Działka na Kaszubach - amba19

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Niestety, niestety ale ja się cieszę! :lol: Może kiedyś pokażesz swój ogród małym warszawiaczkom? A może już pokazałaś?
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mario wpadłam do Ciebie z wizytą a Ty u swoich aniołków w odwiedzinach. W takim razie ucałuj ślicznotki od forumowej ciotki i najwazniejsze ...dbaj o siebie kochana!
dziękuję bardzo za wspaniałą duchową wyprawę...niesamowita.....
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Mario kochanie tej wierzby nie musisz niczym zabezpieczać . Ona u mnie przezimowała nawet gdy było - 25 :lol:
Mario ciesze się ,że czujesz się lepiej . Zdrówka życzę :lol:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oranio! Moje wnusie jeszcze nie dotarły do babci na działkę, ale są takie plany na następne lato - więc wszystko przed nami.
Empuzo! Maluchy wyściskam jutro bo już śpią. Cieszę się że Ci się podobało.....
Jadziu! Uspokoiłaś mnie, bo się martwiłam że ja tu sobie podróżuję a moja malutka wierzba cierpi od chłodu zaniedbana przeż wyrodną właścicielkę
Pozdrawiam wszystkich zaglądających na moją działkę Maria
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

amba-wierzba zrozumie, potupie pniem, otuli się gałązkami, zaszumi i zaczeka aż wrócisz!
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Witaj Marysiu :-)
Masz bardzo piękny i kolorowy ogród położony w uroczych okolicach. Gratuluję !!!
Widzę, że mamy jeszcze wiele wspólnego. Sadzimy te same roślinki: orliki, goździki żelazne, liliowce, rudbekię nagą ... ;-) Rabatki od trawnika oddzielamy kamykami :-)
Ciekawa jestem co to za śliczna roślinka
Obrazek
Bubel słodziutki i widzę, że tak jak moje koty lubi się pakować ;-0
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo, Znalazłam fotki z intereusującym Cię budownictwem przysłupowym z lata tego roku z Zakliczyna nad Dunajcem. To było miasteczko szewców. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety dobrze zachowanych domów i detali domów jest tu coraz mniej. To cała uliczka niegdyś wyłącznie domów przysłupowych z dachami krytymi gontem biegnąca od rynku do klasztoru Reformatów.Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko! Miło Cię widzieć na Kaszubach. Ta roślinka ze zdjęcia to irga omszona. Krzew wygląda atrakcyjnie jesienią, gdy owoce wybarwiają się na czerwono. Widzę że goździk brodaty nazywasz jak moja mama "goździki żelazne" tutaj mówią na nie przeważnie "cegiełki" czy u Was taka nazwa też jest znana?
Ewo Janeczko! Piękne jest to budownictwo. Szkoda, że coraz mniej tych domów. Ja rozumiem, że utrzymanie takiego zabytkowego domu to kłopot i koszta chyba wyższe niż przeciętne. Gdybym ja miała szczęście mieć taki dom - to dołożyłabym wszelkich starań żeby utrzymać go w niezmienionym stanie.
A tak wyglądała moja irga omszona 9-tego listopada
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ambo w domu!Irgę aż żal opuszczać taka śliczna.Owocki jadalne?
U nas wczoraj deszcz i roztopy,a widzę,że w nocy śnieg.Syna sąsiadki,który oprózniał mieszkanie poprosiłam,żeby zostawił choć zasłonki na drzwiach balkonu który ze mną sąsiaduje i zostawił.
Jutro czeka mnie wyprawa na drugi koniec Krakowa,za Wisłę forumowiczka ma mi przekazać geranium, jak zobaczyła U Konstantego jakie miałam krzaczaste i rozdałam braciom kamedułom, to się przestraszyła,że ma dwa i całe okno w bloku jej zarośnie.Mamy się poznać na przystanku autobusu po jej psie,bo półtoraroczne dzieci są zbyt podobne do siebie i mało charakterystyczne.Mama jako partyzant miała przyjść ze znakiem rozpoznawczym butelką mleka, wstydziła się nie wiedzieć czemu z mlekiem paradować i miała go w siatce,ale jakoś się poznali.
Dla Mamy przyszły listki fiołków , w tym białych aż z Białegostoku pięknie opatulone w dolną część butelki pet po podlaskim kwasie chlebowym, a zaanonsowane przez pocztę jako "zwykła duża".
Ja obiecałam po przekwitnięciu w styczniu podzielić ogromnego grudnika w pracy i rozdać.Mam wysuszone solanum, takie klasyczne pomarańczowe kulki też mogę wysłać.Dwa dni temu nie wiedziałam,że jest wieloletnie.Wcale nie musiałam go likwidować...
W Zakliczynie nie ma młodych, a starzy wymierają. Takich wielkich domów z konserwatorem na głowie nie sposób tam utrzymać, a chętnych na nie brak.Jeden dobrze się ma, jest tam zakład pogrzebowy z racji dobrej lokalizacji.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Marysiu, witam serdecznie :-)
Mam kilka irg o owocach w różnych kształtach i kolorach (czerwone, koralowe, czarne), ale o takich owocach pierwszy raz widzę - piękna ta irga omszona :-)
Co do goździków żelaznych, to nie spotkałam się z określeniem "cegiełki", ale przyznam szczerze, że ładniej brzmi niż żelazny.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko!
Jak widać co kraj to obyczaj. Ciekawe jest to, że w różnych częściach kraju te same rośliny znane są pod innymi -regionalnymi nazwami.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cały dzisiejszy dzień (no może prawie cały) spędziłam buszując po "różanych" stronach, wybierając odmiany i planując wiosenne nasadzenia.
Co wybrałam: trzy odmiany róż angielskich
1. Cottage Rose - różowa
2. Graham Thomas - żółta
3. Winchester Cathedral - biała
Różę wielkokwiatową - Hanne (lub Hannah)
Różę wielokwiatową - Bonita
Te dwie ostatnie odmiany w kolorze różowym.
Czy ktoś z Was ma może którąś z tych odmian u siebie w ogrodzie i może się podzielić praktycznymi spostrzeżeniami odnośnie ich wymagań i pielęgnacji?
Bardzo też interesują mnie zdjęcia tych róż rosnących w ogrodach, a nie tylko te które oglądałam w katalogach odmian.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Oj a ktoś tu już działki chciał się pozbyć :lol: .
Ja kochana nie pomogę najprędzej Hania55 ,zresztą dużo dziewczyn ma te róże tylko musisz pokopać trochę w ich wątkach :roll: .
Ja po ogólnej chorobie forumowej zakupiłam Graham Thomas ale dopiero na jesień.
Ładnie się przyjeła,ale na efekt muszę czekać do wiosny :D .
O tu znalazłam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18553 :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak kupię tego Thomasa na wiosnę - to będziemy mogły porównywać jak nam one rosną ;:112
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”