A jeśli chcesz słodką bezproblemową odmianę to polecam rubinolę. Rajka też jest niezła w smaku. Z parchowych najbardziej uniwersalny w smaku jest wydaje mi się szampion, ale zależy co kto lubi
Jabłoń: choroby, szkodniki
-
jagusia111
Re: Jabłoń choroby,szkodniki
W kwestiach smakowych raczej trudno doradzić gdyż jak widzisz każdy z nas odbiera smaki inaczej. A szczerze powiedziawszy smaku Mcintosha jakoś nie mogę sobie skojarzyć.
A jeśli chcesz słodką bezproblemową odmianę to polecam rubinolę. Rajka też jest niezła w smaku. Z parchowych najbardziej uniwersalny w smaku jest wydaje mi się szampion, ale zależy co kto lubi
. Topaz jest kwaskowaty i troszkę malo atrakcyjny z wyglądu. Najlepiej pochodzić po targu kupić po kilka jablek różnych odmian i wybrać tę, ktora nam odpowiada.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam McIntosha w sadzie, moim zdaniem b.smaczne, słodkie i ładnie wyglądające, średniej wielkości do dużego jabłko. Niestety w warunkach domowych krótko się przechowuje.
pozdrawiam Ewa
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Calutka jest taka? A korzenie ma?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Cała jest taka, ale jak startowała na wiosnę to zapowiadało się że będzie dobrze. Czy ma korzenie jak mam to stwierdzić bez wykopywania. Ale w odległości około 5 metrów od niej są otwory w ziemi jakby od gryzoni. Bliżej jest śliwa ze śliwą nić się nie dzieje. aha jeszcze jedno jabłonka od jesieni była delikatnie prostowana aby pień nie był pochyły tylko rósł pionowo. Dziękuję za szybką reakcję na moje pytanie.
- maryann

Zwracam tylko na kierunek poszukiwać defektu- moje potrafiły się chwiać jak ząbek sześciolatka, tak je mysiory podcięły! Obejrzyj też pień, czy do samej ziemi wygląda normalnie. Ale to raczej sekcja zwłok... 
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- NOWY 83

- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to nie jest mączniak ? Jeśli ma z korzeniami w porządku .
-
jagusia111
Nie mam dobrych wieści. W sadach w mojej okolicy też tego w tym roku sporo. Prawdopodobnie zaraza ogniowa.
- maryann

Tak, tak- przede wszystkim mszyce.
-
ZielonyGraal
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 13 cze 2016, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Problemy z jabłonką
Witam Wszystkich na forum. A czy stosowałeś jakiś oprysk? Jak to w ogóle odmiana? Im więcej szczegółów podasz tym oczywiście lepiej,chociaż w pierwszej kolejności tak samo jak Przedmówczyni,również radzę zastosować oprysk na mszyce.
Mam dwie jabłonie wsadzone w tym roku na wiosnę. Na obu widać, że liście żółkną i gdzie niegdzie są białe plamy to tak jakby była pleśń. Co im może dolegać? Jakim opryskiem je poddać?