Mój ogród wśród łąk część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 5

Post »

Twój Artemis też mi się podoba i też go lubię! ;:173 A obiecałam sobie, że nie zamówię już żadnej róży, ale to mocna pokusa ;:224 Powojnik cudowny!!! Moje chyba za mocno przycięłam ;:306
Chopina też mam teoretycznie, ale czekam aż urośnie i zakwitnie, bo coś spóźniony... Zobaczymy, czy to faktycznie Chopin, bo biedronkowy ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu masz cudowny ogród! szpaler róż z drugiego zdjęcia...powojnika po prostu pięknie, aż dech zapiera :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu zachwyciłaś mnie zdjęciami! Latarnie w różach, hosta w żurawkch, ptaszki z lobelią, kota i jutowy worek (a mój nadal leży i czeka na natchnienie), no i ściana powojnikowa, dla mnie idealnie kolorystyczna. Jak na iminę temu niebieskiemu?
Naprawdę zachwyciłaś mnie dzisiejszym spacerem. ;:167
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Małgoś, piękne wieści z ogrodu przysyłasz ;:215
Cukinia mniam, uwielbiam ją z grilla ;:108
Szpaler różany przy wjeździe przyprawia o szybsze bicie serducha ;:167 A tam między nimi wystaje lilia jakaś?
Powojniki oglądam namiętnie w innych wątkach i coraz bardziej mam ochotę znów spróbować ale tym razem z jakimś łatwym, bylinowym albo włochem jakimś ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękny różany wjazd ;:138
Pozdrawiam - Justyna
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:215 Różanka przy wjeździe. A wiesz, że chciałam mieć takie cynie białe ja u Ciebie w zeszłym roku i nigdzie nie było białych. Trudno może za rok. A Ty sadziłaś?.
Powojniki powalają, co za kwiecie i śliczne ptaszki u Was goszczą. ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witam się w deszczowy poniedziałek. I wcale mi to nie przeszkadza. Może odzyskam trawnik? :lol:
Podobno nadchodzą upały, trzeba się przygotować.
Wczoraj byłam w lesie na dłuuuugim spacerze. Coś wspaniałego. Dawno już nie odwiedzałam tych moich ulubionych kniei. Ach ten zapach, te widoki. Jagody już są, ale malutkie...bo susza :shock: Może jeszcze uda mi się nazbierać małe zapasy do spiżarni na zimę. Nie wyobrażam sobie nie mieć jagód.Uwielbiam te owoce.
Zanim jednak znalazłam się w lesie, odwiedziłam coroczną imprezę Dni Pola. Oczywiście nie wyszłam z pustymi łapkami ;:173 Do moich łapek trafił spory okaz brzozy Youngii, krzaczasta odmiana klona jesionolistnego, bukszpan o limonkowym kolorze, który będzie miał kształt kuli. I obwarzanki :lol: Uwielbiam ;:333

Miłeczko - I ja dość mocno ciachłam powojniki wczesną wiosną. Widocznie to lubią. W jednym miejscu rośnie ich aż 4 sztuki i wczesną wiosną, jak są łyse nigdy nie wiem który jest który. I ciacham jak leci. Bylinowe to inna już robota, dlatego je lubię ....chociaż bardziej spektakularne kwitnienie mają te wielkokwiatowe. Może sobie też dosadzę? Moja Męża nawet stwierdził, że fajnie by wyglądała cała flanka zachodnia w powojnikach. Może się to spełni. Zwłaszcza, że rosną tam irysy w rzędzie, które już przekwitły i mało efektownie to wygląda. Czytałam u Ciebie, że wypoczywasz. Życzę słoneczka ;:196

Marysiu - Dziękuję za miłe słowa. ;:196 I ja lubię ten mój przegródek powiem skromnie. Po wjechaniu w bramę zatrzymuję samochód i się patrzę i patrzę. Z tyłu auta po chwili przywołuje mnie głos rozsądku, czyli zniecierpliwione dziecię moje. I koniec, muszę wtedy pędzić do obowiązków. Ale przyznała mi się, że jedna róża jej się podoba. Taka wysoka, przy bramie w rogu, ma ogromne czerwone, pachnące kwiaty. Wyglądają jakby były zrobione z aksamitu. Jest piękna.

Aniu - Miło mi, że z przyjemnością pozwiedzałaś moje różane rabaty. Powojnik, o który pytasz to Generał Sikorski. Bardzo zdrowa odmiana. Ale jego koleżanek sąsiadek nie znam. ;:7
Ściana powojnikowa znalazła się na liście spraw do poprawienia, czytaj...do rozbudowy. Za mało ich tam jest, a ściana czyli ogrodzenie z siatki na zachodniej flance dość długie :D

Zuza - Ta lilia to scheda po poprzednim moim pomyśle, jeszcze przed różami. Kilka wykopałam, ale te jeszcze są, bo mam problem z wyjęciem ich. Jak tylko zakwitły zerwałam do wazonu, ale ona jak na złość żywotna bestia i kwitnie non stop. Jeszcze czekają kolejne w kolejce, takie duże białe, chyba Casablanka. Ich nie wykopię, bo cudnie pachną i rozsiewają zapach wieczorem na pół ogrodu. Jak widać, u mnie roślinki zaczynają rosnąć już piętrowo
Sadź powojniki, bo są śliczne. Ja z nimi nie mam problemu, widocznie im służy. A dlaczego Ci z nimi nie wyszło? Chorowały?

Justynko - Dziękuję ;:196

Dorotko - Ja pomiędzy różami na wjeździe posadziłam w tym roku niebieską lobelię. Cynie zdecydowanie zagłuszyłyby róże. A cynie posadziłam w innym miejscu, nie mogłabym się obejść bez nich. Są co roku. Mogłaś krzyczeć, bo miałam siew zebrany z ubiegłorocznych białych i kolorowych. W tym roku też zbiorę. 8-) Mam nadzieję, że będą białe.
Ptaszki uwielbiam. Coraz częściej spotykam je na swojej drodze. Ostatni nabytek z ptaszkami, to pościel. No cóż, każdy coś tam zbiera :lol:

Czy to jest Chopin?

Obrazek

Obrazek

Ogród w objęciach zachodzącego słońca

Obrazek

I taki widoczek...ten robaczek miał przyjemne zejście :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A mnie nie było ;:145 Widziałaś może mięty smakowe? Albo rudą panią,bo miała stać? ;:306 Ogólnie ona chyba ze Świecia ;:224
Ten widoczek ogrodowy wcale nie wygląda jak od Ciebie ;:oj
A ile u Ciebie w piątek spadło? U mnie 49l i dzisiaj też lekko pada,caaały dzień ;:173 A ja dopiero zacząłem palce maczać i nawet nie doszedłem do konkretu,wow :;230 Przypadek pewnie ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu mając taką różankę, taki wjazd i taki widok z tarasu, nic dziwnego, że czerwiec lubisz. :) Ten niebieski powojnik cudo, oczy mi wyłażą na jego widok. :shock: Abudance piękna, jak zbuduje wielki krzak będziesz mieć śliczność. ;:oj Drugiej róży bliżej do Chopina, ale czy to on nie umiem powiedzieć, mój ma więcej kremu, ale może to oświetlenie, albo monitor przekłamuje. ;:218 Klon się w różach świetnie znalazł, za duży, że chcesz przesadzać. :?: Petunie w jucie, aż świecą. Warzywnik to równie piękna część ogrodu, jak ozdobna ;:108 też uwielbiam wybiec po coś na grządkę. Masz szczęście, że popadało, u mnie susza, trawnika już nie mam. ;:174 Pozdrawiam słonecznie. ;:3
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Małgosiu - ślicznie u Ciebie, ślicznie i czysto! Czacz niedaleko leży od Poznania, od czasu do czasu też tam bywam, ale jakoś kupować tam nie umiem. Muszę jeździć z przyjaciółką, ona wypatruje prawdziwe cudeńka. Natomiast właśnie tam widziałam najpiękniejszą żelazną altanę, taką ja ze starych obrazów, wokół której mogłyby rosnąć pnące róże, ale te cudowne powojniki, które Małgosiu pokazujesz.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Małgosiu, piękne te powojniki, strrrasznie Ci zazdroszczę - u mnie przeżyły tylko te dzwonkowe, a te wielkokwiatowe to za nic nie chcą zameldować się u mnie na stałe - wsadzę, czymś tam cykną, a potem bęc! Uwiąd i po nich.

Ogrodowe zafiksowanie już się mści - czytam co kupiłaś i na samym końcu obwarzanki. W pierwszej chwili zaczęłam się zastanawiać, co to za roślina :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Małgosiu ogród w objęciach zachodzącego słońca cudny ;:167 , taka błogość. Z tymi cyniami , za cicho krzyczałam?. ;:306
Awatar użytkownika
Joanna Sz
200p
200p
Od: 2 cze 2014, o 08:39

Post »

Małgosiu, jak nazywają się drobniutkie bladoróżowe różyczki rosnące u Ciebie przy wjeździe na posesję ? Z tej samej rodziny pochodzi mój krzak , którego nazwy nie znam a pragnę :wink: Zachwyca mnie Twój ogród, jego ogrom i zagospodarowanie, zgapię od Ciebie powojniki tylko napisz czy sadzone z krzaczka czy z nasionka?
zuzu99966
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2016, o 14:11

Post »

Gosiu ;:196 masz przepiękne kwiatki ;:cm ;:cm twoje wątki są najlepsze ! dziękuje i miłego popołudnia :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit
Nie mogę buszować w ogrodzie, bo pada i zimno, więc buszuję po FO.
Na samym początku głośno biję się w piersi me 3 razy z mocnym hukiem, bo....nie kupiłam bukszpanu tylko berberys o limonkowym kolorze :lol: Gapa jestem i tyle. :oops:

Mateusz - Mięt nie widziałam ( ale też i nie rozglądałam się za nimi) ani rudej kobiety. :D Jeżeli ta pani jest ze Świecia, to pewnie handluje na targu na Mariankach. Innej możliwości nie widzę.
Wody spadło dużo, ale jej nie mierzyłam. A swoją drogą, jak to zrobiłeś, że wiesz ile spadło?
Dlaczego nie mój ogród?
I co z tymi palcami?

Soniu - Ślę chmury deszczowe, bo on potrzebny. Nie narzekam na pogodę, chociaż napadało już sporo. Zdążę się nacieszyć słoneczkiem, a teraz niech pada. Dość długo było sucho.
Z klonem to jest taka historia, że sadząc go nie pomyślałam, że on może po prostu zwyczajnie urosnąć :;230 Kolejne zaś założenie ogrodnicze Małgorzaty również nie zostało do końca przemyślane :lol: , bo w bliskim sąsiedztwie klona rosną róże parkowe. Za ciasno się zrobiło, zamiast klona posadzę jakąś mniejszą różę, a klona dam na swobodniejszy teren. I mam nadzieję, że przeprowadzka mu nie zaszkodzi bo bym się zaryczała...bardzo go lubię ;:131

Ewuś - Lubię przedmioty z duszą, ale ich nadmiar chyba by ...zaszkodził mojej, dlatego jak ze wszystkim w życiu, najlepszy jest umiar. Nie umiesz powiadasz kupować ? Moja koleżanka została kiedyś wyciągnięta przeze mnie do sklepu z odzieżą na wagę...( stare dzieje, jak jeszcze były takie z prawdziwego zdarzenia).Jejku jak ona się męczyła, żeby pojąć ideę tego miejsca. Nie było mowy o kupowaniu z jej strony. Ona stała jak sparaliżowana i nie wiedziała czym ja się tak zachwycam.
Szkoda, że Czacz tak daleko ode mnie. A może i nawet to dobrze...niedługo wakacje, muszę kaskę trzymać mocno ;:224

Sylwia - Ale wiesz co to są obwarzanki? :D One są zawsze do kompletu z każdą giełdą, targiem, festynem. ;:333
Muszę poczytać o tym uwiądzie, bo ( tfu tfu tfu ) nie widziałam takowego. Powojniki sadzę i już. Na nogi coś trzeba dać, bo one lubią nogi w cieniu, głowę w słońcu...ale aż taka znawczyni to ja nie jestem. Posadziłam i rośnie. I one dość żywotne, bo jeden taki odnalazł się w gąszczu New Dawn. Czy ja mówiłam,że piętrowo sadzę? Nie wiem jaki to, zobaczę jak zakwitnie, bo dziarsko się przebija przez gąszcz różanych gałązek.

Dorotko - Zdecydowanie za cicho ;:131 Zbierać mam w tym roku? :D

Joasiu - Róże nazywają się Bonica. W pierwszym roku szału nie było, daltego cynie wypełniały przestrzeń, ale teraz to dały niezły popis. Uwielbiam je. Nie chorują, obficie kwitną. Ich kwiaty nie są aż takie małe.
Powojniki zawsze kupowałam w Owadzim sklepie, bo te obfocone okazy kupowane były na samym początku mojej przygody z nimi. Potem dokupiłam tylko bylinowe. I je każdemu polecam, bo są zdrowe i cudne. A jeszcze wiele z nich ma kształt dzwoneczka ;:224

Zuza - Dziękuję ;:196 :wit

No uparta jestem, ale czy to jest Graham Thomas? On się tak przebarwia ?

Obrazek

Obrazek

Arabella, powojnik bylinowy.

Obrazek

Powojnik włoski Minuet z grupy viticella. Bardzo żwawa roślinka, pomimo, że kwiatki ma nieduże, to jest ich milion :lol:

Obrazek

Alionushka - powojnik bylinowy, jak dla mnie nie do zdarcia, ma pędy wyprostowane, silne. Obficie kwitnie do jesieni. Zawładnęła spory teren wokół siebie, więc pędy z kwiatami podwiązałam na pergoli, która pod wpływem ciężaru się przechyliła

Obrazek

Rooguchi mój ulubieniec ;:167 To powojnik bylinowy, jak dla mnie bezproblemowy.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”