Cytospora - grzyb

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Ramon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2015, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cytospora - grzyb

Post »

Witam,

w Listopadzie 2014r kupiłem u Dudka - a więc w dobrym miejscu - 4 różne szczepione orzechy: Koszycki, Wiśnicz Czerwony, Brodview, Mars. W 2015 r bardzo ładnie się przyjęły, miały 1,5-2m przyrosty, były nawożone i systematycznie podlewane, żadnych poważniejszych chorób nie zauważyłem. Dopiero na jesień zaobserwowałem rude plamki, ale nie przywiązałem do tego nadmiernej uwagi. Na wiosnę 2016r te plamki zmieniły kolor na czarny i urosły tworząc zbiorowisko pęcherzyków, którymi pokryte są pnie orzechów. Problem zaczął się jeszcze poważniejszy kiedy u 3 z nich nie ruszyła wegetacja, a u jednego normalnie ruszyła. Zaobserwowałem ze ten 1 - Mars - nie jest pokryty tymi owrzodzeniami dlatego zacząłem szukać co to może być. Po tygodniu 2 zainfekowane zaczęły wypuszczać z dołu pędy - Brodview poniżej szczepienia, a Koszycki powyżej - ale tez w miejscach nie zainfekowanych. Jedynie Wiśnicz nic nie wypuścił, ale on jest cały porażony tym dziadostwem. Pytania: co to jest? czy się da wyleczyć? co zrobić żeby w przyszłości tego nie było? I w ogóle jak najwięcej informacji poproszę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ramon
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Gruzełek Cynobrowy - czy to jest dobra diagnoza?

Post »

To nie jest gruzłek. Inna barwa sporodochiów. Stawiam na Cytosporozę. Jestem właściwie przekonany.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Ramon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2015, o 00:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm.... Poczytałem trochę na temat Cytosporozy i wszędzie wszyscy podają, że kora obumiera i zaczyna się łuszczyć - u mnie coś takiego nie miało miejsca. Piszą też, że głównymi powodami zarażenia się drzew tym wirusem jest jego wnikanie przez np. rany po cięciu - u nas jako że były to młode drzewka każda rana została zamalowana Funabenem, piszą też że czynnikiem powiększającym zagrożenie zakażenia jest brak wody - to u mnie też słabo możliwe - drzewa są poczynając od maja raz na tydzień podlewane i nawożone.
Ramon
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cytospora to nie wirus a grzyb. Może dostać się przez rany po cięciu, uszkodzenia mrozowe, oparzenia słonecznie, przesuszone fragmenty korowiny, itd. Kora nie musi się łuszczyć.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”