Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
Jutro może pojadę na ranczo to zrobię zdjęcie.
Ale o wklejenie będę musiała prosić domowników, bo nigdy tego nie robiłam.
Teraz jest 33 w cieniu, więc jak będzie tak gorąco, to dla 1 zdjęcia się nie poświęcę.
Mam nadzieję, że to nie choroba zaraźliwa, bo już miała by dość czasu na atak.
Balkonowym pomidorom robiłam zasłony z prześcieradła, bo mdlały, aż wyglądało groźnie!
Mam nadzieję, że to nie choroba zaraźliwa, bo już miała by dość czasu na atak.
Balkonowym pomidorom robiłam zasłony z prześcieradła, bo mdlały, aż wyglądało groźnie!
Na liściach pomidorów w tunelu znalazłem dzisiaj kilka niedużych ognisk ZZ oraz szarej. Wyglądają na zasuszone zapewne przez ciepło obecnie panujące. Dla pewności przypomnijcie mi czy obie te choroby giną w wysokiej temperaturze i jakie jest minimum temperatury?
Pozdrawiam Janek
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O ZZ piszą tu: http://www.bayercropscience.pl/agrofagi ... ze-726.php
Co do Szarej to sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana, bo patogen jest bardzo agresywny. Na pewno zarodniki grzyba mnożą się od 0 do 30 stopni C, a mogą przetrwać do następnego sezonu na resztkach roślin w glebie, na konstrukcjach i sprzęcie. Bardziej zabójcze dla nich jest suche powietrze.Ekspansja choroby jest największa przy bardzo dużej wilgotności powietrza i długotrwałym zwilżeniu liści w połączeniu z niską temperaturą (12-15 st.C) otoczenia. W zależności od warunków zewnętrznych istnieją dwa sposoby kiełkowania zarodników infekcyjnych. W temperaturze poniżej 18 st.C zarodniki konidialne przekształcają się w zarodnie pływkowe, w których tworzą się (po kilkanaście) zarodniki pływkowe, które mają zdolność kiełkowania w kropli wody w ciągu około 2 godzin. Natomiast w temperaturze wyższej niż 20 st.C i przy małej wilgotności tworzenie pływek ustaje, a zarodniki konidialne kiełkują bezpośrednio. Proces ten odbywa się powoli â od 8 do 42 godzin. W temperaturze powyżej 25 st.C i w suchym powietrzu zarodniki grzyba giną.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzięki Beato za artykuł. Dzisiaj było grubo ponad 40 stopni więc raczej ZZ nie powinna się nawrócić,. Ciekawi mnie tylko czy szara również zamiera w wysokiej temperaturze.
Pozdrawiam Janek
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dociekam w dalszym ciągu:)nemezja pisze:A powiedzcie dlaczego nie należy pryskać saletrą wapniową po liściach?
I ktoś tu pisał żeby nie zrywać owoców z sucha zgnilizną wierzchołkową. Również dociekam dlaczego? Aby niedobór do końca ujawniał się w tym owocu, a nie w kolejnych w gronie?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Nie zrywać porażonych owoców ,żeby choroba nie przeszła na nowe owoce.
A po liściach ni pryskać- ,to chyba wiąże się z zawartym azotem w saletrze wapniowej.
Asia
A po liściach ni pryskać- ,to chyba wiąże się z zawartym azotem w saletrze wapniowej.
Asia
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tu wrzuciłam link do artykułu na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5602917nemezja pisze:Dociekam w dalszym ciągu:)nemezja pisze:A powiedzcie dlaczego nie należy pryskać saletrą wapniową po liściach?
I ktoś tu pisał żeby nie zrywać owoców z sucha zgnilizną wierzchołkową. Również dociekam dlaczego? Aby niedobór do końca ujawniał się w tym owocu, a nie w kolejnych w gronie?
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teresko one u mnie tez tak caaaly sezon wyglądały aż się zastanawiałam czy ich nie wyrzucić.Owocowały super - one po prostu tak maja.
Witam. Co może być temu krzakowi? Dodam że to sam marzano, żaden sąsiad tego pomidora nie ma przynajmniej jak na razie takich objawów. A traktowane są tak samo. Jakaś choroba? Niedobór? Jeśli tak to co najlepiej zrobić?

Edit: przepraszam,musiałam wgrać jeszcze raz zdjęcie bo się nie wgrało

Edit: przepraszam,musiałam wgrać jeszcze raz zdjęcie bo się nie wgrało

Witam
Mam problem z Perłą Małopolski
to zdjęcie z przed tygodnia przedwczoraj z pomidorkiem było ok

Wczoraj wróciłam późno z działki i nie zaglądałam już do tych pomidorów na balkonie (mam 4 odmiany na balkonie ale tylko ta jedna zmarniała
)
To zdjęcia z dzisiaj

Liście od góry zwijają się
te dolne wyglądają ok. To mój pierwszy rok pomidorowy z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
Każdą odmianę na balkonie podlewam tak samo w butelkę ok 1,5l i pomału woda kapie po kropelce.

Mam problem z Perłą Małopolski
to zdjęcie z przed tygodnia przedwczoraj z pomidorkiem było ok

Wczoraj wróciłam późno z działki i nie zaglądałam już do tych pomidorów na balkonie (mam 4 odmiany na balkonie ale tylko ta jedna zmarniała

To zdjęcia z dzisiaj

Liście od góry zwijają się

Każdą odmianę na balkonie podlewam tak samo w butelkę ok 1,5l i pomału woda kapie po kropelce.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Moim zdaniem wystarczy je podlewać raz na kilka dni.Sączenie wody po kropelce nic nie daje.Może już tym podlewaniem są zmęczone? I korzenie mają za mokro.
Wypadałoby to sprawdzić.
U mnie co prawda w folii posadzone do ziemi po podlaniu wodą po kilku dniach zauważyłam zwiędnięcie jednego liścia przy wierzchołku.Niemal natychmiast i tylko jeden liść.Po kilku godzinach liść ożył i wrócił do normalnego stanu.
Wypadałoby to sprawdzić.
U mnie co prawda w folii posadzone do ziemi po podlaniu wodą po kilku dniach zauważyłam zwiędnięcie jednego liścia przy wierzchołku.Niemal natychmiast i tylko jeden liść.Po kilku godzinach liść ożył i wrócił do normalnego stanu.
Czyli mam go nie podlewać przez 1-2 dni ki potem już raz a porządnie co 2-3 dni? Na działce wsadzałam butelki w ziemię, ale tam było dużo dziur i woda schodziła cała w 5 minut. Zależało mi aby nie moczyć rośliny. Tu woda schodzi kilka godzin.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Podlewając od razu całą roślinę dostarczasz korzeniom wodę równomiernie.Butelka podawała wodę w jedno miejsce.Jeśli są w donicach to przecież łatwo jest podlać nie mocząc liści.
Sprawdż po prostu palcem czy ziemia jest wilgotna czy też sucha.
Podlewanie zależy też od warunków takich jak wielkość donicy,nasłonecznienie i temperatura.
Nie mogą mieć za mokro,ale też i za sucho.To trzeba samemu spraktykować.
Sprawdż po prostu palcem czy ziemia jest wilgotna czy też sucha.
Podlewanie zależy też od warunków takich jak wielkość donicy,nasłonecznienie i temperatura.
Nie mogą mieć za mokro,ale też i za sucho.To trzeba samemu spraktykować.
Witajcie
Czy oprysk cytrynianem wapnia przeciwko zgniliźnie wierzchołkowej mogę stosować tylko w uprawie pomidorów czy również będzie skuteczny u papryki i ogórków ?