Sadzenie róż
Re: Sadzenie róż
Ann_85, sadź. Będzie pięknie. Schody nie zaszkodzą, a drzewka mogą dać trochę cienia w upalne dni.
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
WAnia pisze:Ann_85, sadź. Będzie pięknie. Schody nie zaszkodzą, a drzewka mogą dać trochę cienia w upalne dni.
Zachęciłaś mnie (na co liczylam

- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zwracam się o pomoc do ekspertów z tego forum
Chciałabym wykopać i przesadzić z ogródka mojej babci na swoją działkę róże około 8 letnią. Jest to róża pnąca. Mieszkanie z ogródkiem będzie sprzedawane w sierpniu więc musiałabym to zrobić do tego czasu. Róża jest piękna , okazała , żal mi jej zostawiać bo i tak przyszli właściciele chcą pozbyć się kwiatów i zasadzić tylko trawę. Co robić ? proszę o pomoc.

- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie sądzę żeby Ci się to udało. Nawet jak zetniesz część nadziemną to korzenie róży są tak potężne po 8 latach, że nie masz szans na jej uratowanie. Jeżeli jest do kasacji przez nowego właściciela to próbuj. Najpoźniej jak się da w sierpniu zetnij pędy na 20-30 cm i zawalcz z korzeniami, obkopując je jak szeroko i głęboko się da. Z obciętych pędów zrób sadzonki i posadź w donicę kilka sztuk, może Ci się poszczęści. Powodzenia
ania1590
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Też pomyślałam, ze spróbować musisz, bo nie masz nic do stracenia - skoro róża i tak skazana na wygnanie
I ja bym też spróbowała zrobic kilka/kilkanaście sadzonek "patyczkow" (im wiecej, tym statystycznie wieksza szansa
), i tak będziesz ciąć wszystkie pędy. Jest na forum wątek o rozmnażaniu róż. Powodzenia 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Andziu a może spróbuj pobrać kilka pędów i spróbuj ukorzenić je? Może uda się i będzie miała młodzież 

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
Witam, kupiłam róże przez internet, niby miała to być pnąca cardinal richeeu, jednak wydaje mi się że sadzonka jest zdziczała, jak myślicie?
Liście na tej sadzonce są matowe i dosyć wiotkie...

Liście na tej sadzonce są matowe i dosyć wiotkie...

Pozdrawiam
Andziu zrób jak piszą wyżej. Okop różę szeroko i głęboko, przytnij pędy (które później możesz ukorzenić) i śmiało przenoś w inne miejsce. Po przeprowadzce róża musi być podlewana i powinno być wszystko w porządku. Moi rodzice kilka lat temu przesadzali spod domu ok 10-letnią pnącą Sympathie, ponieważ miał być robiony chodnik i przeprowadzkę zniosła doskonale. Możesz spojrzeć jak pięknie kwitnie w wątku SEZON 2016 rozpoczęty
tak więc nie obawiaj się, tym bardziej, że ta Twoja różyczka zostałaby zniszczona przez nowych właścicieli. Za dobrą opiekę w przyszłych latach różyczka odwdzięczy się pięknym kwitnieniem
czego Ci życzę 

Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ann_85 pisze:Też pomyślałam, ze spróbować musisz, bo nie masz nic do stracenia - skoro róża i tak skazana na wygnanieI ja bym też spróbowała zrobic kilka/kilkanaście sadzonek "patyczkow" (im wiecej, tym statystycznie wieksza szansa
), i tak będziesz ciąć wszystkie pędy. Jest na forum wątek o rozmnażaniu róż. Powodzenia
Bardzo dziękuje za poradę-będę próbowała tak działać .Pozdrawiam Ania
-- 26 cze 2016, o 21:26 --
mw21 pisze:Andziu zrób jak piszą wyżej. Okop różę szeroko i głęboko, przytnij pędy (które później możesz ukorzenić) i śmiało przenoś w inne miejsce. Po przeprowadzce róża musi być podlewana i powinno być wszystko w porządku. Moi rodzice kilka lat temu przesadzali spod domu ok 10-letnią pnącą Sympathie, ponieważ miał być robiony chodnik i przeprowadzkę zniosła doskonale. Możesz spojrzeć jak pięknie kwitnie w wątku SEZON 2016 rozpoczętytak więc nie obawiaj się, tym bardziej, że ta Twoja różyczka zostałaby zniszczona przez nowych właścicieli. Za dobrą opiekę w przyszłych latach różyczka odwdzięczy się pięknym kwitnieniem
czego Ci życzę
W następnym tygodniu będę robiła AKCJA RÓŻA - relacja oczywiście na forum. Póki co bardzo dziękuje za porady

- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Jeszcze jest za wcześnie na przeprowadzkę, wstrzymaj się jak możesz najdłużej i zrób to najwcześniej pod koniec lipca, bo teraz nawet pędy się nie ukorzenią
ania1590
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
A propos akcji Róża - mogę tylko dodać od siebie, czekać do samego końca.Andzia1967 pisze:Ann_85 pisze:Też pomyślałam, ze spróbować musisz, bo nie masz nic do stracenia - skoro róża i tak skazana na wygnanieI ja bym też spróbowała zrobic kilka/kilkanaście sadzonek "patyczkow" (im wiecej, tym statystycznie wieksza szansa
Bardzo dziękuje za poradę-będę próbowała tak działać .Pozdrawiam Ania
-- 26 cze 2016, o 21:26 --
mw21 pisze:Andziu zrób jak piszą wyżej. Okop różę szeroko i głęboko, przytnij pędy (które później możesz ukorzenić) i śmiało przenoś w inne miejsce. Po przeprowadzce róża musi być podlewana i powinno być wszystko w porządku. Moi rodzice kilka lat temu przesadzali spod domu ok 10-letnią pnącą Sympathie, ponieważ miał być robiony chodnik i przeprowadzkę zniosła doskonale. Możesz spojrzeć jak pięknie kwitnie w wątku SEZON 2016 rozpoczętytak więc nie obawiaj się, tym bardziej, że ta Twoja różyczka zostałaby zniszczona przez nowych właścicieli. Za dobrą opiekę w przyszłych latach różyczka odwdzięczy się pięknym kwitnieniem
czego Ci życzę
W następnym tygodniu będę robiła AKCJA RÓŻA - relacja oczywiście na forum. Póki co bardzo dziękuje za porady
Ja w ubiegłym roku, w sierpniu musiałam przesadzić wielką różę pnącą odmiana Laguna - https://www.edmundsroses.com/dp.asp?pID ... imber+Rose
Mąż dobrze obkopał, wsadziłyśmy w nowe miejsce, ciut głębiej niż w poprzednim miejscu, tak żeby miejsce szczepienia było dobrze pod ziemią. Wszsytko wyglądało ok, nawet wiosną tego roku, jednakże w kwietniu, róża wyglądała jakby nagle wyschła. Czekałam i czekałam na jakiś zielony pak...nic. W maju podjęłam decyzje o usunięciu. Zaczęłam wycinać oschnięte gałęzie, aż do ziemi. Wieczór mnie przegonił z ogrodu, nie zdążyłam wykopać kikuta i korzenia, po biegu firmowym 14. maja zachorowałam na paskudną anginę, na ponad dwa tygodnie. Jakie było moje zaskoczenie, gdy po chorobie wyszłam do ogrodu zrobić obchód. Zaschnięty, mały kikut róży puścił LISTKI!!

Cieszę się, że nie wykopałam tego kikuta

Moja rada - parafrazując Owsiaka czekać do samego końca i jeszcze jeden dzień dłużej

Witam w ogrodzie... (NL1)
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Cardynal tak ma, wygląda na niego, aczkolwiek ta róża u mnie wypuszcza ciągle z podkładki pędy.Ale je łatwo poznać po liściach, Cardynak ma takie okrągłe bardziej,a podkładowa podłużne.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Na 99 % to nie jest Cardinal. Mam tę różę i pędy jej można poznać nawet bez liści. Są to podłużne , raczej cienkie czerwonawe pędy.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
No faktycznie Twój wygląda inaczej niż mój. Być może, że mój jest młody i nie cięłam go więc nie ma tylu zieleniutkich pędów. Niemniej jak wyrastają z podkładki to może być po prostu dzik. Path, odkryj trochę korzeń i sprawdź skąd wyrastają pędy. Jeśli z jednego miejsca to jest szansa, że będzie szlachetny, jeśli z boków to dzik. I jeszcze, Cardinal nie jest raczej różą pnącą.