U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Też chciałam być na topie :lol: i też jakiś czas temu nabyłam
sobie właśnie Senecio variegata - szybko mi odszedł w niebyt :lol:
Ale Ty masz wprawę, bo kaktusowa jesteś - dasz z nim radę !!
Ostatnio, chociaż na topie nie jest :;230 kupiłam Senecio citriformis.
Może do zimy da radę :lol:
Lilie piękne, i w dodatku w ilości konkretnej ;:138
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:Oj tam, dziewczyny, a co za różnica czy coś jest wiszące czy stojące? Tak się ma prezentować, jak właściciel poprowadzi :;230
No ja widzę, ż Ty ostatnio jakąś dziwną propagandę po forum rozsiewasz :;230
Różnica jest przecież zasadnicza - wiszące zajmują miejsce w dół, a stojące w górę :wink:

Jakieś senecio (nie-variegata) mi rosło, i rosło, ale się pozbyłam. Jak nie przelejesz, to się utrzyma.
Lilie piękne! Oj, by moje nornice miały używanie! 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nic nie rozsiewam, a przynajmniej nie na Forum :;230 Monika sama powiedziała, że ma zwisającą, ale rosnącą w górę! :;230
onectica pisze: Różnica jest przecież zasadnicza - wiszące zajmują miejsce w dół, a stojące w górę :wink:
No to sprawa jest prosta: ta rosnące w dół powiesić, a pod nimi postawić te rosnące w górę, obojętnie czy są zwisające czy nie, i maksimum miejsca wyczerpane... :shock:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Basiu, tak właściwie miałam na myśli w ogóle Senecio rowleyanus, że jest na topie, ja akurat trafiłam na variegatę, to wzięłam variegatę. Widzisz, Ty masz, Pati ma, wszyscy mają :D
Żaneta, wiszące, stojące, ależ teorie spiskowe się posypały ;:306 Wszystko jedno, i tak musi się gdzieś wcisnąć :D A Senecio sobie wzięłam ?na spróbowanie?, żeby zobaczyć, czym to się je, bo jakoś tak ostatnio w wątkach często się napataczam na wzmianki o nim i po prostu musiałam namacalnie sprawdzić, o co chodzi :wink:
Janku, tyle dobrego wokół, zawsze się znajdzie coś fajnego, czego nie mam. A co do miejsca, to moja babcia zawsze mówi ?jak nie wejdzie, to się wciśnie? :lol:
Pati, dzięki za ostrzeżenie :wink: . Jako człowiek nieco kaktusowy mam nadzieję, że uda mi się zachować umiar w podlewaniu :wink:
Dorota, dziękuję bardzo :) Na szczęście takie silne wiatry nie zdarzają się często i lilie zazwyczaj stoją na baczność :)
Ewa, dziękuję bardzo i trzymam kciuki za S. citriformis. Moje Senecio po zakupie od razu przesadziłam do mojej mieszanki dla kaktusów i sukulentów. Mam nadzieję, że mu się spodoba, inne sukulenty nie protestują :wink: . A w ogóle, gdzie Ty tak odpłynęłaś w sukulenty, skrzydłokwiaty, a u oplątw nic się nie dzieje? :twisted:
Lucy, u mnie myszy i nornice również nie śpią, dlatego moje lilie egzystują w donicach na balkonie. Warunki idealne to nie są, ale przynajmniej nic ich nie podgryza :roll:

A propos oplątw? Byłam w palmiarni w Gliwicach. Kiedy byłam tam w zeszłych latach, nie byłam jeszcze zainteresowana oplątwami, dlatego też dopiero przy tej wizycie w palmiarni je zauważyłam. Tak myślę, że jeżeli chodzi o oplątwy, to w sumie trzeba wiedzieć, na co patrzeć. Jak nie wie, to widzi jakieś kępy trawy pracujące jako tło storczyków i muchołówek.
Tym razem udało mi się je dojrzeć, a jest ich tam niemało. Zrobiłam więc kilka zdjęć (wybaczcie słabą jakość, zdjęcia robione przez szybę i specyficzne warunki świetlne palmiarni robią ze mnie jeszcze gorszego fotografa niż zwykle :oops:), rozpoznawanie oplątw pozostawiam Wam :wink: :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja rozpoznałam oplątwę!!! Że jest, i to nie jedna ;:oj
A nie przesadzaj z tymi zdjęciami, można sobie pooglądać i to najważniejsze. Miałaś wyprawę super! ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Moniczko śliczne masz lilie i te badylki z ziemi a raczej z keramzytu wyrastające też maleństwa słodkie,skrętnik pierwsza klasa :D Zdjęcia w palmiarni za szybą robisz lepsze niż ja w super warunkach :;230 jeśli ja oplątwy zauważyłam zdjęcia muszą być dobre ;:333
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Też rozpoznałam, że są oplątwy :) , oplątwy to dla mnie czarna magia.
Wiem, jak trudno się robi zdjęcia przez szybę, ale te szyby, to konieczność, podobno ludzie wynoszą rośliny z takich miejsc nawet razem z doniczkami.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Miałaś piękną wycieczkę na oglądanie takich cudeniek ;:oj
Mi trudno byłoby stamtąd wyjść :lol:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ale fajne zdjęcia, można sobie pooglądać to co widziałaś na żywo ;:138 cieszę się też z ceropegi super maluszek ;:oj
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jeju jakie piękne widoczki ;:138 ;:138 śliczne miejsce taki busz jest wspaniały.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ja tam nic przeciwko tym szybom nie mam, tylko potem zdjęcia wychodzą, jakie wychodzą, zwłaszcza, że ja się nie znam na fotografii. Człowiek widzi te rośliny na żywo i tak sobie cyknął zdjęcie, a potem dopiero w komputerze widzi, że wszędzie refleksy od szyb :?
Nie wpadłabym na to z kradzieżą tych małych roślin, jakoś tak myślałam, że zamknięcie za szybą pozwala jakoś warunki dla tych roślin poprawić, albo coś? :oops: :lol:

A moje prywatne oplątwy chyba się jakoś trzymają, jedna tylko ma status ?nie wiem, czy jeszcze żyje?. Niektóre nawet się troszkę powybarwiały na słoneczku.

Haha :tan Pamiętacie, jak szkoda mi było cebul lilii, których część wygniła mi wiosną? Powiedziałam wtedy, że najbardziej szkoda byłoby mi jednej czerwonej. I co? Uratowała się! W dodatku namnożyła się i mam trzy :!: :heja
Obrazek

I inne na balkonie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ślicznie i kolorowo masz na balkonie :D
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Na liliach się nie znam, ale kolor tej uratowanej piękny ;:167 . Tych doniczuszek na balkonie masz pełno, przypomina to mi mój dawny balkon, nie było gdzie nogi postawić :lol:
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Będę trzymać kciuki za Twoje senecio rowleyanus variegata. Śliczne jest :) Moje niestety bardzo szybko po zakupie padło :(
Kolorowo u Ciebie tak, że nie wiadomo na czym dłużej oko zawiesić. Czerwona werbena śliczniutka :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Śliczności gliwickie pokazujesz ;:167
Ciekawa jestem kiedy zajrzysz do krakowskiego OB, tu też jest sporo tillandsii.
Kiedyś je pokazywałam w innym wątku.
Cudna jest ta czerwona odratowana lilia ;:167
A tak przy okazji - to czym się różnią lilie od liliowców, a może to jest to samo ??
Dla mnie nie ma znaczenia, bo je uwielbiam, ale w wątkach raz jest lilia, a raz liliowiec.
Pozdrawiam i zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”