Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

;:oj ;:oj ;:oj
SZALEŃSTWO w czystej postaci :;230
Dla mnie nr 1 tego przedstawienia hoja hasselti ;:167 za piękne listki. Ciężko się ukorzenia, mnie się udało dopiero za 3 podejściem. Jeśli ta Twoja nie ma korzonków to trzymam za nie mocno kciuki!!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Nie ma Martusiu - sadzonka cięta. To trzymaj mocno! ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ha! Też sobie zamówiłam H.bhutanica :heja Jak zarośniesz tymi hojami to będzie majstersztyk, już się nie mogę doczekać widoku Żanety przedzierającej się maczetą z jednego pokoju do drugiego :lol:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wspaniałe i ładniutkie choć młode roślinki. ;:333
I jakie rarytasy! ;:oj
Chyba nieco wyszedłem z obiegu bo niektórych hoi nawet nie znam a nazwy przyznam niewiele mi mówią. Ale listki super to chwalić, chwalić, chwalić! ;:215
piasek pustyni napisał(a):
Henryku - dziękuję, jak zawsze nie skąpisz pochwał
Na każdą pochwałę solidnie zapracowałaś i na nią zasłużyłaś. Nie wystawiam tak wysokich not za piękne oczy! :roll: :shock: Należy się to piszę co uważam i co czuję. A Twój wątek uważam tutaj za wzorcowy - zresztą nie tylko na tym Forum byłby takim. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super hoje policzyłem z czystej ciekawości ile ich zamówiłaś i jest ich 30!Wow i powiadasz że jeszcze 2 dostawy będą to ja myślę że Ci ta maczeta naprawdę będzie potrzebna ;:306 Nie no ale te hoje to sobie ładniutkie i zdrowe kupiłaś ;:167
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

;:oj ;:oj ;:oj , jestem pod ogromnym wrażeniem różnorodności Twoich hoj (i nie tylko) - to jeszcze małe rośliny, ale jak się rozrosną, to po prostu nie wyobrażam sobie Twojego mieszkania chyba, że jest bardzo duże i "bogate" w szerokie parapety i jasne miejscówki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

A ja sobie wyobrażam mieszkanie Żanety, jak się rozrosną :D , będzie cudnie. Znając Twoje, Żanetko , umiejętności w rozplanowaniu przestrzeni i tych metrów sześciennych, znajdzie się jeszcze miejsce na kolejne nowości :D
A jeżeli wszystkie jednocześnie zakwitną ;:oj ? Bomba zapachowa :D
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Kolejny szał...całe mieszkanie chyba masz z gumy, a nie tylko parapety ;:138
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No przecież to już ustalone - Żaneta pozbywa sie męża i powstałe miejsce przeznacza na hoje :wink:

Trzymam kciuki za korzonki i aklimatyzację ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Martusiu (jeszcze raz) - Moniko - Henryku - Patryk - Mieciu - Basiu - Aga - Lucynko - wielkie i serdeczne dzięki!

Moniko - ha! Zaczyna się :;230 Ciekawi mnie, dlaczego akurat Twój wybór padł na H. bhutanica?

Henryku - raz jeszcze dziękuję ;:180 I wcale nie wypadasz z obiegu - po prostu gatunków hoi jest przecież tak wiele, że nie sposób spamiętać wszystkie. Czy też zapamiętać. I od razu mówię, ze wszystkich nie mam i nie będę mieć ;:219

Patryk - jak policzyłeś, to się pewnie zgadza :D Ja nie liczyłam, bo raczej staram się na ilość nie zwracać uwagi, choć rzeczywiście jest ich trochę. Ale bardziej zależy mi na tym, by rosły, uwydatniały piękno, były bujne i najlepiej by zakwitły. Może nie wszystkie na raz ;:306 Maczeta nie będzie potrzebna, zapewniam :D

Mieciu - mieszkanie mam szczęśliwie duże, jednak pokój przeznaczony dla hoi będzie miał dodatkowe oświetlenie. Ledowe - ze względu na oszczędności oczywiście. Będzie też miejsce (chyba!!!) na mały fitotron, bo przecież siać endemity będę póki mogę. Nie da się inaczej. Miejscówki dla hojek będą płynne w miarę ich rozrastania się, więc trudno powiedzieć, jaki ostatecznie kształt wszystko przyjmie, ale póki co, nie żałuję im miejsca ani nie zgrzytam zębami na tę nadprogramową pracę, którą sobie sama zafundowałam. Mam tylko nadzieję, że mi się odwdzięczą choćby wzrostem :D

Basiu - jak zakwitną jednocześnie, to będę się wtedy martwić i najwyżej pójdziemy spać gdzie indziej ;:306 Ale póki co, staram się o ich wzrost, to jest dla mnie najważniejsze. I dziękuję za przemiłe słowa ;:196

Aga - z kauczuku :;230

Lucynko - jeszcze się Go nie pozbywam, a kto mi szafę wyrzuci z sypialni? Później pomyślę, czy hoje mają wystarczająco miejsca ;:306

Cieszę się, że Wam się podobają. Właśnie odebrałam kolejną paczuszkę, będę dziś sadzić. Ale zanim... przedstawiam owoc programu "obejdzie się" - Mammillaria centricirrha uraczyła mnie kwiatkiem. Jednym:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Śliczny maluszek, bardzo mi się spodobał, bo kolorek taki jaki lubię i może dlatego tak na nią czekałam. Reszta jeszcze się namyśla:

Mammillaria ernestii

Obrazek

Temu ciągle brakuje słońca (Gymnocalycium ragonesei), ale może już niedługo:

Obrazek

A te kwitną lub kończą kwitnienie:

Mammillaria duwei

Obrazek

Mammillaria haehneliana

Obrazek

Mammillaria nana

Obrazek

Zbioróweczka mamilarek i innych meksykanów łączki nie przypomina, ale pogadamy za kilka lat ;:306

Obrazek
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Nie no, co ty chcesz od zbioróweczki, pikna jest ;:333
M. centricirrha się nie denerwuj, ona tak na zwiady jednego kwiatka wysłała, jak zwiad się zakończy pomyślnie to w przyszłym roku już na pewno będzie cały wianek 8-)
piasek pustyni pisze:Ciekawi mnie, dlaczego akurat Twój wybór padł na H. bhutanica?
Szczerze? Bo wybrałam trzy najtańsze ukorzenione sadzonki, jakie znalazłam i ta była jedną z nich ;:131
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jeden kwiatuszek lata nie czyni (ten Mammillaria centricirrha) ale tym razem - kto wie??
Bo jak widzę zapowiedzi wiele (Mammillaria ernestii), inne już zawstydzać w. wym. zaczynają - ba, już zaczynają przekwitać...
W ogóle to kaktusowo u Ciebie też ładnie! ;:333

PS. Liczę, że rośliny Ameryki Południowej będą się lepiej spisywać od tych z Ameryki Północnej... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Dzisiaj zdjęć nie widzę, ale widziałam wczoraj hoje :lol:
Żaneta, ja Cię podziwiam. Pamiętam, jak ja wpadłam w nałóg kupowania hoi, jak się zdarzyła paczka z 6-7 to już była ekscytacja, ale i ból dla portfela. Ale żeby 30??? ;:306
Hoje to nie kaktusy, rosną szybko. Myślisz, że pokój dla takich ilości wystarczy? Może czas wymeldować kogoś i zaadoptować kolejny pokój? :wink:
Duże ilości mają też minusy. Jak się hoje rozrosną, to te stojące z tyłu mają mniej światła i gorzej rosną, nie wybarwiają się, nie kwitną. Przydałoby się hojarium :lol:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Wszystko to piękne i chętne do współpracy ale dziś gwoździem programu M.centricirha ;:oj

Jednak program "obejdzie się" szybciej daje rezultaty niż "zapomniałam" ...u mnie jeszcze kwiatka nie ma, jedynie pąk rośnie :D
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Piękne są te małe mamilarki, a jeszcze tak pięknie pokazane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”