Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

takasobie - Miłko, piszesz często, że jesteś roztrzepana - przez grzeczność nie zaprzeczę, hehehe... :roll: .
Czytając Twoje teksty, widzę Cię z komputerem w ręce i biegającą po ogrodzie, gdzie sprawdzasz, które dalie za chwilę będą kwitnąć - inaczej mówiąc, ciągle w ruchu ;:108 .
Pisałaś do mnie na PW i 7 czerwca wpisałam się u Ciebie, ale przeleciało ;:173 .
Co do rododendronów, to masz rację, powinnam powoli przycinać. W ub. roku ogoliłam tylko azalię lutea, ładnie odbiła i powinna w przyszłym zakwitnąć. Muszę wziąć sekator i trochę 'pomodelować' ;:224 . Dziękuję za przypomnienie ;:180 .
Co do kosmosu masz u mnie duży plus, bo oglądasz "ze zrozumieniem" ;:63 .
;:196
Ode mnie sesja z Mme IsaacPereire

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

winter - witam w swoim 'podstarzałym' ogrodzie. Cieszę się, że Ci się u mnie podoba.
Zapraszam częściej ;:108 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

marpa - Maryniu, u mnie właściwie to zmarzła jedna, najnowsza, z białym, ale pozostałe rosną bardzo nędznie, poza tymi starymi (Jack Frost, Langtrees i sibirica). Zwykła zielona rośnie, jak chwast, gdzie się da :( . Wysiało się sporo takich z białymi plamkami, ale nierówno na liściach. Trochę zostawiłam ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
To już 3 sezon mojej hako. Jakoś nie 'drze' się na wielkość ;:134 , ale rośnie.

silvarerum - co do jarzmianek, to obawiam się, że kwiatów w tym roku nie będzie. U mnie nie było w pierwszym roku po posadzeniu :( .
Fakt, ptaków jest trochę, ale kilka lat temu było więcej. Przynajmniej wróbli i sikorek. Mam tylko na stałym meldunku synogarlice :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie ma to jak "podstarzałe" ogrody! Te bluszcze na pniach drzew dobitnie świadczą o wiekowości rabat.
Lubię kolorowe widoki, gdzie mienią się barwami róże, lilie, żurawki i inne kwiecie, ale czasem wpadam w nostalgię i wtedy bardzo odpoczywam, gdy patrzę na zakątki, w których jest tylko zieleń - tak jak na dwóch przedostatnich zdjęciach. Spokój i cisza...
U nas Aniu też dziś w nocy popadało. Bardzo się cieszę, bo nie muszę spędzać dzisiejszego ranka na podlewaniu, tylko zajmę się czymś innym.
Aha, muszę pochwalić różę Mme Isaak - cudna. ;:167
Zadowolona jesteś z Himmelsauge? Elwi bardzo narzekała, że wywali ją za płot, a ja natomiast jestem zachwycona i zadowolona z zakupu. ;:333
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 - Wandziu, a na co narzekała Elwi?. Trochę jest rozczochrana, ale zawsze jest przecież sekator. Kwiatki natomiast bardzo mi się podobają ;:108 . To ich 3 sezon, bo w 2014 kupiłam kilkanaście róż. Gipsy Boy coś słabo kwitł. Martwię się, że ma za ciemno i będę szukać mu miejscówki,ale gdzie? ;:oj . Balleriny pięknie zaczęły kwitnienie; wiesz, widziałam czerwone Balleriny, może dołożyć? :tan . Najładniej kwitnie 'doktorek' (za długa nazwa, żeby zapamiętać :oops: ).
U mnie takich zielonych miejsc jest sporo; są tylko poprzetykane kolorkami. Powoli daję sobie spokój i przestaję narzekać, że za dużo drzew.
Za słabo przycięłam Burgundy Iceberg i mają nie za wiele kwiatów :( . Dziabnąć przekwitnięte pędy mocniej?.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, no narzekała, że H. jest po prostu brzydka.
Z doktorka i Gipsy Boy jestem bardzo zadowolona: wspaniała, nasycona barwa, którą trudno uchwycić aparatem. Obie przecudne po prostu.
Co do Burgundy, to ja swoją przycięłam w tym roku bardzo nisko, gdyż nie zadowalało mnie jej kwitnienie wciąż na jednym zdrewniałym pędzie. Długo czekałam, aż odbije, ale teraz jest super. Ja bym na Twoim miejscu sporo ucięła po kwitnieniu.
Czerwona Ballerina? O, to ciekawostka. Niestety Aniu, róże czerwone stają u mnie na ostatnim miejscu. Nie mylić z malinowymi, burgundowymi, wiśniowymi itp. :)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te ciemne kolory są super, tym bardziej, że z drugiej strony płotu kwitnie różowa (pokażę niżej, ale nie mam bladego pojęcia, co to za róża).
Burgundy dziabnę, bo zrobi się habazie, a ja potrzebuję kwiatów, a nie pędów do nieba. Takie już mam ;:173 .
Nie mów, że ona jest brzydka :roll: Himmelsauge - Rossalinda
Obrazek

Moja NN
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Może ją rozpoznasz?
;:196
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Przecież to nie ja mówię, że ona brzydka, tylko Elwi tak mówi. Dla mnie to ona piękna jest.
A ta nieznana? Hmm... dużo odmian tak wygląda. Może Rosenfee?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No tak! Ale jak w pracy czy prze telefon coś czytam na forum, to nie zawsze jarzę, a często nie mogę odpowiedzeć, czy się zrewanżować ;:131 W pracy analizuję dane i czaszka mi dymi, i jak wchodzę w ramach relaksu na forum, zachowuję się jak lekko zawiana. ;:306
Mme IP jest zjawiskowa! Nie mogę się doczekać, aż ją posadzę! ;:65 Nadal nie wiem, co z tym kosmosem :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt, dużo tych różowych wygląda podobnie ;:108 . W sumie, to nie muszę wiedzieć, kto zacz ta róża ;:185 . W ub. roku pędy miała wiotkie, a w tym nawypuszczała takich batów, na czubku których kwitną kwiaty ;:oj . Jakiś taki troszkę dziwoląg, jeśli chodzi o budowę krzaka. Za to pięknie pachnie i to się liczy :tan .
Wandziu, wiem, że nie muszę Cię przekonywać i nie o Tobie myślałam.

Obrazek

Obrazek
Princesse Sybilla de Luksembourg
Obrazek
To są siewki z Brownies. W ogrodzie kołacze się ich około setki ;:oj
Obrazek

Obrazek

takasobie - Miłka, coś się czepnęła tego kosmosu, przecież widać, że on z kosmosu ;:306 .
Byłam kiedyś na giełdzie kwiatowej i je zobaczyłam. Pomyślałam, że powtykam do ogrodu i czy ktoś zauważy. To tyle. A dlaczego dałam Ci 'plusa' ;:170 .
Nie napisałam tego, że naganne to Twoje szybkie życie ;:185 . Lubię, jak ktoś robi kilka rzeczy naraz, ale jak Cię czytam, to tak, jakbym za tobą biegła, żeby zdążyć się dowiedzieć, co napisałaś :;230 .

Obrazek

Obrazek
The Pilgrim od Dorotki350
Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 16 cze 2016, o 21:25 --

Hosta to Rainbow's End - zaliczam ją do swoich 'błyszczyków'.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aniu ależ piękna ta księżniczka Sybilla,miałam ją już w koszyku u Kamilli ale kaska na zakupy ogrodowe się skończyła :wink: a teraz patrzę na nią u ciebie i żal serducho ściska...niesamowity kolorek ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Bo ja myślałam, że łodygi były z tej ziemi tylko kwiatki spadły z nieba, czyli kosmosu ;:306
To Rainbow's End? Cudowna!
w ogóle tak patrzę i się ślinię na te soczystości! Jarzmiankę kupowałaś taką gotową, kwitnącą? Bo ja dostałam od Krysi i nie kwitnie. Zresztą musze obejrzeć... ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu widzę, że Pilgrim ma się dobrze, z czego bardzo się cieszę. Nawet kwiatów ma całkiem sporo, jeśli wziąć pod uwagę zmianę środowiska :wink:

Princesse Sybilla de Luksembourg ma śliczny kolor. Mnie coś ostatnio bierze na wszelkie fiolety. Tylko z miejscem już bardzo krucho :(

Róża nn bardzo przypomina mi angielkę - Mary Rose, ale wiesz ja mam na ich punkcie ;:167 więc wszędzie widzę właśnie róże tego hodowcy ;:306

A przy okazji różanych widoków nie mogę nie pochwalić Twojej kolekcji żurawek i host ;:180
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Zdarza mi się wpaść do czyjegoś ogrodu a tu do Twojego ostatnio często. Z braku czasu przeważnie anonimowo. Lubię przyglądać się tym zakamarkom które stworzyłaś tak bliskie natury. Gdybym nie wiedział,ze to stworzyły Twoje ręce powiedziałbym natura jest piękna. Jest długa lista pytań o rośliny ale nie będę Cię zanudzał. Niektóre już rozszyfrowałem. Szczerze mówiąc praca na takim gruncie przekracza moją wyobraźnię. Nie wiem jak to robisz,że wszystkie rośliny tryskają wigorem. Z pewnością stworzyłaś mikroklimat z korzyścią dla roślin a i dla przebywających w nim ludzi też.
Lato się zbliża "pomnij coś nam obiecała" :wink:
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Piękny, klimatyczny ogród. ;:173
Bywam niewiele, ale zawsze z przyjemnością. :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu zgodnie z naszą wcześniejszą umową piszę .
Byłam widziałam jest pięknie ;:215 ;:215 ;:215
Pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Benka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2010, o 00:23

Post »

Nie założyłam jeszcze swojego watku ale często oglądam i podziwiam wasze ogrody. Trafiłam tu przez wątek o hostach z falbankami. Jestem zachwycona twoim ogrodem, lubię takie klimaty. Jeśli pozwolisz, będę tu częściej zaglądać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”