Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Jakie piękne lilie, to jedyne kwiaty które bezproblemowo rosły u mnie kiedyś ;:174 czy już je może rozsadzałaś, podpytuję bo chyba coś źle zrobiłam w zeszłym roku przesadziłam rozrośnięte cebulki a w tym roku okazało się że wszystkie przesadzone wypadły
miłego odpoczynku życzę :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, cudna kępa białych lilii ;:167
Czosnki główkowate pięknie wybarwione, moje jakieś takie liliputy i zielone, mam nadzieję że to nie pomyłka i jeszcze się wybarwią :?
Widzę że też masz różową różyczkę NN, coś to ostatnio zmora na fo, już w kilku wątkach takowe widzę nie wyłączając mojego. Sama mam takie dwie ;:306
Ostnica od Ciebie wzięła się za siebie i rośnie ;:138 ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, powtykaj patyczki, żeby im utrudnić wylegiwanie się, albo kup sobie pieska :D
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu a co to za róża pnąca od szpadla?
Osobiście nie lubię jak obce koty mi się wylęgują w kwiatach. Ten temat jest mi też znany. Gonie a one mają mnie w nosie.
Pięknie i kolorowo masz. Wiesz ,że zachorowałam na róże. Musimy pogadać na ich temat. Coś podpowiesz jakie mam kupić. ;:108 Mam kilka ale wszystkie nn. :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo dużo bieli w Twoim ogrodzie, Soniu. ;:333 ;:333
Różowe też ładne, zwłaszcza 'Bonica'. ;:215
Dziękuję za tę śliczną białą lilię. ;:196

W celu odstraszenia kotów porozkładaj w lawendzie szmatki nasączone octem. One tego nie lubią.
Powodzenia. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kochani miło, że chce się wam zaglądać i pisać. ;:180

Aniu od urodzenia do 26 roku życia miałam psy. Dopiero jak przeniosłam się do swojego lokum i urodziłam dziecko pies zniknął z mojego domu. Teraz mam uczuleniowców i niestety ani psa, ani kota nie mogę zaprosić do domu. Zresztą stale nas nie ma, a ja nie toleruję męczenia zwierząt zamkniętych przez wiele godzin. ;:108 Dzisiaj u mnie trochę popadało, to rośliny odżyły. Lilie w ciągu jednego dnia w większości się rozwinęły.

Obrazek

Obrazek

Wandziu lawendy mam tak dużo, że mogę się cieszyć zapachem, ale szkoda każdej rośliny. ;:174 U mnie kocimiętka kotów nie zadowala, choć mam jej dużo. Masz rację, ;:108 w wielu ogrodach kwitną rośliny, które zwykle później zaczynały. U mnie jedna ostróżka kwitnie i nie choruje, więc na razie zostaje. Chyba podzielę ją wiosną, bo już wielka kępa.

Obrazek

Obrazek

Aga ja lubię lilie, ale nornice też. :evil: Część jesienią przesadziłam do doniczek i zadołowałam, te są niskie, natomiast część bezpośrednio do gleby, te zdecydowanie lepiej wyglądają. Ja co roku przesadzam lilie, bo ciągle przerabiam rabaty, ;:306 nawet orientalne przeżyły i kwitną. Może miały u ciebie za mokro, albo gryzonie się do nich dobrały. ;:218

Obrazek

Zuza lilie się rozkręcają, mam kilka orientalnych, wspaniale pachną. Niestety znowu jesienią czeka niektóre przesadzanie. ;:14 Czosnki główkowate na słońcu szybko się wybarwiają. Musisz uzbroić się w cierpliwość, to niezawodne rośliny. ;:215 Róża NN, to prawdopodobnie angielka, posadzona jesienią. Nawet jak bez nazwy, to i tak jest piękna i była obsypana kwiatami, na razie tworzy kolejne pąki. Cieszę się, że ostnica żyje. Niestety tak nędznych ostnic, jak w tym roku jeszcze nie miałam. Ani te z siewu, ani ubiegłoroczne nie zadowalają mnie, jakieś rachityczne. ;:222 Wymyśliłam rabatę z lawendą z przodu, potem ostnica, potem szałwia niebieska i z tyłu biała firletka. Firletki przeżyły trzy, lawendę koty zniszczyły, ostnica nie za piękna, tylko szałwia będzie ładnie kwitła. Fragment, który nadaje się do pokazania.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu psa już chyba nie będę mieć, moi uczuleniowcy kichają i kaszlą jak trochę sierści wyczują. ;:174 Powiązałam lawendę sznurkiem, zobaczę, może się zniechęcą, bo kolejne nie poczochrane.

Obrazek

Obrazek

Alu ja tolerowałam koty, bo miałam nadzieję, że trochę gryzonie przepłoszą, ale te leniwce, wolą wylegiwać się w lawendzie. :evil: Róże, które maja dużo kwiatów i są mało kłopotliwe warto sadzić. Na pewno znajdziesz takie, które ci się spodobają. ;:108

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Rozwiążę kilka lawend w poniedziałek i zastosuję twój sposób. Jak lilia ci się podobała, to teraz dalia, którą kupiłam podglądając twoje. :)

Obrazek

Teraz zamęczę was czosnkami główkowatymi, mam ich chyba ze dwieście, w różnych miejscach. Niektóre połączenia już się zmieniły od czasu ich sadzenia. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze pochwalę się dziełem M. Zrobił z klocka brzozowego na słupku, poidełko dla ptaków.

Obrazek

Miłego świętowania.Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

M spisał się na medal ;:77 Wyszło piękne poidełko. Będą ptaszki zadowolone ;:108
Lilie już masowo kwitną, u mnie dopiero jedna. Przy takich upałach mogą nie cieszyć nas zbyt długo ;:222 Ale zapowiadają oziębienie, to może coś z tego będzie.
I cleome już zakwitła. Jest piękna, uwielbiam je ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Iwonko marzyło mi się inne poidełko, ale jak się M zadeklarował zrobić, to nie mogłam go zniechęcać. :) Całkiem ładnie wygląda. U mnie przez upały lilia candidum kwitła trzy dni, już płatki opadają. ;:174 Kleome wysiałam na parapet, wcześniej zakwitła, samosiejki jeszcze małe. Ja je lubię w fazie początkowego kwitnienia, potem jak strzelają w górę, trochę mniej. :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Że swoj własny "na piersi wyhodowany" kot kwaty niszczy to juz trudno, ale że sąsiadowe łobuzy to jeszcze bardziej denerwujace...
Jakie piękne te kępy lilii i lawendy ;:oj U mnie póki co same pomaranczowe zakwitają, a przecież inne też posiadam ;:224 Jeżówki już? :shock:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

No za poidełko pochwały się należą na 100%.
Jak tobie Soniu już kwitnie Cleome!!! ;:oj
Jednak na twoich piaskach to wszystko idzie szybciej , moje to jeszcze maleństwa. Wiesz kiedy będą takie?
Pewnie w sierpniu...Stoją w miejscu jak nic. ;:222
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie chyba cleome nie zakwitną , zostały skrócone przez sarenki a samosiejek to u mnie oprócz chwastów nie uświadczy...Dziwi mnie jak czytam o Twoich różnej maści samosiejkach ;:131 bo u mnie to zjawisko nie znane... Nie mam takiego szczęścia i tylko mi nie mów, że wyplewiam bo z całą pewnością nie! ;:131 Nie ubolewam...ale po prostu tak u siebie mam. Co do pieska dla uczuleniowców sprawdzają się pieski " z włosem" moje wnuczki alergiczki we wczesnym dzieciństwie mają i jest OK!
Miłej niedzieli Soniu do mnie deszcz wczoraj nie dotarł a dzisiaj znowu w prognozie u nas nawałnice...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Poidełko super -gratulacje dla M /nie zapomnij mu przekazać/
U mnie kleome miało być różowe a jak na razie wszystkie są białe .
Lilie u Ciebie pięknie już kwitną ,czy to lilie azjatyckie :?: -super dodatek do róż .
nawet kwitnie już werbena patagońska moje wszystkie zeszłoroczne wymarzły
a te które wykiełkowały będą kwitły później.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

U mnie tak jak i u Maryni ;:196 , też się samo nic nie wysiewa....Oprócz chwastów.
Właśnie jak czytam że ty ciągle plewisz samosiejki to aż coś mi się robi....U Mnie nic a nic ... ;:185
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, za poidełko dla Twojego eMa należą się duże brawa ;:215
A w kwestii piesków,,,, będę drążyć temat, bo są specjalne rasy dla alergików, pozbawione sierści jak na przykład grzywacz chiński.
I żeby się nie narażać, to jednak patyki będą lepsze :lol: Ja tak robiłam w warzywniaku, żeby moje koty tam nie wchodziły. Nauczyły się, bo koty to mądre zwierzęta, lubią wygodnie i bezpiecznie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, śliczna ta biała dalia. ;:333
Zbiór czosnków niesamowity! ;:138
To białe na zdjęciu pod lawendą, to co to jest? Śliczne!!! ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”