Galeria nowicjuszki - Szamanka

ODPOWIEDZ
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szamanko gratuluję własnego pędu ;:1
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Szamanka pisze:Mój pierwszy własny pęd:
Obrazek
:) ... na roślinie o pięknych kwiatach 8) :) Gratuluję ;:63
Pozdrawiam, Baśka
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Czy storczyki podlewa się w zimie nawozem? Pytałam o to już kiedyś, ale nie doczekałam się odpowiedzi.. Przeważnie kwiaty odpoczywają o tej porze roku, ale jeśli niektóre ze storczyków akurat kwitną?
Jak z nimi postępujecie?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anetko moim zdaniem należy podlewać nawozem w zimie, ponieważ storczyki nie przechodzą teraz okresu spoczynku, tylko intensywnie rosną, wypuszczają pędy kwiatowe, zawiązują pąki, kwitną. W związku z tym potrzebują składników odżywczych, które im tę pracę ułatwią.
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Pytam, bo właśnie u mnie jest różnie: niektóre przekwitły i odpoczywają, puszczają listki..
Inne kwitną, przedłużają pędy...
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Z tego co wiem to Phalaenopsis nie przechodzi okresu spoczynku.
Ja do swoich(phalaenopsisy,oncidium i bardzo młode cambrie) nawozy stosuję przez cały rok .Sabotka bardzo oszczędnie nawożę,regularnie dostaje skorupki jaj(przez cały rok). Podlewam też drożdżami ale ich nie fermentuje.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Szamanka pisze:Pytam, bo właśnie u mnie jest różnie: niektóre przekwitły i odpoczywają, puszczają listki..
Inne kwitną, przedłużają pędy...
Anetko do wyrastania liści, korzeni, przedłużania pędów też potrzebują wartości odżywczych, ja u swoich nie zaobserwowałam okresu zastoju, ciągle coś sie pojawiało, jakieś,,zielone,,. Ja podlewam nawozem ciągle- 3x z 1/4 dawki nawozu a 4 podlewanie samą wodą
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Heh...wiem, że te zielone rewolucje wymagają od rośliny sporo wysiłku ;) Szkoda tylko, że aktualnie mój parapet jest bardziej zielony niż kolorowy ;) No, ale trzeba się uczyć cierpliwości ;) Lepiej, że coś się dzieje, niż gdyby stały w miejscu ;)
Zauważyłam u siebie jeszcze jedną rzecz: przestałam szaleć i trząść się nad nimi ;) Zaglądam rzadko, przy podlewaniu, ewentualnie jak przecieram listki ;) Naprawdę widzę, że im to służy 8) Jak szalałam - to straciłam mojego pierwszego :( A jak nabrałam dystansu, to od razu wzięły się za siebie 8) A przecież o to właśnie chodzi :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja bym ich nie umiała zostawić samych sobie. muszę chociaż popatrzeć. podlewam co jakieś 10-14 dni, jak korzenie się robią srebrnoszare, a na ściankach doniczki nie ma rosy. Poza podlewaniem i (jak trzeba) podpieraniem pędów to nic z nimi nie robię, tylko oglądam i zachwycam się nimi.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Szamanko, u Ciebie też pojawi się więcej pędów. Każdy z nas przechodzi takie okresy zielone ;:48 aż nagle okazuje się, że pojawia się coraz więcej pędzików ;:49 U mnie też bywa, że z braku czasu nie zaglądam codziennie do wszystkich doniczek i gdy już zajrzę, zdarza się że spotyka mnie miła niespodzianka :D Ktoś kiedyś powiedział, że " nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu", dlatego czasem warto dać naszym kwiatkom trochę odpocząć od naszej nadopiekuńczości.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Piekne storczyki :D , najbardziej podoba mi sie... ;:24 yyyy...... ;:24 , wszystkie ! ;:112 ;:1 .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Odkurzam mój wątek. Storczyków ciągle mam 8 sztuk. Parapet nie chce urosnąć, więc walczę ze swoją silną wolą, by nie kupować nowych okazów...
A tylko tyle się u mnie dzieje niestety:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale piękne... rózowy ma sporo kwiatów i tak mu się fajnie zwiesza pęd... biały też cudo, lubię takie z różową warżką, moje niedługo zakwitną.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Szamanka pisze:Odkurzam mój wątek. Storczyków ciągle mam 8 sztuk. Parapet nie chce urosnąć, więc walczę ze swoją silną wolą, by nie kupować nowych okazów...
A tylko tyle się u mnie dzieje niestety:
Obrazek Obrazek Obrazek
Miło, że wracasz do nas i pokazujesz swoje aktualne kwitnienia :P Zastanawia mnie tylko dlaczego tak walczysz ze swoją silną wolą / co też podziwiam/, bo przecież nam wszystkim parapety się nie powiększają, a jednak.... :roll:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

A jak obficie kwitną!
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”