Borówka amerykańska - 7 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Zobacz czy w tych gnijących owocach sa jakieś larwy.Jest ponoć taka muchówka,która skada jaja właśnie na borówce.
PS.
99% kłopotów z borówką w tym wątku wynika z błędów w uprawie.Zbyt wysokie pH, źle przygotowane stanowisko i ilości nawozów jak dla kilkuletnich krzewów rodzących po kilka kilogramów jagód.To się musi kończyć źle.
http://www.daar.pl/pl.php/jak_uprawiac
PS.
99% kłopotów z borówką w tym wątku wynika z błędów w uprawie.Zbyt wysokie pH, źle przygotowane stanowisko i ilości nawozów jak dla kilkuletnich krzewów rodzących po kilka kilogramów jagód.To się musi kończyć źle.
http://www.daar.pl/pl.php/jak_uprawiac
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śodek to mospilan 20 sp, pan w sklepie powiedział że 80gram rozpuscic w 500 litrach
-
- 100p
A wy jak poradziliście sobie z zgorzelem pędów ?
-
Normalnie ręce opadają. Na co ten mospilan,na przędziorka czy zgorzel,bo już się pogubiłem.
.
Napisz do wujka G ,to podpowie jak wygląda przędziorek i jak wygląda zgorzel,bo na moje oko to raczej drewnienie pędów, ew. antrakoza (trochę naciągane ale to dla leprzego Twojego samopoczucia, że coś im dolega.) Zadbaj o pH gleby. Żadne opryski i nawozy nie pomogą , jeśli jest zły odczyn. Można karmić kota marchewką z groszkiem i brokułami , bo są zdrowsze niż mięso, tylko czy kot przeżyje?

To choroba, czy drewnienie?
Kisiell3 urwij kilka takich czarnych końców i włóż na wilgotnym waciku do woreczka. Jak sie zrobi szaro,to wiadomo.

Napisz do wujka G ,to podpowie jak wygląda przędziorek i jak wygląda zgorzel,bo na moje oko to raczej drewnienie pędów, ew. antrakoza (trochę naciągane ale to dla leprzego Twojego samopoczucia, że coś im dolega.) Zadbaj o pH gleby. Żadne opryski i nawozy nie pomogą , jeśli jest zły odczyn. Można karmić kota marchewką z groszkiem i brokułami , bo są zdrowsze niż mięso, tylko czy kot przeżyje?

To choroba, czy drewnienie?
Kisiell3 urwij kilka takich czarnych końców i włóż na wilgotnym waciku do woreczka. Jak sie zrobi szaro,to wiadomo.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na przędziorka używam ,MAGUS 200SC,(nie na borówce ) jest też Envidor 240 SC zwalcza wszystkie stadia rozwojowe ,działa dość długo . Przędziorek to nie taki zwykły zjadacz liści .
A mospilan ma długą karencję nie potrój siebie i kogoś jeśli masz jagody .

Najczęstszym powodem jest przypalenie opryskiem (nawozem też), zrób rachunek sumieniaKisiell3 pisze:Końcówki młodych pędów zamieraja i robią się czarne a robali żadnych nie mogę się dopatrzec ...

-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
To już musiało pójść coś nie tak na szkółce bo jak kupowałem to było tak na kilku sztukach a teraz jest na większości a ja im nic nie robiłem oprócz przesadzenia ;) Na razie wstrzymam się z opryskami bo widzę że kolejne nowe pędy już są ok ale zrobię jeszcze ten test na pleśń ;)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 mar 2012, o 23:35
Sprostowanie to nie ja pisałam a Kisiell3pelikano11 pisze:Najczęstszym powodem jest przypalenie opryskiem (nawozem też), zrób rachunek sumieniamatka polka pisze:Końcówki młodych pędów zamieraja i robią się czarne a robali żadnych nie mogę się dopatrzec ...
Poprawione.

Ja prosiłam o poradę w sprawie czerownych liści.

-
Taka porada jest średnio co 2 strony.Zmierz pH.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Czym oprócz nawozów można jeszcze zakwaszać glebę pod borówkami? Obecnie używam siarczanu amonu (jeśli dobrze pamiętam) 20% azotu. Ale na jesień to się nie sprawdzi.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwaskiem cytrynowym + woda , siarką , próchnicą z drzew iglastych , igłami lub trocinami z drzew iglastych ( przekompostowanymi ).
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Napisze to jeszcze raz. Najtańszy sposób na zakwaszenie wody do podlewania to elektrolit do akumulatora. U mnie 1L kosztuje 4zł a wystarczy na zakwaszenie co najmniej 300L wody do pH~4. Nie sprawdzałem nigdy ile litrów się zakwasi jedną butelką bo odstaną wodę zakwaszam w dużej wannie a takich wanien jedną butelką zakwasiłem już kilka.
Następna sprawa to jakość sadzonek. Sam się o tym przekonałem w tym sezonie. Jak jest dobra sadzonka to rośnie pięknie najlepiej na ziemi z jagodowych lasów sosnowych bez zakwaszania. U mnie pH sprawdzone takiej ziemi to około 6.7, Bonifacy rośnie na niej przepięknie. Jak jest sadzonka do bani to wiele nie zdziałamy. W tym roku pewna sieć marketów budowlanych sprzedawała sadzonki które w 80%(co najmniej) usychały a że w sprzedaży pojawiły się wiosną w okresie bezlistnym to wiele osób w tym ja się na nie skusiło. Miały piękne długie pędy ale korzeń był wybitnie mały i nie było mowy żeby obrósł on ścianki doniczki. Być może to był powód zasychania sadzonek. Mam kilka takich uschniętych w kwarantannie bo chcę z ciekawości sprawdzić czy odbiją w przyszłym sezonie.
Następna sprawa to jakość sadzonek. Sam się o tym przekonałem w tym sezonie. Jak jest dobra sadzonka to rośnie pięknie najlepiej na ziemi z jagodowych lasów sosnowych bez zakwaszania. U mnie pH sprawdzone takiej ziemi to około 6.7, Bonifacy rośnie na niej przepięknie. Jak jest sadzonka do bani to wiele nie zdziałamy. W tym roku pewna sieć marketów budowlanych sprzedawała sadzonki które w 80%(co najmniej) usychały a że w sprzedaży pojawiły się wiosną w okresie bezlistnym to wiele osób w tym ja się na nie skusiło. Miały piękne długie pędy ale korzeń był wybitnie mały i nie było mowy żeby obrósł on ścianki doniczki. Być może to był powód zasychania sadzonek. Mam kilka takich uschniętych w kwarantannie bo chcę z ciekawości sprawdzić czy odbiją w przyszłym sezonie.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Takie były wiosną w Auchan. Też je nabyłem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 100p
KaLo moim zdaniem raczej nie jest to zgorzel
-
- 100p