Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko, wspaniała sesja Constance ;:180 Na białej pergoli wygląda super romantycznie ;:167
Na ta różę zwróciłam już kiedyś uwagę, oglądając w necie obrośnięty nią płot http://www.davidaustinroses.co.uk/const ... mbing-rose
Normalnie opadła mi szczęka ;:oj
Nasz rację, że może warto przywrócić do łask te róże, które kwitną tylko raz ;:108 Tym bardziej, że z tym powtarzaniem to różnie bywa... Nigdy już nie jest tak, jak przy pierwszym kwitnieniu ;:185
Bogaty i różnorodny bukiet ;:215 Uwielbiam mieć w domu taką namiastkę rabaty ;:170 Zazdraszczam i tyle :wink:
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sabinko, wpisuję się w grono wielbicieli Twojego ogrodu :D
Podglądam już od jakiegoś czasu i bardzo mi się u Ciebie podoba.
Constance Spry zjawiskowa, też pod wpływem tej fotki, którą w linku przytoczyła Elwi sprawiłam sobie jej egzemplarz tej wiosny.

Bukiet z ogrodu piękny ;:215
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Ostatnio częściej jestem w innych wątkach niż u siebie ;:224 Ale jak tu wybrać kilkanaście zdjęć kiedy jednodniowa sesja zwykle kończy się trzycyfrową liczbą ;:306
Trzeba jednak przyznać, że czerwcowy ogród to jest to na co czeka każdy ogrodnik ;:oj Jeszcze tylko lilii brakuje mi do szczęścia ;:173
Niestety, mimo licznych zapowiedzi, deszczu jak nie było tak nie ma.. ziemia nadal jest sucha jak pył.
Byłam w ubiegłym tygodniu na "przeszpiegi" w pobliskiej szkółce różanej. Tej co to mieli takie tanie róże. Jakież było moje zdziwienie kiedy na miejscu okazało się, że wszelkie banery reklamowe zniknęły, krzaczków ani śladu, a brama wjazdowa zatrzaśnięta na cztery spusty :shock: Dziwne, czyżby ktoś zainteresował się sprzedawanymi bez licencji różycami ;:224

Gruss au Aachen

Obrazek

Obrazek

Zuza, no właśnie nie wytrzymują jakoś specjalnie :roll: 4-5 dni to maks. Dalie też posadziłam, ale mam wrażenie, ze ten rok będzie jakiś kiepski dla Dalii. Nie bardzo chcą rosnąć, a to co podrosło podgryzają ślimaki ;:222

Astrid Graafin von Hardenberg

Obrazek

English Garden

Obrazek

Dorotka, gdyby Constance powtarzała kwitnienie to niestety inne róże musiałyby się schować w jej cieniu. Jest tak piękna, że podczas obchodu najpierw pędzę właśnie do niej. Niesamowita róża, o niesamowitym zapachu i wielkości kwiatów..
Kochana zakwitł Graham od ciebie ;:196

Obrazek

Peace

Obrazek

Troika

Obrazek

Lavender Ice

Obrazek

Dorota71, miałam dokładnie tak jak ty. Zawsze żal było mi ścinać kwiaty, a z drugiej strony zawsze marzyłam o ogrodzie, gdzie byłoby tyle kwiecia, że bez problemu kompletowałabym bukiety. Nareszcie się doczekałam :heja A jakby nie było w domu spędzam sporo czasu i za każdym razem zerkam sobie na pięknotki, tym bardziej, że wspólne posiłki przy tak przyozdobionym stole smakują o niebo lepiej ;:170

Othello

Obrazek

Mister Lincoln

Obrazek

Sonia, ja połamałam lilie i to przy robieniu zdjęć.. myślałam, że się popłaczę ;:145 A wiesz, ze tam gdzie największy busz tam samosiejki siedzą takie małe i skarlałe.. Chyba mamy na nie sposób :lol:

Ascot

Obrazek

Cristata

Obrazek

Sylwia, w tamtym tygodniu zrobiłam trzy takie napakowane bukiety i nawet nie było śladu :heja Nic tylko sadzić wielki busz!

Alinka.. ognista pannica numer jeden

Obrazek

Obrazek

Jola, a wiesz, że ja baardzo lubię Grechutę ;:108 mam tylko nadzieję, ze oprócz letnich temperatur dostaniemy też dwie-trzy burze tygodniowo, bo susza niemiłosierna..

Chopin

Obrazek

Lady Emma Hamilton

Obrazek

Aneczka, jak ja cię rozumiem... tak mało miejsca a tak wiele do posadzenia ;:306 Z tego co mi wiadomo twój eM to bardzo ugodowy facet i p[rędzej czy później przystanie na twój pomysł.. Mój też patrzył jak na dziwadło..

Alexander McKenzie

Obrazek

Obrazek

Cornelia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elwi, ta bramka z Constance to jakieś cudo ;:oj .. Szkoda, że nie mam gdzie zrobić takiego zakątka..
Z tym powtarzaniem to wszystko zależy od otoczenia. W ubiegłym roku miałam róże, które niby miały powtarzać, a zastrajkowały przez tą straszną suszę. Trzeba dodać, że pierwsze kwitnienie też nie było jakieś mega.. Mówię tu o Midsummer i Berolinie, które dostały już nakaz eksmisji.
Może więc warto znaleźć miejsce dla kwitnących tylko raz ale za to burzą kwiatów..

Chippendale

Obrazek

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Jola, witam :wit Ostatnio trochę rzadziej jestem na FO, ale staram się dawać jakieś oznaki życia :lol:
Zakupiłaś Constance? Będziesz z niej zadowolona, tylko musisz dać jej czas na zbudowanie krzaczka.

Abraham Darby

Obrazek

Obrazek

Comte de Chambord

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pastella

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jubilee Celebration

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mme Louis Leveque

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Queen of Sweden

Obrazek

Obrazek

Mme Plantier

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Souvenir du Docteur Jamain

Obrazek

Eden Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rhapsody in Blue

Obrazek

Constance Spry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Augusta Louise

Obrazek

Znalazłam kilka odłamanych pączków na Cornelii, a w kilku kwiatach winowajców.
Zdjęcie pośmiertne.. ale jest i pytanie- czy tak wygląda niesławny kwieciak?

Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko, wielkim znawcą szkodników nie jestem, ale to mi wygląda na niszczylistkę - ta zaraza wyżera kwiaty, więc duś ją czym prędzej. Zauważyłam, że najchętniej żeruje na jasnych kwiatach (mam tylko białe i różowe, więc nie wiem, co z żołtym kolorem). Kwieciak jest matowy, ma taki ryjek. Ja nie znalazłam go u siebie, ale ślady po jego intensywnej działalności i owszem, głównie na First Lady.

Piękne Twoje róże, ale zachwyciło mnie ogromnie zdjęcie białaska z ostróżkami - poezja i ekstaza estetyczna :) Coraz bardziej podoba mi się ta C.Spry, a Cornelię już chyba zaraz sobie kupię, bo strasznie mi się spodobała.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko my chyba wszyscy w niedoczasie jesteśmy,też mam problem z wpisami u innych,a i swój wątek coś słabo odwiedzam ;:124
A to przecież czerwiec,trzeba pstrykać i pokazywać cuda.U Ciebie można je niewątpliwie znaleźć ;:108
Ten brązowy robak to ogrodnica niszczylistka,uwielbia pachnące kwiaty,włazi między płatki i przesiaduje wrrr...
Zrobiłaś extra fotkę pąka Lavender Ice,u mnie dalej zamknięte ma pąki.
Dziś pada,życzę Ci chmury deszczowej ;:224
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Sabinko, ilekroć do Ciebie zaglądam, z ręką na sercu mój ogród wydaje mi się taki nijaki, wręcz szarobury. English Garden wygląda jak podświetlona od spodu ;:3 Grahama uwielbiam, mój dopiero się zbiera po przesadzeniu (nic to, że przesadzany 2 lata temu..), na dobry początek może z 8-10 kwiatków będzie. U Mamy ma 2,5 metra i masę kwiatów na szczycie. A co kwitnie w tle Alinki? :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Z przyjemnością pospacerowałam po Twoim energetycznym, słonecznym ogródku. Szczególnie pilnie oglądałam róże ciesząc się z podpisanych nazw. Po zimie wypadły mi 3 róże, zrobiło się więc miejsce. "Wpadły mi w oko" Troika, Gruss au Aachen, Lady Emma Hamilton. Alexander Mackenzie posadziłam rok temu i rzeczywiście nawet ta dziwna, bezśnieżna zima nie wyrządziła jej żadnych szkód. Już myślę jak ja prowadzić, bo robi się duży krzaczor. Myślę o jakiejś pergoli - łuku.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko twoja liczba róż jest imponująca. ;:180 Zastanawiałam się u Aneczki co bym wybrała, Pastellę, czy Eden Rose, ale po twoich zdjęciach jednak ER. ;:oj Cudne to zdjęcie z ostróżkami. ;:138 U mnie niszczylistka w Chopinie zagościła. :evil: Deszczu tobie i sobie życzę. ;:108
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Tyle zdjęć i jedno piękniejsze od następnego. Można odlądać bez końca.
Constance na białej pergoli wygląda jak z katalogu Austina :D Cudo !
Zachwyciło mnie również zdjęcie Cornelii. Pozostałe róże również piękne i wszystkie w doborowym towarzystwie. ;:63
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina cudowne różane spektakle podziwiam u Ciebie. Moje pannice dobry tydzień, dwa za Twoimi. Do tego piękne i ciekawe ujęcia.
Piszesz że ze setki zdjęć minimum wybierasz ;:oj To chyba muszę się wziąć za siebie, bo ja praktycznie co pstryknę to wrzucam :roll:
Piękne ujęcie Cornelii z łubinami ;:167
Kochana deszczu Tobie życzę, u mnie w końcu popadało :heja
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Różany zawrót głowy i cudne fotki. ;:138 Wspaniale musi wyglądać cały ogród. :heja Gratuluję różanych osiągnięć.
Jubilee Celebration i Pastella to moje faworytki, ciągle się zastanawiam nad ich zakupem.
Ale i całkiem mi nie znane Mme Louis Leveque i Mme Plantier przepiękne.

Poszłam w Twoje bukietowe ślady i śmiało tnę do wazonu co się nadaje. Choć u mnie ciągle większość róż w pąkach.
Wybrzeże zawsze dwa tygodnie do tyłu od centrum i południa. :cry:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Spróbuję coś poskrobać,żeby nie było,że niewdzięcznik ;:306
Astrid Graafin von Hardenberg ma bardzo pod Doktorka podchodzący kolor,też się tak przypala? Ale Doktorka to masz obłędnego ;:167
Peace ma ładne przejście z różu w żółty,pachnie?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie :wit
Można odtańczyć taniec pochwalny Obrazek Obrazek Wczoraj nieco popadało. Nie jest to co prawda szczyt marzeń, ale przynajmniej kwiaty podniosły głowy i nie musiałam biegać z konewką. Dzisiaj zrobiło się duszno i ciepło, ale zza bloczków już zaglądają ciemne chmury więc coś czuję, ze szykuje się powtórka z rozrywki.
Zrobiłam dzisiaj przegląd rabat i obcięłam wszelkie przekwitłe piwonie, irysy i róże. Kurcze, tyle co zaczęły kwitnąć, a już opadają :roll: Wiadomość z ostatniej : padł Vyvyen Pennell ;:223 Tak szczerze to nawet nie liczę na to, że on zacznie u mnie rosnąć. w ubiegłym roku wykopałam go po ataku uwiądu. Wymieniłam całe podłoże, posadziłam w świeżutkiej ziemi zrobiłam porządny drenaż.. dokładnie według wszelkich instrukcji. Cóż z tego, skoro znowu padł :roll: Albo muszę dokupić drugą, mocną sadzonkę, albo nic z tego nie będzie..

Sylwia, kupuj koniecznie Cornelię, to taka róża, którą mogę polecić w ciemno i wiem, że się sprawdzi.
Robactwo zduszone, ale zauważyłam, ze mam tych typków coraz więcej :shock: Skąd przyłażą???

Annes, coś tam wczoraj popadało, ale dzisiaj mimo dosłownie granatowych chmur wszystko przeszło obok. A od jutra 30 stopni.. Niszczycielkę wyłapuję i.. wyrzucam na sanepid. Kilka zabiłam, ale wczoraj znalazłam takie ilości, ze jakoś mi nie dało..Nie mam serca. A tam jest szpaler czerwonych rabatówek może znajdą dla siebie nowy dom ;:224

żylistek Strawberry Fields

Obrazek

Kochani kupiłam takąoto trawę.. Ktoś ma pojęcie co to może być??

Obrazek

A takiego Rodka dostałam do odratowania od mojej mamuśki.. Przeorganizują cały zakątek na rzecz garażu i pozbywali się wszystkich roślin i krzewów.. Tego jednego porwałam i postaram się aby odżył.. Rósł w bardzo suchym i słonecznym miejscu. Teraz dostał wór świeżej ziemi, wiadro igieł świerkowych na podsypkę i czekam na efekty..

Obrazek

Milena, żartujesz sobie? Ja tak mam jak idę do ciebie. Piękne dorodne róże i nieodżałowany Vyvyen. Grahama dostałam od Dorotki. Jest młodziutki, ale ma 3 pączki i już się cieszę na samą myśl o ponad 2 metrach za kilka lat..
W tle Alinki kwitnie piwonia Władysława.

Alicja, jeśli miałabym ci zarekomendować wymienione przez ciebie róże to na sto brałabym Lady Emmę, bo to niesamowita róża o ciekawej barwie i upojnym cytrusowym zapachu. Ładnie zimuje pod kopczykiem, nie choruje a jak już zacznie kwitnąć to cieszy kwiatami aż do przymrozków. Gruss mam dopiero pierwszy rok, bo kupiłam ją we wrześniu w ubiegłym sezonie. Jak do tej pory jestem z niej zadowolona, ładnie przezimowała i wytworzyła sporo pączków. Pachnie bardzo intensywnie. Na końcu znalazła się Troika, nie miałabym jej nic do zarzucenia poza dosyć częstym łapaniem plamistości. Tworzy ogromne, pachnące kwiaty, Kwitnie z niewielkimi przerwami aż do przymrozków.. niestety czasami we wrześniu są to gołe łodygi z pięknymi kwiatami ;:306

spóźniony Asao

Obrazek

rozwijają się samosiejki czarnuszki

Obrazek

Sonia, Eden Rose w tym roku wygląda obłędnie.. Mam naszykowaną jej mega sesję, ale dzisiejsze zdjęcia jeszcze siedzą grzecznie na karcie i czekają na swoją kolejkę.. Z Pastelli nie rezygnuj - to róża terminatorka, która odnajdzie się w każdym ogrodzie i nie zawiedzie cię z kwitnieniem ;:108

Wiola, do katalogu Austina to mi jeszcze daleko, ale bardzo dziękuję ci za ten komentarz.. Póki co mój ogród to jeszcze młodzik, który dopiero nabiera kształtów. marzy mi się taki dojrzały, zagospodarowany ogród ze starymi krzakami róż.. ech.. za kilka lat ;:224

czosnki.. jedne kończą, inne kwitną w najlepsze, jeszcze inne dopiero zaczynają.. Wdzięczne zielsko :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zuza, pstrykam te zdjęcia jak głupia a potem okazuje się że jedna róża ma naście zdjęć różniących się tylko kontem ustawienia aparatu :;230 Tak więc wiesz... nie sztuka napstrykać..
Deszcz przyjmę niemal w każdej ilości.. nadal czekam na konkrety

Jola, Jubilee to takie oczko w głowie, ale rzetelnie uprzedzam- ta róża potrzebuje jakiejś podpory, bo ma wiotkie pędy, a kwiaty są bardzo ciężkie. Pastella to znów bezproblemowy pewniak i jeśli masz jakieś miejsce na obrzeżach to śmiało sadź.
Mme Louis to straszna maruda. Kwitnie tylko raz, więc jak trafisz na słoneczną pogodę to potrafi zachwycić, niestety dwa dni deszczu wystarczą żeby z pąków zrobić mumie.. gdybym wiedziała o tym wcześniej to pewnie nie zdecydowałabym się na tą damę, ale teraz szkoda mi jej wyrzucić, tym bardziej , ze zawsze jest szansa na pogodny czerwiec ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulap, jaki znów niewdzięcznik... No wiesz co.. Sama nie mam czasu na forum i jestem tu z doskoku. Z jednej strony szkoda mi czasu siedzieć przed komputerem, kiedy ogród cały w kwiatach, z drugiej szkoda mi tak zostawić wszystko i wszystkich..
Astrid się przypala.. będąc obiektywną muszę powiedzieć, że przypala się bardziej niż Doktorek. Co do Peace to faktycznie pachnie.. mocno pachnie ;:183

Jarzmianka

Obrazek

sadziłam białą...

Obrazek

czekamy

Obrazek

Black Out

Obrazek

Lollipop

Obrazek

przesadziłam jedną jedyną karpę ostróżek, dostała miejscówkę pod płotem całkiem poza rabatami.. mam pecha, akurat w tej karpie rosła inna niż czysto niebieskie i fioletowe.. po przekwitnięciu znowu ją wsadzam do rabaty..

Obrazek

pierwszy raz u mnie..

Obrazek

Piwoniowe ostatki

Karl Rosenfield

Obrazek

Ewelina

Obrazek

niezastąpiona Sarah Bernhardt

Obrazek

Obrazek

widoczki...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ależ masz piękne ostróżki. Takie wysokie i sztywne. Moje w tym roku to jakieś zdechlaki, nie dość że małe, to jeszcze jakiś parch na nie wlazł. Niby są, a jakby ich nie było.

Cornelię na bank sprowadzę. Co do robali to ja już mam dość, wczoraj po intensywnych opadach wyzbierałam i wytłukłam wszystko co znalazłam. W nocy popadało, w dzień było chwilę słońce, a potem znowu padało, w przerwie wyszłam do ogrodu - a tam znowu te dziady wpierniczają w najlepsze moje róże.

Nie wiem, dwie przecznice dalej jest małe centrum ogrodnicze i tam mają trochę róż - a tam na kwiatach... :shock: Panie, te kwiaty dosłownie chodzą, tyle siedzi na nich robali. Więc może to stamtąd przylatuje, czy jak? Jeszcze tylu robali nie widziałam na moich biednych kwiatkach.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinko ledwo dolazłam z ogródka do kompa ,zajrzałam do ciebie i jak bym się w inny wymiar przeniosła ;:oj leżę sobie na trawie i podziwiam rozy ,a ich zapach czuję przez monitor i taka myś mi tylko psuje nastrój-czemuś głupia nie zaczeła tworzyć ogrodu od sadzenia róż ;:223 miała bym tera dorodne krzaczory ,a tak przyjdzie jeszcze poczekać na efekt zanim moje niemowlaczki różane nie nabiorą sił :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”