Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
lucasio82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2016, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Witam.Rośliny były podlewane raz w tygodniu, ostatnio postanowiłem zacząć podlewać dwa razy na tydzień ale żadnych zmian nie widac.Podlewałem je zawsze z góry do doniczki póki woda nie pokazała się na podstawce. Używałem wody odstanej przefiltrowanej dzbankiem z filtrem brita.Najbardziej jednak martwi mnie ze na starszej roślinie tez już się kilka takich listków pojawiło...Te białe coś na liściach to chyba jakieś paprochy bo szkodników nie widać...Dodam jeszcze ze siewki siedzą w ziemi do kaktusów substral ,perlicie i żwirku a na dnie keramzyt, tak wiec o przelaniu chyba nie ma mowy..? W piątek będę miał lawę wulkaniczna ,akadame ,zeolit i nie wiem czy ich nie przesadzić do mieszanki z takimi skalnikami:

Lawa wulkaniczna ,zeolit ,akadama , perlit ,wermikulit ,ziemia do kaktusów ,czipsy kokosowe,włókno kokosowe a na drenaż keramzyt.Będę miał także nawóz Peters Bloosom Booster NPK10-30-20. Sam już nie wiem co robić..?
Praktycznie co dzień pojawiają się takie listki a nie dożo już ich zostało.. ;:145 ,dziwi tylko ze te trzy siewki maja się świetnie a były prowadzone tak samo jak reszta.
Nataliam3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2016, o 16:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, proszę o poradę czy można skrócić kaudeks tak mniej więcej na 1/3 długości? Sam kaudeks ma około 25 cm długości.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nataliam3

Lepiej abyś go pokazała na zdjęciu.

PostNapisane: Cz 07 kwi 2016 14:03

Dwa lata temu ukorzeniłem pęd i w zeszłym roku go przyciąłem, wyrosły trzy pędy. Wczoraj zauważyłem na jednym pierwsze pączki kwiatowe.

Obrazek

Wcześniej roślinę trzymałem na parapecie, słońca wtedy troszkę brakowało.

Obrazek

Po przekwitnięciu rośliny za kilka dni pojawił się nowy kwiatuszek, o traszkę ładniejszym kolorze, mała miniaturka.

Obrazek

Kilka miesięcy temu znalazłem ładny kawałek drewna, połączyłem go z adenium arabicum RCN + PNW.
Teraz wygląda on tak.

Obrazek

Obrazek

Dwa najdłuższe pędy rozparłem kawałkiem drewienka.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Jerzyk pisze:Dwa najdłuższe pędy rozparłem kawałkiem drewienka.

Obrazek
- Jerzy z upływem lat kaudex - na wysokości rozgałęzienia będzie przybierał na "objętości" - grubiał. Mam pytanie z upływem czasu, gdy roślina będzie przyrastać, a pod Twoją opieką, jest to jej zagwarantowane, nie będzie tej ukrytej części (miejsca rozgałęzienia) rośliny zbyt ciasno, będzie możliwe swobodne przemieszczanie substancji odżywczych do rosnących nowych przyrostów i kwiatów ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Nataliam3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wyjęłam roślinę z doniczki i prezentuje sie tak

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czy dobrze zrozumiałem, chodzi Ci o skróceniu pędów niezdrewniałych ?
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Nataliam3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, chciałam skrócić kawałeczek od dolu bo sie rozrasta i nie mieści w doniczce,, chociaż nie wiem czy tak można :)
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Więc nie chodzi o pędy ale o skrócenie korzenia kaudeksu. Można to zrobić ale trzeba potem posmarować maścią ogrodniczą tą z Auchan, dobrze zabliźnia rany. Po posmarowaniu drzewko trzeba posadzić dopiero w następnym dniu. Jak nie masz maści ogrodniczej to można posmarować mieszanką cynamony i węgla drzewnego (takiego z apteki) , można również dodać ukorzeniacz.
Jerzy
Nataliam3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, chodziło mi o korzeń, przepraszam :) mam masc ogrodnicza, dziękuję za radę :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nataliam3 pisze:Tak, chciałam skrócić kawałeczek od dolu / ... / chociaż nie wiem czy tak można :)
- wszystko można, tylko zastanawiam się dlaczego chcesz skracać roślinę od "dołu" u której kaudex oraz ładnie rozrośnięte - ukształtowane korzenie, stanowią o jej "eleganckim" wyglądzie.
Nataliam3 pisze: / ... / bo sie rozrasta i nie mieści w doniczce,, / ... /
- nie prościej i bez narażania rośliny na stres po cięciu i ewentualnym (odpukać) zainfekowaniu zgnilizną, dać roślinie większą doniczkę, rozłożyć korzenie, niech rośnie i powiększa kaudex i gałązki. Opiekując się Adenium, chyba zależy nam na rozrośniętym kaudexie, który wraz z uformowanymi korzeniami, stanowią o wyglądzie rośliny. Po przycięciu "od dołu" na jakiś czas będziesz miał zahamowany wzrost rośliny - roślina musi zabliźnić ranę po cięciu i odbudować system korzeniowy, który usuniesz. Jeżeli nawet usuniesz - przytniesz dolną część kaudexu z korzeniami, to za jakiś czas, roślina rosnąc ponownie będzie się, jak to ująłeś - napisałeś: "bo się rozrasta", ponownie będziesz przycinał roślinę ? Jeżeli nie masz doświadczenia z opieką nad Adenium (to jest Twój 4 - czwarty - wpis na Forum), osobiście odradzam przycinanie rośliny, szczególnie pozbawianie jej głównych dróg, którymi odżywia się roślina. Radzę z przycinaniem poczekać, aż zdobędziesz więcej praktycznego doświadczenia w opiece nad tymi roślinami i wiadomości o których pisze w ostatnim swoim wpisie "Jerzyk".
Mieczysław
Nataliam3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zgadzam się, nie mam doświadczenia, dlatego pytałam o radę bo nie wiedziałam co zrobić, więc dziękuję bardzo za porady. Tak zrobię przesadzę i uformuję :)
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mieczysław brawo, dałeś koleżance świetny pomysł, będzie mogła wystawić, i pokazać nam ładny korzonek, zostawiając poniżej tylko jego mały kawałek oczywiście w całości aby całość dobrze się trzymało. Czekamy na fotkę po posadzeniu.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nataliam3 - przepraszam, że zwracałem się do Ciebie jak do mężczyzny, moja wina :oops: przegapiłem, przeoczyłem, zbyt szybko czytałem Twój wpis (to mnie nie usprawiedliwia), chociaż sam go cytowałem w moim wpisie, ;:180 przepraszam.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nataliam3

Proponuję tylko wygolić wszystkie małe korzonki do krzywizny kaudeksu i umieścić go pod podłożem
Czerwona kreseczka to ziemia lub podłoże.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06

Post »

Witam :wit bardzo się cieszę,że znalazłam ten temat bo już chciałam odpuścić sobie Adenium. Moje mają trochę ponad 3 lata i niestety ciut je zaniedbałam. Rok temu wyjęłam je z małych doniczuszek ,w których posadzone były jako 5 cm siewki. Przycięłam troszkę korzonki i pędy i posadziłam w jednej misie ,płycej niż były i tak przezimowały . Rosną w ziemi a tu zobaczyłam jakie błędy popełniłam i tym samym zaniedbałam je.
Tak wyglądają na chwilę obecną . Co teraz ,przesadzić, przyciąć pędy ?
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”