Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

Witajcie ponownie. :wit

Taruniu -Aniu dodam tylko jeszcze, że jestem bardzo Ci wdzięczna za opinię o Giardinie. W takim razie to ją sobie jesienią upoluję. ;:215

Obrazek

Elwi znalazłam tułacza! Ledwo się gramoli z ziemi. No ale był tak tłamszony i do piersi dociskany przez nachalną sąsiadkę rogownicę, że nie dziwię się, ze biedaczek tchu nie mógł złapać. :roll: Zdjęcie biedaka poniżej.
Mam nadzieję że uda mi się robić zdjęcia motylom. One w sumie dość szybkie. ;:224 Na pewno będę polować z uporem maniaka.

Obrazek

Obrazek

Dorotko -DTJ_1 z Arabelli na pewno będziesz zadowolona. Kwitnie długo i obficie. ;:215
Te ciemne liście to rzeczywiście żurawka ale niestety nie powiem Ci odmiany, bo kupowałam ją na lokalnym ryneczku, bez nazwy, a ja jakoś tak nie dociekałam by poznać jej imię. :oops: Jest boska. Pięknie przyrasta, gdy niektóre inne prawie że nic a nic.

Obrazek

Patiann sama jestem ciekawa FL i Pashminy. Czekam na nie z wielką niecierpliwością. Choć First Lady już pokazała pierwszy kwiat. Piękny kwiat. ;:167

Obrazek

Anitko ja już mam dwie Pashminy. Sadziłam jesienią. Własnie zaczynają otwierać kwiaty. Zdjęcia będą poniżej. Już je uwielbiam za te pistacjowe przebarwienia na kwiatach. ;:167
Flammentanz sama w sobie jest piękną i bardzo obficie kwitnącą różą. Po prostu nie pasuje do wizji mojego ogrodu. To była pierwsza zamówiona przeze mnie róża. Chyba pomroku wtedy dostałam przy składaniu zamówienia.

Obrazek

Aniu Ann_85 ja mam tak samo. Świetnie to ujęłaś. Ja tez jestem jak to dziecko w sklepie z cukierkami. Tyle jeszcze bym chciała a miejsca brak. ;:145 Zaczyna to powodować u mnie stany depresyjne. :oops:

Obrazek

Izuniu u mnie jest pogryziona tylko jedna Dolce Vita. Zaraz obok rośnie jej siostra bliźniaczka. I ta jest cała. Na razie cisza i spokój. Jednak ja jestem czujna. Ty też bądź. Masz takie pola różane, że żal by było... :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja nowa miłość... Kocham go!

Obrazek

Obrazek

Czyż nie jest piękny? ;:167
A tu, poniżej już Alchymist, który za nic w świecie w tym sezonie nie chce być choć przez chwilkę bardziej żółty jak... hmmm... no właśnie... jest taki wymieszany, niczym na jarmarku... ;:224

Obrazek

Przekwitający na całego kwiatek Doktorka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja flamentanz kupiłam jaką różową pnącą, sama z siebie nigdy bym nie kupiła czerwonej róży bo po prostu nie lubię tego koloru.... stąd moja decyzja o likwidacji w dodatku nie powtarza kwitnienia i w ogóle jakoś mi nie przypadła do gustu....
Nie doczytałam, że masz dwie pashminki z jesiennego sadzenia, ja sie jakoś tego jesiennego sadzenia róż boje, mam obawy że mi przez zime szlag by je trafił ;:219 Denerwuje mnie też to, ze już wiele odmian róż zostało wykupionych a ja miałam jeszcze chęć w tym roku zakupić artemisy :(
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

No właśnie ja też próbuje wytrzymać do jesieni z różanymi zakupami (łatwe to nie jest :wink: ) i trochę się boję o przyjęcie się i przezimowanie... :roll: Ale do wiosny to ja na bank nie dan rady czekać ;:185
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu i Anitko ja tam jestem bardzo zadowolona z jesiennych zakupów różanych. Po pierwsze, sadzonki świetnej jakości. Po drugie, wszystkie przezimowały. Po trzecie, szybciej wiosną wystartowały niż te co wiosną sadziłam. Ja tam widzę póki co same plusy. A czekam z zamówieniem dnw jesieni, bo zwyczajnie nie ma teraz w donicy tego co bym chciała. ;:224

Flammentanz Anitko siedzi u mnie tylko dlatego, że kocham męża. On uważa, że to najpiękniejsza z naszych róż. No to niech ma tę swoją różę. ;:170
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Witaj Aniu.jestem zauroczona Twoimi zakatkami. Trafilam tu z watku clematisowego za Twoimi pieknymi zdjeciami. I mialam racje! Dzis tylko na chwilke ale jutro przejrze dokladnie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu wspaniałe kwiaty! ;:167
I powiem Ci, że Alchemist w wydaniu wielokolorowym też cudowny! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Nie dziwię się, że nie chcesz się jej pozbyć i sprawić przykrość mężowi :D druga połówka najważniejsza ;:167
Uwielbiam twoje różyczki i z tego zachwytu zapomniałam pochwalić ;:196 śliczne są ;:167 Graham thomasa również bardzo lubię :) wdzięczna różyczka, mnie się udało go kupić w tamtym roku za 15 zł :tan
Ja się jednak do wiosny wstrzymam z zakupami różanymi ( będę miała czas na zbieranie pieniędzy ;:306 )
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu nie wiem czy Pastellą, czy Eden Rose tym razem mam się zachwycić. :) Wspaniale móc oglądać tak pokazane róże. ;:138 Biała ostróżka cudna, jak mi żal, że moje trzy padły. ;:174 Pozbywasz się rogownicy, :wink: u mnie zza płotu próbuje wedrzeć się do ogrodu. :evil:
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, i ja jestem fanką Thomasa. A ileż ja się naczekałam na niego. Pierwsza zakupiona sadzonka nie przeżyła zimy, druga okazała się Abrahamem :lol: , trzecia mnie lekko niepokoi , a czwarta jest na 100 % Thomasem. Ten układ kwiatków, ten kolor...ideał.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, kolejny raz sprawdza się stara prawda, że wystarczy inna ziemia i środowisko, a dostaniemy całkiem inny odcień tej samej róży. Mój Alchymist był właśnie bardziej na żółto, a potem taki bursztynowo-morelowy.. Dopiero w fazie całkowitego przekwitania zrobił się właśnie taki "jarmarczny".
Piszesz, że preferujesz jesienne zakupy, a ja ci powiem, ze niewielką mam różnicę między sadzonkami jesiennymi, a wiosennymi. Podobnie jak twoje startowały wcześniej, ale w chwili obecnej różnice powolutku się zacierają, a ileż to mniej nerwów przez zimę czy aby wszystko ładnie przezimowało. (w tym roku wszystko było ok, ale w wielu ogrodach jesienne nasadzenia zostały porządnie przerzedzone)
Graham - cudeńko ;:167
Ania, co to masz takie puchate mechate z Pastellą ;:oj
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aneczko ale piękne róże ;:215 Biała ostrózka śliczna, jaka szkoda, że moja się zmarnowała :( Powtórzę za Sabinką - co to to kudłate? :wink:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aneczko zdjęcia cudne ;:215
Chciałam wymieniać po kolei róże, które wpadły mi u Ciebie w oko, ale musiałabym wszystkie wypisać ;:224
Przecudne.

Pierwsze kwitnienie First Lady jest zawsze inne niż późniejsze - ja też tak miałam.
Porównaj sobie z moją lub innymi zdjęciami z netu. Niemniej jednak ten pierwszy kwiat też jest bardzo ładny ;:215

Pashminy są urocze, prawda?

Pastelle to jedne z moich ulubionych, uwielbiam ich kolorek, szczególnie ten z początku kwitnienia, jak na Twoich zdjęciach.

Dołączam się do pytania o tego kudłacza :lol:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczęta gdybym wiedziała, że kudłacz wzbudzi w Was aż taką ciekawość, to bym mu całą sesyjkę zrobiła. ;:306
Toż Ci on nikt inny jak owoc zawilca wielkokwiatowego. Jak widać u mnie roślinki w nosie mają zabiegi pielęgnacyjne. Żyją zgodnie z naturą. Do fryzjera i do kosmetyczki na wosk nie chadzają. :;230

Obrazek

Joluś nie wiem jakie będzie późniejsze kwitnienie mojej First Lady ale ja już jestem zachwycona!
Pastelle uwielbiam zdecydowanie!
A Pashminy trzymają mnie w napięciu i codziennie otwierają kwiat tylko o milimetr. Czuję się jak przed pierwszą, wyczekiwaną randką. Drepczę niecierpliwie i mam motyle w brzuchu. A one mnie tak wodzą na pokuszenie... kuszą i obiecują zapowiedź nieba... Ach.. I tak zdecydowanie wolę gdy kwiaty ze mną tak właśnie się droczą, niż gdy szybko zakwitają, szybko przekwitają i "po ptokach".
Czyżbyśmy Jolu miały podobne gusta? To co powiesz o Grahamie?

Obrazek

Małgosiu kudłate to zawilec wielkokwiatowy, jak wspomniałam powyżej.
I Tobie zniknęła biała ostróżka? ;:202 Oj, niedobrze. ;:185 Ja swoją bardzo polubiłam i nie mam ochoty się z nią rozstawać. ;:222 Czy rzeczywiście taki jest los białych ostróżek..?

Obrazek

Sabinko ale mój Alchymist w zeszłym roku kwitł dokładnie tak jak powinien. Zaczynał pięknymi żółcieniami a potem to już szalał jak panna na jarmarku. Nie przesadzałam go. Nic się nie zmieniło. No chyba, że ten wiosenny obornik w nóżki tak na niego podziałał..?
Wiem, że dziewczynom w tym roku wypadło wiele jesiennych, różanych nasadzeń. :oops: U mnie było OK. Dlatego i tym razem pokuszę się o takowe zamówienie. U mnie różnica w wielkości krzaczków jest znaczna. Widać to szczególnie na przykładzie Artemisa. Mam trzy sztuki w półkolu. Pierwszy sadzony wiosną 2015, drugi jesienią 2015 i trzeci wiosną 2016. Pierwszy to kolos. Drugi ładny zgrabny krzak a trzeci też zgrabny ino zdecydowanie mniejszy. Muszę zrobić im zdjęcia.

Obrazek

Małgosiu -Pepsi no to niezłe masz perypetie przez tego cudnego "Tomka". ;:224 Dlaczego trzecia sztuka Cię niepokoi? Zanosi się na coś innego?

Obrazek

Soniu bardzo lubię rogownicę ale jest tak ekspansywna, grabiąc sobie jawnie i bez wstydu coraz to większe połacie, że niestety nie mogę jej tego darować w tak małym ogrodzie. :evil:
Różami możemy pozachwycać się każdą z osobna. Każda jest piękna. Jedna bardziej inna ciutkę mniej. :wink:

Obrazek

Filemonku wystaw skarbonkę przy drzwiach. :wink: Każdy gość niech podziękuje za kawkę lub herbatkę. :wink: A może tak narzeczony by kwiatkami zasypywał? Najlepiej takimi z korzeniami lub w donicach. ;:306 Zakochany jest... pewnie by się zgodził. :D

Obrazek

Basiu może i narzekam na tego Alchymista, że taki wyrywny w tym sezonie ze strojeniem się ale i tak bardzo go lubię. ;:333
A Pirouette też Ci się podoba? ;:183

Obrazek

Karolinko -nemezjo witam Cię serdecznie u mnie. ;:168 Rozgość się więc jutro wygodnie. Zaparz kawkę i zapraszam do wertowania jeśli tylko starczy Ci czasu i cierpliwości. :wink:
Skoro trafiłaś do mnie z powojnikowego to spacjalnie dla Ciebie Romantika z wiosennego sadzenia.

Obrazek

I Prince Charles w tle:

Obrazek

I jeszcze kilka zdjęć... Mam nadzieję, że już przywyknęliście że u mnie dużo zdjęć. ;:131

Obrazek

Pierwszy kwiat Lavender Lassie

Obrazek

Obrazek

Uwaga będzie pająk!!!

Obrazek

I biedroneczka się przepoczwarza:

Obrazek

Obrazek

Teraz balkonowo. Zgłupiałam do reszty... to Chandos Beauty czy Myriam? Byłam święcie przekonana, że ten akurat krzaczek to Chandos ale chyba jednak nie... Mam rację?

Obrazek

I kolejna różyczka na balkonie:

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolejne róże widzę. ;:oj Ta liliowa jest piękna, dwie ostatnie też.
Chyba do jakiegoś centrum ogrodniczego się wybiorę i jakąś wreszcie kupię, bo wytrzymać tu u Ciebie Aniu ciężko. ;:306
Czy te róże kiedyś przestaną Ci kwitnąć? :;230
Co jedna to ładniejsza. ;:224
Białe pająki pojawiają się w Twoim ogrodzie często Aniu, ja rzadko takie u siebie spotykam.
Taki pająk przezroczysty kiedy zje muchę to chyba ona w nim prześwituje? :;230
Piękne zoo.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu nawet nie wiesz jak się cieszę,że weszłaś w róże i teraz mogę oglądać i rozdziawiać buzię :D
Cudnie kwitną i choć to młode nasadzenia już widać potencjał ;:215 Graham Thomas cudny żółtek,kiedyś mi zmarzł,ale widziałam go w szkółce i pani bardzo go polecała.Wtedy wzięłam Lucię i radzi sobie panna między iglakami.
Biała ostróżka u mnie rośnie kilka lat,ale dziwnym trafem w tym roku urosła w innym miejscu i mniej wystawowa,skromniejsza w kwiatki.
I tak planuję dokupić kilka ,bo są wspaniałym tłem dla róż ;:167
Flamenka i czerwony,płomienny kolor,co to jest,że wszyscy panowie lubią czerwone róże? Mój M ma to samo ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”