Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Trawa to turzyca Graya,baaardzo fajna!
Te gwiazdki stoją do jesieni,a sama trawa w tą zimę była zimozielona ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nifredil pisze:
Niszczycielkę wyłapuję i.. wyrzucam na sanepid. Kilka zabiłam, ale wczoraj znalazłam takie ilości, ze jakoś mi nie dało..Nie mam serca. A tam jest szpaler czerwonych rabatówek może znajdą dla siebie nowy dom ;:224
Nie nooo... Sabina... Ty niszczycielom dajesz drugą szansę? Myślisz, że one zakumają? ;:oj Poza tym niszczylistki nie lubią aż tak bardzo czerwonych kwiatków. Wolą bladawce. ;:224 No i sanepid po sąsiedzku to wrócą jak bumerang. :roll: Miejże litość dla swoich róż a nie szkodników. ;:168
Ty to masz jednak wielkie serducho. ;:108 Ja tam gniotłabym ile wlezie. Aż sąsiedzi pomyśleli by, że burza nadciąga. ;:131

Kochana wiem, że u Ciebie zawsze na zdjęciowy spektakl trafię. I nie zawiodłam się i tym razem. Piękny klimat masz w swoim ogrodzie. Róże cudne. Bez wyjątku. Napoleona kapelusz nadal mocno mnie czaruje. ;:224
I ja tej wiosny kupiłam sobie w końcu nasiona czarnuszki. :tan No i nie wysiałam. ;:145 Zapomniałam. :roll:
Uważaj, bo turzyca którą sobie właśnie sprawiłaś jest dość ekspansywna. No chyba, że lubisz później taki hardcore z gonieniem jej po rabacie. ;:183
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko siedzę i się gapię. ;:oj Róże niesamowicie pięknie pokazujesz, nigdy nie mam dość. ;:138 Czosnki jeszcze takie ładne u ciebie. ;:215 Jakiej wysokości masz czarnuszkę. :?: Jestem swoją rozczarowana kompletnie, ma 15 cm wysokości. ;:222
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, no cieszę się że i do Ciebie w końcu deszczyk zawitał ;:108
Sarah Bernhardt cudowna, moja strasznie się wyciąga a potem zwisa smętnie kwiatami w dół. Masz jakiś przepis coby piwonie pięknie sztywno stały?
Z ostróżka ale miałaś szczęście wybrać akurat inną niż reszta, może w totka zagrasz ;:oj
Trzymam kciuki za rodka ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Te niszczylistki to na zimę chowają się najczęściej w trawniku i potem na wiosnę wylatują znowu. Gdy przekopywałam trawnik, to wciąż napotykałam białe pędraki tych chrabąszczyków. Dzięki temu znacząco zmniejszyłam liczbę niszczylistek w ogrodzie, ale i tak trochę zostało. Szlag mnie trafia, gdy widzę jak to paskudztwo siedzi w kwiecie róży i przewierca płatki jak wiertarką.
Sabinko, jesteś zadowolona z A. Mc'Kenzi? Mój to ma więcej liści niż kwiatów.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Sabinko Twoje zdjęcia oddają całe piękno słonecznego ogrodu ;:215
Można oglądać bez końca.
Przetacznik Christa ładnie już wybarwiony, bardzo go lubię :D
Szkoda, że czas piwonii już się kończy, znów przyjdzie na nie czekać cały rok :roll:
Nacieszmy się więc póki czas widokiem róż :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sabinko w Twojej lawendzie nie będzie monotonnie :D Piękne róże. I jak dużo lilii Ci już kwitnie ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak ja kocham takie napakowane rabaty ;:167
Powoli i u mnie zaczyna tak być, ale jeszcze musze troszeczkę poczekać
Widze, że jeden rodek już jest
Tylko patrzeć jak przybędą następne
Wiem, ze nie chcesz przeginać z zakupami, ale i tak jest to nieuchronne
Ja też zaczynam. Kupiłam już 2 azalie japońskie i 2 wielkokwiatowe
Teraz czas na rodki. Ale one chyba jeszcze na mnie poczekają
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko nawet nie wiesz jak się cieszę, że Graham zakwitł :D Ulżyło mi, bo powiem szczerze, że trochę się o niego martwiłam. Cała operacja z nim była już dość późno i mogło skończyć się różnie. Na szczęście to silna odmiana, a jeszcze przy Twoich zielonych łapkach do roślin, po prostu nie miał wyjścia, musiał się przyjąć ;:215

Ciekawa jestem jak się miewa Twoja Jubilee? Czy nadal ma tak wiotkie pędy? Jak ją cięłaś na wiosnę? U mnie jeśli chodzi o nią to zasada cięcia, którą stosuję u swoich Austinek kompletnie się nie sprawdza. To jej trzeci sezon i nadal trzeba ją podwiązywać, bo inaczej wszystkie kwiaty leżałyby na ziemi :roll:

Zdjęciami mnie powaliłaś. Wszystkich nie sposób wymienić, ale zdjęcie Pastelli szczególnie mi przypadło do ;:167 Piwonie jak zawsze podziwiam u Ciebie i tyle mojego, że mogę sobie popatrzeć. Moja bida trzeci rok i nadal bez kwiatów. Chyba się jej w końcu pozbędę i będę miała spokój.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie :wit
U mnie suszy ciąg dalszy.. mimo, że w radiu słyszę, ze u nas ciągle pada :;230
Nie ma co opowiadać, bo wyjdą same żale. Mszyce, plamy na liściach i susza.. Na poprawę humoru zamówiłam powojniki. Solina, Kakio Pink Champagne i zawzięcie dokupiłam drugą sadzonkę Vyvyan Pennell. Głównie dzięki (?) zdjęciom Mileny Mandragory ;:168

Dorotka, oj tańczyłam przy tam Grahamie. Dbałam o wilgotność podłoża i dużo z nim rozmawiałam ;:306 Chyba się przekonał do nowej miejscówki.
Jubilee nie była cięta praktycznie wcale. Moja również odtrąbiła swój trzeci rok i jakoś nie wygląda żeby wiele zmężniała. To znaczy jest duża i krzaczasta, ale młode pędy są nadal wiotkie. Co prawda zdarzają się takie ładne grube pędy, ale są tak obwieszone pączkami, że cudem byłoby gdyby utrzymały się na sztywno. Mam takie szczęście, że posadziłam ją przy kratce tak więc sznurki sznureczki i wszystko wygląda ładnie ;:224
Podobały ci się zdjęcia.. to dzisiaj zaszaleję. Na początek twój ukochany Abraham

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w duecie z jeszcze kwitnącą Constance Sry

Obrazek

Gosia, gdyby nie to, że rodek przywędrował od mojej mamy to pewnie jeszcze minęłoby czasu zanim kupiłabym własnego. Nie czuję się jeszcze zbyt pewnie na polu kwasolubów. Ostatnio wypatrzyłam, że na młodych liściach tego rodka jest taki brązowy jakby meszek, jak przetrę palcem to ładnie schodzi.. Niby wygląda jak naturalny, ale może to jakaś choroba.. No i posadziłam i już mam dylemat ;:306

Alexander McKenzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy w tym roku debiut. Amber Queen... pachnie mydełkiem..

Obrazek

Obrazek

Kasia, masz rację. Monotonii nie ma, a kwitnienie lawendy to zawsze moment oczekiwania.. Wystarczy poruszyć ręką, a zapach utrzymuje się przez długo.. gorzej kiedy zaczynają zlatywać się pszczoły z całej okolicy. Strach podejść wtedy do rabat.

Arthur Bell

Obrazek

Obrazek

Ascot.. i pomyśleć, że w ubiegłym roku była takim malutkim słabym krzaczkiem z OBI

Obrazek

Obrazek

Jola, przetacznik Christa powiadasz.. dobrze, ze zaglądają do mnie takie mądre głowy. Kupiłam go jako nn na moim bazarku ;:224 Teraz nazwa juz wpisana w kajecik i będę mogła się mądrzyć, że wiem :D
Niestety po piwoniach zostały tylko wspomnienia, co prawda kwitnie jeszcze kilka niedobitków i Sarah Bernhardt, która zaczyna później niż reszta, ale większość już przycięta zbiera siły na kolejny rok..

Astrid Graafin von Hardenberg
No piękna ci ona..

Obrazek

Obrazek

.. tylko dlaczego tak łatwo się przypieka.. arystokratka jedna..

Obrazek

Obrazek

panna "jarmarczna" czyli zjawiskowa Augusta Louise

Obrazek

Obrazek

i Błękitny Anioł.. Ten mnie jedynie lubi. Nie narzeka tylko przybiera na.. ee.. pędach :;230

Obrazek

Wanda, mój Alexander to w tym roku burza kwiatów. Tyle, że zbierał się trzy lata żeby objawić swą urodę ;:108 Długo masz swojego? Może nie odpowiada mu miejscówka.. sama nie wiem.. to raczej niezawodna róża

Bonica ze swoimi pierwszymi kwiatami..

Obrazek

Obrazek

.. a to obietnica za kilka dni ;:oj

Obrazek

kolejna premiera - Charles Austin

Obrazek

i niezastąpiona Comte de Chambord

Obrazek

pierwszy kwiat Cream Abudance.. wrażliwiec się przypala..

Obrazek

Pierwszy raz u mnie- Comtesse de Segur

Obrazek

Zuza, ten deszczyk to były takie popłuczki po okolicznych burzach. Ale dzisiaj wreszcie eM odkopał studnię, założył pompę i jutro będzie test nowego osprzętowienia.. Mam nadzieję udany :roll:
Piwonie mam wszystkie powiązane. Wbijam im tyczki i podwiązuję, bo inaczej nic bym nie zobaczyła. Kwiaty są zbyt ciężkie. Nie ma wyjścia.. pomijam oczywiście, ze te tyczki to nie zawsze ładnie wyglądają ;:222 Można też kupić takie specjalne balkoniki wbijane do ziemi.. albo namówić męża do stworzenia takich pomocników. Toż to zwykłe kółko z drutu i przyspawane trzy-cztery druty do wbicia w ziemię..

Cristata.. czyli zapach marmoladki uwięziony w kwiatku..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czosneczek w pełnym rozkwicie. Najpóźniejszy z wszystkich..

Obrazek

dzwonki brzoskwiniolistne.. raz posadzone zostają w ogrodzie na wieki wieków ;:306

Obrazek

Obrazek

Moja cudna.. Lady Emma Hamilton.. zapach grejpfrutów..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sonia, daj szansę czarnuszce.. Bardzo możliwe, ze ta susza pozbawiła ją wzrostu. Moja, ta która rośnie obok róż (często podlewanych) jest ładna i duża, ta, która wysiała się gdzieś w środku rabaty (gdzie nie sięgam konewką) ma właśnie jakieś 10 cm ;:108

J.W. Goethe..

Obrazek

Obrazek

Gruss an Aachen

Obrazek

Leonardo da Vinci.. ciekawe czy w tym roku pozostanie ładny i zdrowiutki.

Obrazek

wielka miłość z Eden Rose

Obrazek

John Davis puszczona z Mme Plantier. Nie doceniłam pędu wzrostu tej drugiej..

Obrazek

Aneczka, niszczylistka rozpoczęła swoje żerowanie na Minervie.. Biedna mała Minerva była cała podziurkowana jak dziurkaczem..jak twoja Dolce.. Skończył się czas pobłażania dla szkodników ;:164
Turzyca siedziała póki co w doniczce, bo nie wiedziałam co to i z czym to się je. Mówisz, że ekspansywna.. więc w tej doniczce zostanie i z doniczką wkopię do ziemi..

Debiut.. Mary Ann

Obrazek

intensywność koloru idąca w parze z intensywnością zapachu i ilością płatków ;:oj

Obrazek

oraz totalny zachwyt.. Lavender Ice!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pastella, klasa sama w sobie

Obrazek

Tulap, dziękuję ci za rozwiązanie mojego trawowego zgadywańca.. Nazwa już wpisana i teraz tylko kombinuję gdzie ją wsadzić, oczywiście razem z doniczką, bo podobno zaraza ekspansywna jest..

Mary Rose

Obrazek

oraz zwiewna Peace

Obrazek

Novalis, który opuścił ciepłe zielone pokoje u Jagi i przeprowadził się bliżej gór.. śliczota..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piano

Obrazek

Przetacznik Blue Bouquet

Obrazek

Moja królowa- Queen of Sweden

Obrazek

Beatka, kochana jeszcze nic straconego. Róże szybko rosną i twoje niemowlaczki nabiorą sił szybciej niż mi zdążą rozrosną się irysy, które dzięki twojemu "szturchnięciu" planuję dopiero nasadzać ;:224

jagódkowa Rhapsody in Blue

Obrazek

Piwonka Sarah Barnhardt..

Obrazek

Pamiętacie jak wygrażałam się, że ta róża jest u mnie na warunkowym? otóż pomogło. Senteur Royale - obudziła się z trzyletniego letargu i postanowiła kwitnąć..

Obrazek

Obrazek

Sylwia, mam wrażenie, że ostróżki siane z nasion wychodzą takie zmutowane giganty.. Mam jedną kupioną z kłączy i jest przez połowę mniejsza i już ją wycięłam, bo jakieś choróbsko jej na liście wylazło.. Może to jakieś grzybowe cosik, nie wiem, wolałam nie ryzykować, bo rosła w bezpośrednim otoczeniu Jubilee Celebration. Robactwo przylatuje z wszystkich stron.. Po raz trzeci w tym sezonie zauważyłam kolejne kolonie mszyc.. Mam dosyć. Nawet nie wiem czy można tak często pryskać. Ręcznie nie mam szans wytłuc tego badziewia ;:223

Star Profusion

Obrazek

Venrosa

Obrazek

kilka ogólnych..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Sabinko, ta Star Profusion jest przecudowna!!! Próbowałaś ją kiedyś ukorzenić?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Sabinko, cuda pokazałaś ;:138 Nie wiem, co najbardziej wychwalać, bo absolutnie wszystko mi się podoba. Dzwonki, ostróżki, piwonie, przetaczniki... O różach to nawet nie wspominam. Trafnie określiłaś te ostatnie opady - u mnie też popłuczki po burzy. Niby cały dzień wczoraj "padało" :roll: Za kilka dni upały - jak te biedne ogrody przeżyją? ;:219 :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Sabinko WOW ten busz na rabatach to jest coś co tygryski lubią najbardziej ;:215
Nie padało u Was? U mnie mam wrażenie, że co chwila pada, nie ma kiedy podlać gnojówką ;:224
Dziś za to od rana piękne słoneczko, więc wieczorem ruszam z konewką na bylinową, szkoda coby się złoto marnowało :wink:

Pąki u Twoich róż zapowiadają obfite kwitnienie :D Towarzyszące im byliny stanowią piękne tło dla Twoich pannic.
Abraham Darby przecudny ;:167 Na szczęście też go mam i choć u mnie dopiero raczkuje to już z niecierpliwością czekam na pierwszy kwiatek. Tymczasem będę się wgapiać w Twój, idealny jest ;:131

Na Astrid Graafin von Hardenberg miałam ogromną chrapkę wiosną ;:224
Niestety na chwilę obecną z niej zrezygnowałam, nie mam (jeszcze) cienistego zakątka, coby gdzieś ją upchnąć.
Bardzo mi się podoba, piękna jest ;:167

Błękitny Anioł cudny ;:108 Mogłabym tak wymieniać u Ciebie bez końca ;:215
Debiuciki różane widzę udane ;:304
Pozdrawiam Jola
jo_linki
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sabinko ależ Ty tych róż nazbierałaś ;:oj A Cristata jakie ma śmieszne zielone farfocle pod kwiatem. Cuda kochana cuda ;:333
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Sabinko,

Ależ Ty robisz piękne zdjęcia!
Jestem szczególnie urzeczona zdjęciem Astrid Graffin von Hardenberg, bo po pierwsze, jest to moja największa miłość różana, a po drugie, jej jest niezwykle trudno zrobić dobre zdjęcie. A Twoje są tak mistrzowskie, że nawet pan Floribunda wziął Twoje zdjęcie jako wizytówkę tej róży. Wielkie gratulacje ;:136

Możesz powiedzieć "łatwo robić piękne zdjęcia pięknym kwiatom". Rzeczywiście, to co robisz z roślinami, to jakieś czary...
Nawet Novalis, na którego nie mogłam patrzeć u Jagi, u Ciebie wygląda fantastycznie.
Warto oddać pół ogrodu w takie dobre ręce ;:167

Pozdrawiam serdecznie
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”