Wczoraj u mnie tak szalał wiatr, obalał drzewa, ciągle chodziłem sprawdzałem Daturę czy jej nie połamie. Dziś z samego rana poszedłem ją zobaczyć jest z nią wszystko ok., parę listków zgubiła, ale kwiatek lekko zniszczony.
No niestety wczoraj w kraju było nieciekawie u mnie na szczęście tylko trochę wiało, ale też jedna z moich datur ma poszarpane liście. A ta Twoja jednak żółta. Na pewno nadrobi straty reszta pąków raczej nie naruszona z tego co widzę.
Pozdrawiam Katarzyna "Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
No niestety Kasiu sprzedawca się pomylił mówiąc mi że to biała,ale nie ma znaczenia jaki kolor ważne by super kwitła. Chciałem już ja wczoraj wyjąć z dołka i wstawić do pomieszczenia,bo jest zadołowana wraz z donicą ale bałem się że gdy ja będę tak przestawiał to w końcu zrzuci pąki.
Datury są wrażliwe na wiatr.
Miałam w donicy na balkonie a że jest on bardzo wietrzny to liście ciągle były zniszczone, końcówki wygladały jak przypalone,większy wiatr przecina liście na pół jakby nożyczkami. Zrezygnowałam bo wyglądała nieciekawie. Teraz wkopują ją w ogrodzie syna każdej wiosny.
Mimo sugestii, że moja datura jest już stara bo ma ponad 8 lat, nie pociąłem jej na sadzonki i w tym sezonie znowu będzie cieszyć. Pozostałe szybsze już zaczynają kwitnąć:
Kamil ale ona piękna , moja nie przestaje mnie zachwycać swoimi ciągle rozwijającymi się pąkami
Ten jeden pozasychany kwiat to przyczyna ostatniej wichury.
Wieczorem i rano przepięknie pachnie
Jeszcze jedno spytam czy Datura zawiąże nasiennik?
Chciałbym spytać jeszcze czy obrywacie przekwitnięte kwiaty, bo moja powoli przekwita. Prawie suche kwiaty wiszą, nie które opadają, a nowe mają małe pąki
.
Ja tam obrywałam co nie spadlo, po co ma szpecić.
Moje datury już mają coraz większe pąki, ale jedna z największymi z nich gubi je po trochu. Zastanawia mnie dlaczego, może złe miejsce ma i lekki przewiew?
Pozdrawiam Katarzyna "Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"