Posadziłam 12 nasion bobu Windsor Biały i 12 x Jankiel. Z jednego nasiona wyrosło mi około pięciu łodyg, a na każdej łodydze po 1-2 strąki na "piętro"
Windsor zdecydowanie szybszy, większy i plenniejszy od Jankiela.
Z jednego zbioru (widocznego na moim ostatnim zdjęciu) mam około kilograma nasion bobu, czyli tego co jest w misce.
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
BozenaX to teraz możesz nie tylko słyszeć ale i zobaczyć..
Przed chwilą sporo łodyg już odcięłam bo zebrałam z nich bób po raz trzeci (około kilograma nasion) i zapowiada się że będą jeszcze 2 zbiory, czyli łącznie około 5 kg nasion bobu z 24 wysianych.
Ten np.. (jeszcze malutki, w kwietniu) a już ma drugą łodygę
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Świetny ten Windsor, w przyszłym roku zagości na mojej grządce. W tym roku mam Karmazyna i też nie narzekam. meteser, chyba mnie źle zrozumiałaś. Nie negowałam Twojej wypowiedzi. U mnie zawsze jest jedna łodyga z ziarenka i nie widziałam czegoś takiego jak u Ciebie. Uprawiam bób sporadycznie i widoczne jestem laikiem w tej dziedzinie.
Tylko jest pewna zależność... Mam wrażenie, że to nie chodzi o odmianę.. bo..
I Jankiel i Windsor Biały mają po kilka łodyg z jednego nasiona (od 3 do 5).
Wysiałam je jednego dnia do doniczek w marcu, a posadziłam do gruntu 1 kwietnia (już w doniczkach wyrastała im druga łodyga)
I tu uwaga...!
W czasie gdy wysiewałam bób z doniczek do gruntu posadziłam też kilka nasion Windsora (z tej samej torebki) bezpośrednio do gruntu bo miałam wolne miejsce na grządce ...i co?
I... Z tych WSZYSTKICH (4) posadzonych bezpośrednio do gruntu wyrosła tylko jedna łodyga z jednego nasiona
Wychodzi na to, że ogromny wpływ na plon ma termin siewu.
Może były wtedy inne, bardziej sprzyjające fazy księżyca
Ja zawsze sieję tylko do gruntu (zazwyczaj pod koniec marca) i mam co najmniej 3 łodygi z nasiona. Odmian nie znam, bo od lat sieję z zebranych nasion, ale dzielę je na te z czerwonymi nasionami i z białymi. Sadzę koło siebie 2 rządki (jeden biały jeden czerwony) po ok 20 nasion co 15-20 cm, odległość między rzędami 30-35 cm.
Zebrałam ostatnie strąki Karmazyna, wieczorem posprzątam grządkę dla jesiennych brokułów. I znów cały rok czekania Odmianę polecam, bardzo smaczny i pięknie wygląda.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
U mnie wyszedł bury, mimo dodania odrobiny octu jabłkowego do wody.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
To mój drugi zbiór pierwszego w życiu siania bobu. Porcyjka na drugie śniadanie.
Jest przepyszny - bardzo łagodny w smaku. W minionym roku jadłam bób ciemny - jakiś kupiony na targu, ale był taki gorzkawy - nie wiem, jak to nazwać - coś takiego charakterystycznego miał w smaku. A ten jest inny. Niestety na tych dwóch kończą się moje przygody z bobem (myślałam, ze nie lubię i nigdy nie jadałam).
Melduję, że poza kłopotami z mszycami innych robali nie stwierdzono.
Dzisiaj zebrałam(tzn.mój M. wszystkie strąki z bobu poobrywał.
Było tego - cały wór, supłać będzie babcia!
Naprawdę warto siać bób bardzo wcześnie!
Smacznego