dm*10dm=100dm^2
(100dm^2)*(1/100dm)=1dm^3=1l
Więc 1 mm/m^2 to jeden litr :) W Polsce zatem spada średnio 600 l na m^2 w roku :wink:

Inna sprawa, że tyle prawie na pewno nie wylewasz, bo konewką byś nie wyrobiła :wink:
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

asprokol pisze:Wyliczenie kolegi Hosta jest rozbrajające wyszło mu 4 litry na metr kwadratowy na cały sezon, nie będę liczył bo wszystko zależy od regionu kraju od jakości gleby i tego co uprawiamy.
pomijając Twoje wyliczenia, to rozbrajające jest negowanie powyższego. To tylko schemat liczenia. Konewką nikt ani często ani dużo nie podlewa całej powierzchni 400m2. Więc nie wiem co jest śmiesznego w podaniu schematu liczenia -by osoba potrzebująca nie mogła przeliczyć wg siebie. To tylko tyle i aż tyle. Wręcz pisałem:
Załóżmy że na działce jesteś 2x w tygodniu przez 6 miesięcy. dziennie do podlewania używasz 20x 10 l konewek.
Proste założenia. Błędu nie ma prawa tutaj nikt zarzucać, bo go nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”