Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu,hosty wykopiesz co drugą i będzie ok :wink: ;:306 .U mnie też ciasno posadzone wszystko.Cięgle muszę obrywać liście przegożanu,bo włazi mi na jakiegoś niskiego iglaczka.Zasłania go i kolor ma nie taki i niknie.Bo tylko troszkę go widać...
Ale już widzę,że z host też zrobię sobie obwódkę ;:138 .Tylko kiedy je podzielić?

Róże u Ciebie piękne.Moje jakieś słabiutkie po zimie.Musiałam przyciąć az do kopców.Kupiłam teraz nawóz i podsypałam.Może się
poprawią.Tylko stare 'pnące' nic nie zmarzły.Sadziłam je z ukradniętych sadzonek ;:131 .

Napisz coś o ostnicy.Piękna trawka ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga róża na pierwszym zdjęciu w poprzednim poście, to Artemis. Mam ich trzy, posadzone co 70 cm. W ubiegłym roku pierwszy raz zakwitły. W tej chwili mają ok 70 cm wysokości i mam nadzieję, że wyższe nie będą. ;:202 Hosty może na zdjęciu ładne, ale mają około metra szerokości i liście leżą na chodniku. M się denerwuje bo musi lawirować między hortensją z jednej strony, a hostami z drugiej. ;:306 Niestety niewiedza przy zakładaniu ogrodu, takie skutki powoduje. Taki efekt mam po czterech latach. :roll:

Jolu właśnie tak planuję, ale ogarnia mnie przerażenie. W tym roku już jedną hostę M wykopywał. Ledwo zmieściła się na taczki, a karpa ważyła pewnie z 50 kg. Hosty zdecydowanie najlepiej rosną, jak się je dzieli w fazie wypuszczania kłów. Ostnica to teoretycznie jednoroczna trawa, ale niektóre przeżywają zimę. Właśnie one już wykształcają kłosy. Ma około 40 cm wysokości, przewiesza się lekko i ma piękny szmaragdowy kolor. Sama się wysiewa, ale wtedy późno osiąga ładny pokrój. Ja trochę zawsze wysiewam w marcu, więc teraz już ładnie się zielenią.

Zaplanowałam trochę prac w ogrodzie, niestety pada. ;:222
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu to nie wiem jak to się stało,bo u mnie z tych samych nasion zakwitła prawidłowo. Za pomyłkę przepraszam i dostaniesz właściwą.
Znów Ci pada? U mnie pokropiło parama kroplami i nic więcej. Jedynie ciut chłodniej. Idę znów podlewać.
Miłego weekendu. :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj przydałoby mi się trochę deszczu ;:108
Dziś miałam dzień sadzenia i przesadzania i sucho jak pieprz. Musiałam lać z węża ile wlezie.
Soniu no mam nadzieję że mój Artemis się pozbiera bo na widok Twoich klękajcie narody ;:180
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zgadza się Soniu, hosty po czterech latach mają prawo tak wyglądać ;:108 , szczególnie te ,których do małych zaliczyć nie można. Ja odmładzałam swoje w ub. sezonie i niektóre już osiągnęły pierwotne rozmiary ;:oj ale te mniejsze z natury trzymają fason.. :) .Przypomniałaś mi, że swoją Justę muszę przesadzić bo w cieniu uwstecznia mi się... ;:131 Mam ją w donicy, ostatnio nornice jakby się wyniosły to mogę to zrobić w każdej chwili. ;:108
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moje mają pewnie po sto pąków.
Nawet sobie nie wyobrażam takiej ilości pąków ;:oj Jak taka ilość rozkwitnie, to musi to niesamowicie wyglądać ;:63

To dlaczego moja ostnica, kupiona w tym roku jako kilka niteczek, już kwitnie? na pewno jest tegoroczna, bo to maleństwo.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artemis śliczna jest! ;:333
W ogóle ostatnio zaczęły mi się podobać róże kwitnące białymi kwiatami. ;:108
Do niedawna czerwono kwitnące wywierały we mnie pozytywne wrażenia. :)
Gusta się zmieniają? Ciekawe, na jak długo... ;:306
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Już masz pomidorki ;:oj
Hosty cudne! Ile lat mają?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ja już przy Kubie nic prawie w ogrodzie nie zrobię. Owszem, siedział grzecznie w spacerówce jak zbierałam dla niego warzywka na zupkę, ale musiałam cały czas z nim rozmawiać. Jak był mniejszy, sobie poleżał, pospał...a teraz to już lubi być w centrum uwagi. Ale za jego uśmiech z dwoma perełkami w dziąsełkach mogłabym oddać pół świata :D
Ja wczoraj przesadziłam hosty do doniczek, źle posadziłam i marniały w oczach. Jeszcze kilka muszę koniecznie przesadzić z rabat bo mają pełne słońce, coraz mniej wody. Mądry Polak po...Ale jesienią robię nową rabatę hostową pod wschodnią ścianą domu, tam je wszystkie ulokuję. ;:108
Własne warzywa to jest to, co tygryski lubią najbardziej ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ale ja nie chcę innej rutewki, jest śliczna. ;:108 Popadało niewiele, trawnik już podsycha. ;:223 Dla ciebie Justa.

Obrazek

Zuza skoro u mnie bez obsługi Artemis kwitnie ładnie, to znając twoją staranność, na pewno mu dogodzisz. :wink: Podmucham do ciebie, bo znowu chmury wędrują po niebie.

Obrazek

Maryniu niech te moje hosty będą duże, ale dlaczego ja o ich wielkości nie miałam pojęcia. ;:306 Parę maluchów mam pod klonem, czekam, jak tam sobie poradzą, bo jednak sucho pod drzewem.

Obrazek

Iwonko Artemis jest zjawiskowa, już ma kilkadziesiąt kwiatów. Niestety mój aparat nie lubi fotografować białych kolorów z odległości. Niewiele na tych zdjęciach widać. ;:222 Ostnica hodowana w szklarni już jest dojrzała, dużo wcześniej rozpoczyna wegetację, bo ma ciepło i jasno. Moje siane w domu nie mają za wiele światła w marcu, więc jeszcze zielone.

Obrazek

Lucynko nowy awatar, intrygujący. ;:138 Zawsze kochałam biel, w ogrodzie mam go dużo, bo świetnie komponuje się z zielenią. Kolejne dwie białe róże posadziłam wczoraj.

Obrazek

Kasiu hosty zaczęły piąty rok, dostałam malutkie karpy. Pomidory dziś już dwa. ;:306

Obrazek

Małgosiu ja mam jeszcze komfort, bo Karol szybko usypia na dworze. ;:167 W przyszłym roku po prostu będę tylko nim się zajmować. ;:108 Mam go tak rzadko, że miło poświęcić jeden dzień tylko dla wnusia. Już nalazłam amatora na hostę Albomarginata. Kolejną posadzę na rogu, a Mediowariegatę przeniosę na młode hostowiska. Obwódka się rozluźni i zostanie z jednej odmiany, chyba że mi się odmieni do wiosny. :;230

Rzadko pokazywane z bliska świerk serbski Karel i miłorząb.

Obrazek

Obrazek

Róż trudno nie pokazywać. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok z okna na trzy rabaty, hostową, z hortensjami przy garażu i wąską przed cisami. Ma być biało- oliwkowo, ;:131 ale na razie tylko zielono. Niestety kory brakło. :oops:

Obrazek

Trochę się na mnie wypiął. :;230

Obrazek

Wczoraj przywiozłam ze szkółki towarzyszkę dla podarowanej mi białej róży. Pani w szkółce podała nazwę Clair, niestety moja nie pasuje do żadnej z takim imieniem. ;:145 Znowu mam NN. Jest w fazie początkowej lekko limonkowa, potem idealnie biała.

Obrazek

Może ktoś podpowie, co się dzieje z lilią Candidum. Część pąków podsycha i mumifikuje się. Lekko nie ma, bo nornice ją jesienią podkopały.

Obrazek

Polacy wygrali, więc świętujemy. :D Dobrej nocy. ;:168
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu pięknie kwitną Twoje różyczki,pewnie nietrudno się w nich zadurzyć ;:108
Artemis i jego budyniowe pąki zachwycają ;:215 Mój Chopin strasznie wygląda tego lata,chyba się w końcu go pozbędę ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Angielki są cudne, ale strasznie śmiecą, jeszcze nie mam czasu o nich poczytać. Pozostałe już ogarnęłam i wybaczam im niektóre wady, róże zdecydowanie mnie urzekły, a tak się ich bałam. ;:131 Zastanawiam się dlaczego w jednych ogrodach Chopin jest żywotny, a w innych wegetuje. Sabinka też dwa lata czeka na poprawę. ;:218 Mój rośnie przy opasce domu, ma blisko wyjątkowo nagrzaną południową ścianę. Może to mu pomaga w wypuszczaniu wielu pędów. Nie mam żadnego doświadczenia z różami, poza miedzianem niczym nie pryskałam. Na zimę dałam mu kompostu na kopczyk i trochę obornika. Nie było tego dużo, bo wiadro 10 l na kilkanaście róż. Może zmień swojemu miejsce. ;:218
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, widok z okna zabójczy! ;:63 ;:63 ;:63
Zupełnie jak w angielskich ogrodach. ;:215
A ilość kwitnących róż imponująca. ;:138
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Śliczne masz te hosty mi się bardzo podoba jak jest tak gęsto i rośliny się stykają ;:167
też oglądałam mecz :heja
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Ładnie wyglądają zadbane, uporządkowane rabatki.
Zainteresowała mnie Miłorząb. Przeczytałam, że
" jest to roślina naprawdę niezwykła. Obecnie jej jedynym naturalnym stanowiskiem występowania są tereny południowo-wschodnich Chin, na których rośnie od kilku tysięcy lat. Drzewo jest wyjątkowo długowieczne, o czym może świadczyć wiek najstarszych znalezionych egzemplarzy, oceniany na ponad 3000 lat. Miłorząb dwuklapowy jest też jednym z bardzo niewielu drzew nagozalążkowch, którego liście nie przekształciły się w igły ani łuski, a pozostały płaskie. Są też sezonowe i na okres zimy opadają z drzewa. Z tych powodów roślina uważana jest za żywą skamielinę i wyjątkowy relikt przeszłości. "
To bardzo ciekawe drzewko.
Różyczki ładnie zakwitły. 'Pink Peace' ma cudny kolor.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”