Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Aneczko moje Aspirin jeszcze malutkie, ale po kilka paków mają. Nie wszystkie takie zdrowe, azalia ma takiego mączniaka, że dwukrotny oprysk nie poprawił sytuacji. ;:223 Mamy podobny stosunek do ogrodu, cały czas nas cieszy i fascynuje. :) Pozazdrościłam ci pąków Artemis i First Lady.

Obrazek

Obrazek

Zuza szukamy bratnich dusz ogrodowych, to i znajdujemy. ;:4 Przechodzę przez różne fazy ogrodowania, ale ciągoty do białego i bladawców się nie zmieniły. W tym roku dodałam biskupi, posadziłam ze sto cynii w tym kolorze. Trochę już ślimaki zjadły, ale pewnie większość zakwitnie. Tylko w jakim kolorze, ;:218 siałam z własnych nasion.

Obrazek

Aniu różami będziemy zanudzać teraz, ale jest tyle odmian, że każdy coś dla siebie wypatrzy. ;:108 Wybaczam swoim Pink Peace przypalone słońcem płatki, jak spojrzę w okno.

Obrazek

Anitko na razie cieszymy się różami, ale jak zaczną chorować. ;:124 Pashmina jest piękna i w każdym ogrodzie inna, będziemy podglądać kolejną u ciebie. ;:215 Dla ciebie trawy, bo te co przeżyły już widać na rabatach.

Obrazek

Sabinko im mniej czasu mam, tym lepiej jestem zorganizowana. ;:108 Jutro mam babciowy dzień, więc dziś o szóstej pobiegłam do ogrodu i szybko opieliłam większość rabat. Mocno padało w południe, więc łatwo się chwasty wyrywało. Werbena wypielona z przodu, głębiej busz, bo jeszcze rozdaję i czekam na ostatnie osoby. :) Chopin coraz bielszy.

Obrazek

Była taka burza z ulewą, że bałam się zaglądać na rabaty. Na szczęście tylko róże pochyliły się, ale większych szkód nie było. Tylko sprzątanie, bo rynny nie mieściły wody, więc chodniki całe w ziemi, która spływała z rabat przy domu. Oprócz pielenia przesadziłam kilkadziesiąt żeniszków i ostatnie cynie, które męczyły się w rozsadniku. Dostałam w prezencie białą róże z zielonkawym odcieniem. Niestety znowu NN. Pojechałam do szkółki zamówić drugą taką samą. W sobotę się dowiem jak się nazywa i może przywiozę zamówioną. Przybiegła znajoma po samosiejki, a za nią przydreptała mrówka. :wink:

Obrazek

Solina i Prince Charles zaczynają rozwijać pąki.

Obrazek

Obrazek

Rozplenice z siewu są niezawodne.

Obrazek

Turzyca palmowa kwitnie, wolę ją jednak tylko z liśćmi.

Obrazek

Pęcherznice przekwitają całkiem ładnie.

Obrazek

Obrazek

Sałata też fotogeniczna.

Obrazek

Dziękuję piszącym i podglądaczom. ;:180 Kolorowych snów i dobrego dnia.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu ładniutka ta mrówka Ci przydreptała do ogrodu. Do mnie przychodzą te co niszczą :rośliny. A ostatnio to i ja jestem podglądaczem :;230 .
Ostatnio mnie pochłania podlewanie. Deszczyku Ci bardzo zazdroszczę,bo do mnie nie dotarł.
Jutro naciesz się wnusiem . :wit ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie mrówki to ja lubię. ;:224 Inne mnie wnerwiają. Zawsze za nimi mszyce lezą. ;:222
Nie chciałabyś widzieć mojej Aspiryne... :oops: Sadzona jesienią ma tylko jeden watły pęd naokoło 20 cm, zakończony 5 pąkami. Bida z nędzą. Czekam jednak na te kwiaty. I liczę, że się rozbuja, bo wszak, mówią, że to żywotna róża. ;:224
Niech nowe nabytki ślicznie i zdrowo Ci rosną. ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu o czwartej to ja śpię w najlepsze ;:19 Nigdy nie byłam rannym ptaszkiem, raczej jak widac nocnym :lol: Róże masz już przepiękne. Biała naparstnica cudnie wygląda, ja póki co mam tylko różową.
malgoska141
500p
500p
Od: 5 mar 2011, o 08:21

Post »

Witaj Soniu przyczłapałam i Ja do Twojego ogrodu piękna naparstnica marzy mi się też biała miałam rdzawą ale dobiła ją ta zima .Dodatki do ogrodu bardzo gustowne skąd można takie mrówki dostać.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAJ. Różyczki pięknie kwitną, ja swoimi teraz też sie zachwycam. Zaraz biegnę zobaczyć co nowego zakwitło. :heja
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Mam nadzieje że uniknę chorób różanych ;:224 moje różyczki są po dwóch profilaktycznych opryskach przeciwko czarnej plamistości i mączniaka - zobaczymy czy nie zachorują
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

aneczka1979 pisze:Takie mrówki to ja lubię. ;:224 Inne mnie wnerwiają. Zawsze za nimi mszyce lezą. ;:222
Anka, podobno to właśnie na odwrót. To mrówy hodują sobie mszyce i spijają z nich ta lepką spadź. Potrafią tworzyć sobie z nich kolonie i przenosić według potrzeb ;:202 Oczywiście mszyce same też mogą istnieć, ale prędzej czy później znajdziesz tam i mrówy ;:183

Soniu, jestem wciąż oszołomiona Twoim Artemisem. Moja malutka sadzonka zbiera się powoli do jako takiego wzrostu. Chyba słaba mi się trafiła ze szkółki. Ale jak on taki prężny jak piszesz to jest nadzieja że się wyrobi :uszy
Biały i bladawce są the best, ale biskupi tez lubię ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Alez ta mrówa fajna!!!
Clemki masz ładne.Ja też je lubię i to wszystkie.
ciekawa jestem , czy moje wszystkie mi zakwitną .Bo inne jeszcze małe :roll:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Soniu,wpisuję się.Bo czasem zaglądam,ale nie zdążę napisać.
Bardzo podoba mi się Twój ogród.Szczególnie ''powtarzalność '' roślin.Te obwódki i kępy jednego gatunku ;:215 .Wszystko dopieszczone :D
Zainspirowałaś mnie i nasadziłam bukszpanu w zeszłym roku-z myślą o kulach i obwódkach.Posadziłam też sporo trzmieliny.Na razie rosną w siłę.Jak ogrodzimy od nowa(i powiększymy )ogródek-to będę szaleć :wink:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu ile trzeba czekać żeby rozplenica zrobiła się taka szeroka? Szybko przyrasta?
Róże cudne , moje te młode coś bardzo małe. Już kupiłam Asahi i zrobiłam oprysk.
Zobaczymy czy cos pomoże.
Mróweczka całkiem miła ci się trafiła. ;:173
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Może mróweczka Ci pomoże w pracach ogrodowych :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj od rana do szóstej miałam Karola. ;:167 Miły dzień, bo nie widziałam go dwa tygodnie. Dobrze, że była słoneczna pogoda, to większość dnia na dworze, a nawet parę chwastów wyrwałam i zrobiłam obchód rabat. Nie dostrzegłam w porę larw na czerwonych berberysach i zjadły połowę liści. ;:145 Już je poczęstowałam chemią. Róże oczywiście szybko rozkwitają, ale jestem zaskoczona jeżówkami, bo wyjątkowo się spieszą. Ubiegłoroczna ostnica już się kłosi, co mi się nie podoba, bo szybko straci szmaragdowy odcień.

Alu jak rozpuściłam wici, że tylko ozdoby ogrodowe przyjmuję, to ich przybywa, teraz będę musiała odwoływać. ;:306 U mnie też niestety likwiduję niektóre mrowiska, jak w pobliżu wartościowych roślin założone. ;:174 Wczoraj podlało ogród, ale dziś kopałam pod klonem dołek na szałwię, to na 20 cm sucho. Zakwita niebieska rutewka od ciebie, mój aparat widzi ją na różowo. ;:223 Karol z dziadkiem robił budki lęgowe. :wink:

Obrazek

Aniu Zuza świetnie opisała, że mrówki hodują sobie mszyce na spadź. ;:108 Czarna nawet mi przypadła do gustu, stoi w limonkowych żurawkach. Moje Aspirin też wątłe, ale wiosną je przesadzałam, bo się przestraszyłam, że znowu za blisko posadziłam. Ja wszystko za blisko sadzę. Artemis duszą się trzy w bliskiej odległości. ;:124 Okrywowe też już zlały się razem, ale jak nie będą chorować niech rosną spokojnie.

Obrazek

Małgosiu to jak mój M, ;:7 ja natomiast lubię rano pracować, a wieczorem tylko przyjemności. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dosłać ci nasiona białej, lub łososiowej. ;:108

Obrazek

Małgorzatko naparstnice goszczą u mnie pierwszy rok, sama wysiewałam i pewnie jeszcze raz to zrobię z białą. Też ze cztery nie przeżyły zimy, ale siedem się uchowało i kwitnie. Mrówki są u nas w dużych sklepach ogrodniczych, ja dostałam w prezencie. U ciebie podziwiałam sówkę, ;:215 a piękna podpórka w formie parasola, już pokazana M, może za trzy lata powstanie. :;230

Obrazek

Martuś pokaż swoje marketowe różyczki, bo nie pamiętam które to były. :oops: Moje dwie ubiegłoroczne świetnie sobie radzą. Flamingo szkółkowa, jako jedyna odbijała wiosną od kopczyka.

Obrazek

Anitko odpukać ja tylko raz prysnęłam niektóre róże przeciw larwom, bo podjadały liście. Do tej pory nie mam mszyc. :shock: Pada codziennie, to choroby raczej nieuniknione. ;:202

Obrazek

Podzielę odpowiedzi, bo stale muszę likwidować emotki. ;:222
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza Artemis na pewno się pozbiera. ;:108 Moje mają pewnie po sto pąków. Niestety znowu zrobiłam ten sam błąd, są zbyt blisko siebie posadzone. ;:223

Obrazek

Aniu powojniki już mają po kilkanaście kwiatów, nawet wiosenna Justa jutro będzie do pokazania. :tan Dobrze, że mrówka z metalu, żywe podkopały mi młodą różę Leonardo. :evil: Na szczęście w porę spostrzegłam, więc żyje.

Obrazek

Jolu miło, że czasem zajrzysz. ;:196 wszyscy mamy czas głównie na prace w ogrodzie, a wątki odwiedzamy rzadziej i do pisania nie zawsze mamy wenę. ;:108 Jestem trochę pedantyczna, dlatego staram się porządkować rośliny na rabatach. Poza tym muszę je widzieć z okien, więc sadzę w większych ilościach jeden gatunek. Świetnie, że sama ukorzeniasz, ;:138 jak już rabaty będą zrobione, to i bukszpan będzie gotowy do sadzenia. Tylko nie sadź tak jak ja. ;:306 Obwódka hostowa, rośliny zlały się w jedno, bo za gęsto posadzone. ;:14

Obrazek

Olu moje rozplenice z siewu, w drugim roku miały szerokość 80-90 cm. W trzecim już około metra. U mnie też jesienią sadzone róże w różnej kondycji. Tylko cztery angielki ładnie zbudowane.

Obrazek

Małgosiu dzisiaj przy Karolu wypieliłam resztę rabat, mrówka może odpoczywać w żurawkach. :)

Obrazek

Ostnica z ubiegłego roku, już z kłosami.

Obrazek

Młode hosty obsadziłam trawami jednorocznymi, bo słońce je przypalało.

Obrazek

Nie tylko kwiaty mi w głowie. :wink: Pierwszy pomidor i fasolka z młodą lawendą. ;:306

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i miłej soboty. :wit
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Bardzo przypadła mi do gustu Twoja biała róża, czy będzie wysoka?
Jak zwykle będę wzdychać do host u Ciebie szczególnie tych bardzo blisko posadzonych mnie bardzo podoba się takie zagęszczenie, może kiedyś osiągnę taki efekt, miłego wypoczynku :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”