Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Post »

Po spacerku z moją córcią i naszym czworonożnym przyjacielem zasiadam,by zaktualizować co nieco,kwitnące róże i byliny...
Czas leci nadzwyczaj szybko,a ja nie chcę,by czerwiec się kończył...
W niedzielę byłam na giełdzie w poszukiwaniu ostróżek.jedyna pani miała dość pokaźne,więc bez wahania wzięłam już kwitnącą w kolorze błękitu i podobno wrzosową,a że mi lawendowa zniknęła po zimie to szybciutko ją capnęłam.Jedną posadzę z tyłu CPM,a drugą się jeszcze zobaczy :wink:
Sobotę spędziłam na działce,była cudna pogoda,że i popieliłam,poprzycinałam niektóre róże np LO,Gertrude Jekyll,niektóre kwiaty CPM itd.
Nazbierałam 3 wiadra przekwitniętych kwiatostanów. Mariatheresa pomimo,że zakwitła jako jedna z pierwszych dalej trzyma kwiaty i rozwija kolejne pąki,jest niezmordowana...

Iwonko teraz widzę jak róże potrafią powiększyć rozmiary.Nie warto sadzić za blisko siebie,one wtedy nie oddychają i łatwiej łapią choroby grzybowe...jednak ciężko jest dosłownie przewidzieć docelowy rozmiar każdej róży.
Nie wiem np jak ja mogłam posadzić malutką Lavender Ice na środku rabaty za Sweet Juliet,która ma teraz już około 1 m...
No niestety zdarzają mi się błędy i na jesieni będzie przesadzanie jak nic...
Czekam na Twoją Anahe,mogę zapytać z jakiego źródła masz tę różyczkę?
Garden of Roses zawsze dostaje pochwały i naprawdę warta jest tego.Hot Chocolate pokaże się na pewno z lepszej strony,tylko czasu potrzeba.
Jeśli chodzi o rozmiar działki teraz dokładnie nie pamiętam,ale ma chyba 370 m...jest co na niej robić,roboty w brud...
Ostatnio mam sporo pielenia na największej rabacie różanej,tam nie mam kory,można się zarobić.Planuję na jesieni lub na wiosnę wysypać korą,bo już rady nie daję.Co przyjadę to wiadra chwastów wyrywam i końca nie widać ;:124
A ja chcę się cieszyć tym moim kawałkiem,a nie tylko z nosem przy ziemi siedzieć i podziwiać rabaty z poziomu gleby...

Garden of R obsypana kwieciem...

Obrazek

Marlenko o tak marzy mi się Grecja...dokładnie to Kefalonia lub Lefkada,Santorini piękne,ale plaże wygoglowałam i nie za bardzo mi pasują...Włochy też mi chodzą po głowie i można autem dojechać,zresztą do Grecji tez ludzie jeżdżą,ja mam stracha przed lotem ...
Mariatherese teraz młodziutka,ale zobaczysz co ona potrafi...moja ma teraz około 7 lat,pokazuje na rabacie,że ona tu była jako pierwsza i skrzętnie to wykorzystuje.
Dziś u mnie pogoda za chmurami,ale ja lubię właśnie taką aurę,kiedy nie muszę włączać klimy w aucie i mogę oddychać swobodnie.
Tym bardziej,że od środy ma być gorąco ufff...na szczęście w nocy padało,odpada podlewanie i stres,czy rośliny nie mają za sucho...

Obrazek

Soniu miło mi czytać pochlebne komentarze,to daje siłę i wiarę,że nie jest ze mną tak źle :oops:
Ostróżki uwielbiam,zwłaszcza jak stoją sztywno i nie pokładają się jakby były po kilku drinkach ;:306
Dokupiłam dwie i zamierzam je w tygodniu posadzić...Mączniaka też chyba raz miały,ale po ścięciu znowu odbiły i zakwitły,ale juz nie tak na gęsto...

Obrazek

Wiolu tak się rozkręciła ta moja Maryśka,że oczy mi z orbit wyskakują jak ją oglądam za każdym razem ;:215
Moja to siedmiolatka,także wyrośnięta z niej już pannica,rządzi na rabacie...

Obrazek

Gabi no będę ją dalej chwaliła,bo zasługuje na to w 100%,ja nawet chyba dokupię drugą z ciekawości,czy też będzie taka piękna:)

First Lady tutaj nie widać jak jest mocno chora,zakwitła,ale z daleka można ją podziwiać...

Obrazek

Alana warto czekać i podziwiać,cieszę się czerwcem i balem róż ;:333
Szkoda,że Twoja Hot Chocolate się nie przyjęła,wydawało mi się,że to silna różyczka,a może otrzymałaś słabą sadzonkę?

Obrazek

Milenko może zabrzmi to dziwnie,ale ja tak naprawdę nie mam nigdy zaplanowane co gdzie posadzę,samo wychodzi.
Pierwsze rośliny sadziłam po prostu gdzie popadnie.Na szczęście tragicznie to nie wygląda...
Moje rabaty mają wiele niedoskonałości i trochę są pomieszane,ale ja tak lubię :D
Ja swoją Marię corocznie dosyć mocno cięłam,może dlatego tak ją pobudziłam do rozrastania się?
Swojej w życiu bym teraz nie przekopała,to ogromny krzak,ma zdrewniałe,grube pędy przy ziemi...

Mam dwa Leonardo i obydwa wspaniale kwitną,też należy im się pochwała...

Obrazek

Zuza to Roogouchi,zdrowy jak koń na razie,potem może złapać mączniaka,już tak z nim miałam,ale i tak się nim teraz cieszę,co roku wtóruje Mariatherese i super się z nią dogaduje...
W tej chwili nie zauważyłam małych ostróżek wokoło tych starszych,ale jak coś przyuważę to coś skubniemy...

Obrazek

Lemonka zapraszam do odwiedzin...

Jolu Mariatherese wzbudza zainteresowanie i uważam,że to zdrowa,bujnie kwitnąca róża,ciemne liście i róż tak jak lubię.
Ma 7 lat...

Hercules

Obrazek

Artemis spogląda w dół do Bailando

Obrazek

Celebrating Life troszkę sfatygowany pierwszy kwiat,ale ten kolorek jest ciekawy...

Obrazek

CPM dalej urocza

Obrazek

Pashmina

Obrazek

Anahe przybiera różne oblicza,co za ciekawostka...

Obrazek

Obrazek ;:167

Obrazek

Przetacznik First Love wpycha się bezczelnie na Lavender Ice

Obrazek

Jednak Lavender daje radę i w końcu zakwita pierwszym kwiatem

Obrazek

Orsola spinola

Obrazek

Novalis

Obrazek

I jego młodszy brat

Obrazek

Andre le Notre nowa od jesieni

Obrazek

Lady of S na balkonie

Obrazek

Dzień później

Obrazek

I jestttt...piękny ma kolor i zapach...

Obrazek

Zakwitł pierwszy liliowiec

Obrazek

ostróżka zakupiona w niedzielę...

Obrazek

I druga ...ma być wrzosowa

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu pięknie widowisko u Ciebie w ogrodzie!!! ;:138 ;:138 ;:138
Garden of Roses u Ciebie, to całkiem spora róża! Jak mniej więcej ona wysoko i na szerokość u Ciebie rośnie?
Chyba, że tam tam są dwie?
Dopytuje, bo też ją posadziłam i boję się, że może mieć ciut mało miejsca...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Aniu piękne róze dziś mogłam kupić Andre w C. , ale tak marna była sadzonka w donicy ,ze bałam się go brać , mając obawy czy co z niego urośnie.Będę go podpatrywać u Ciebie , pięknie CI wszystko kwitnie nie widać zniszczeń po deszczu , co nie wspomnę o moim ogrodzie , co dzień kilka razy pada i pada,tak więc, więcej ścinam niż robię foto.,
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Annes!
Rozmiar Twojej działki zaskoczył mnie niesamowicie. Jakoś do tej pory go sobie nie uświadamiałam ;:218. Na tak maleńkiej przestrzeni dokonałaś cudu :shock:. Zmieściłaś wielką ilość dużych krzaków róż, setki innych imponujących roślin, a i tak działka nie straciła oddechu, jak daje trawniczek.
Jestem pełna podziwu. A mój ulubiony widoczek, to ten z małym płotkiem ;:170.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ania, moja G of R z przodu rabaty, a u Ciebie widzę jaki to kolos będzie ;:202 Ile ona ma lat u Ciebie i jaka jest wysoka?
Tak bym nie chciała przesadzać moich pannic, bo wiem że potem czeka się znów na porządne ukorzenienie i kwiaty. Ale coś czuję że mnie to nie minie, a myślałam że tylko byliny będę musiała wysadzać jak ciasno się zrobi ;:151
Hot Chocolate jak zwykle czaruje na zdjęciu ;:333
A na widok Maryśki i mi oczy z orbit wyskakują ;:154
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu o matko kochana zapomniałam, że wchodzac do twojego ogrodu w czerwcu trzeba sie mieć na baczności i wręcz palpitacji serca dostałam na widok twoich piękności ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Więcej ostróżek, więcej ostróżek :roll:
Muszę koniecznie uzupełnić.
Pokazuejsz wiele róż i w sumie czytam mało złych opinii?
Czy to wynika z bezkrytycznej miłości? :wink:
Ja mam parę uwag do swoich. Szczególnie jeśli chodzi o szybkość przekwitania i wrażliwość na słońce
Prym chyba wiedzie Geoff Hamilton.
Jestem też lekko zawiedziona G. of R.Miałam nadzieję na dłuższe trzymanie kwiatów
I pierwsze kwitnienie Celebration Life też mnie zawiodło
Poza tym rożę u mnie trzymają się w miare nieźle
Może napiszesz coś na temat twoich?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu obejrzałam hurtem zdjęcia kwitnących róż i mowę mi odjęło z wrażenia. Ile cudnych kwitnień, a już Mariatheresia przeszła samą siebie ;:oj Piękne, ogromne krzaczysko, a ilością kwiatów po prostu zwala z nóg ;:138

Szepnę też słówko o Hot Chocolate. Twoja jak zawsze zachwyca i dzięki Tobie właśnie się jej nie pozbyłam. Już miałam ją wywalić po zimie, bo zupełnie mnie w zeszłym roku zawiodła, ale zrobiło mi się jej żal i zmieniłam jej miejsce. Ot, tak zupełnie bez przekonania, że coś z niej jeszcze będzie. Bardzo źle wyglądała po zimie. Myślałam, że nie da rady, ale ona ma w sobie niesamowitą chęć do życia i nie tylko ładnie się przyjęła na nowym miejscu, ale też zakwitła :) Chyba tutaj jej lepiej, bo kwiat się trzyma już trzeci dzień i jest nadal w całkiem dobrej kondycji. Do towarzystwa ma Bernstein Rose i muszę przyznać, że ich duet bardzo mi przypadł do gustu. Jutro muszę jej zrobić zdjęcie.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Aniu, Leonardo i Novalis przepiękne są, muszę je nabyć koniecznie :wink: Tylko tę drugą trudniej dostać.
Moja czekoladka chyba była jakaś poszkodowana, bo miała takie dziwne pędy, ale wydawało się, że powinna się przyjąć. Ale nie udało się.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Aniu, istne różane szaleństwo, co jedna to ładniejsza, ale ja zawsze wyszukam taką, której nie mam, a wpadła mi w oko, tym razem to Purple Lodge, chociaż Hot Chocolate nadal pobija moje serducho, Mariatheresia zaszalała, śliczne ostróżki, złapałam się na tym, że jak zaczynają u mnie róże, to nie dostrzegam innych równie pięknych roślin i zapominam je uwiecznić ;:223. Jak zawsze zauroczył mnie różanecznik Roseum Elegans, zazdroszczę Ci troszeczkę tej szałwii muszkatołowej, kiedyś ją miałam, śliczna była, myślałam, że w tym roku będę też miała, a wyhodowałam zupełnie coś innego ;:306 znam tę roślinę doskonale, ale jak na złość uciekła mi nazwa, strasznie mnie to irytuje, gdy wiem, a nie mogę sobie przypomnieć ;:223, będę się do Ciebie uśmiechała o jej nasionka :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aness, Czekoladka jest niesamowicie apetyczna i wyróżnia się na tle wszelakich bladawców.. jak ja czekam na swoją Hot Chocolate. Kupiłam ją głównie dzięki twojej rekomendacji i zdjęciom twojej piękności.
Dokupujesz kolejne ostróżki ;:63 Tych nigdy za dużo ;:108
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej
Mariatherese ;:oj ;:oj ;:oj . To ona będzie taka duża? A ja ją z przodu posadziłam ;:14
Do zachwytów nad Leonardem także się przyłączam, bo to piękna i wytrzymała róża, a takie trzeba cenić ;:167
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Annes 77 pisze: Przetacznik First Love wpycha się bezczelnie na Lavender Ice
Myślę, że on tak po prostu bezczelnie ma ochotę na romansik. :lol:

Aniu ;:180 Jestem pełna podziwu jak Ty dałaś radę tyle cudów u siebie zmieścić. ;:180 Naucz mnie. Mam bardzo podobny metraż. I już mi ręce opadają a gdzie mi tam do ilości Twoich róż. :oops:
I ja dopytuję o docelową wielkość G of R u Ciebie, bo mam w planach dokupić jeszcze dwie ale może przesadzam..? Nie wiem czy starczy im to miejsce co sobie wymyśliłam.
Ja, tak jak Zuza, myślałam, że w razie co to wystarczy tylko byliny wyeksmitować i miejsce będzie. Okazuje się, że niekoniecznie. ;:224
Cudownie Aniu! ;:224 Niech ten czerwiec się nie kończy. ;:145
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, jestem normalnie w szoku i pewnie jeszcze długo nie będę mogła dojść do siebie. Maria Theresia wiedziałam, że jest u Ciebie pokazowa, ale jak zobaczyłam Garden of Roses to całkiem zaniemówiłam ;:oj Obie róże mam u siebie i wydawało mi się, że je znam ;:224 Jednak moje to tak może 1/3 Twoich okazów ;:108 Udało Ci się wyhodować prawdziwe różane mistrzynie ;:180
Swoją drogą ciekawa jestem jak się dochrapać takich okazów? Odkryj rąbka tajemnicy :wink:
Bardzo ładna kompozycja w niebieskościach, która jak widzę stała się nowym avatarem. Brawo ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękne ostrożki zakupiłaś a róże masz cudne. Bardzo podobają mi się też te powojniki o dzwonkowych kwiatach ;:108, ten Twój ładnie wyrósł. Maria Theresia i Garden masz zjawiskowe ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”