Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany

Post »

A słowo ciałem się stało.Jeszcze 4 dni temy było wszystko OK , a wczoraj na najmłodszych pędach zemsta Obamy. :evil: Jako się rzekło , Nimrod załatwił sprawę.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To ta stara odmiana? Koniecznie pokaż zdjęcie kiedy będą dojrzałe. U mnie w tym roku wyjątkowo obficie zawiązały agresty owoce, ale nie ma co chwalić dnia przed zachodem jeszcze czekają nas "ogrodnicy" ;:222
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ,to ta odmiana.Już ze trzy razy była wywalana z działki i sadzona za płotem ,ale znów wraca do łask ze względu na smak owoców.Rośnie wyjątkowo gęsto i pędy są cienkie. Z tego względu jest b.upierdliwy przy zbiorze i z ochroną też nie jest łatwo.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

A co się dzieje (albo - się wydarzyło) z moim agrestem? Obok rośnie 3-letni, owocuje, wszystko jest ok. A w tym roku posadzony, ten ze zdjęcia, szczepiony - - pad.! Był regularnie podlwany, jakaś choroba?

Obrazek
Awatar użytkownika
Geniodekt
500p
500p
Od: 27 kwie 2014, o 20:45

Post »

Ekspertem od agrestu nie jestem, ale wygląda to tak, jakby do liści przestała być doprowadzana woda z gleby, dlatego klapną i pewnie niedługo uschną. Podstawowe pytanie: goły korzeń czy w pojemniku? Bo jeżeli w pojemniku to przyczyn może być bardzo wiele, np. coś podgryzło korzenie albo przegniły od nadmiaru wilgoci. Jeżeli goły korzeń, to pewnie po prostu się nie przyjął, takie jest niestety ryzyko sadzenia tego typu sadzonek.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co by nie było to trzeba mocno przyciąć i czekać. Należy też sprawdzić,czy w korzeniach nie ma pędraków, bo często jest tak, że dajemy w dołek "dobrą ziemię " z kompostownika z całym pakietem szkodników.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym radził sprawdzić miejsce szczepienia ;:222
Sebol
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lis 2014, o 12:13

Post »

Ja bym się zastosował do rad kaLo, agresty są dość wytrzymałe na suszę niemniej jednak tu widać że coś musiało "odciąć" dopływ soków. Być może właśnie pędraki. Sam w ten weekend chciałem podrzucić trochę kompostownika pod niektóre drzewka i przeraziłem się gdy w 2 łopatach znalazłem ok 30 małych pędraków. Całe szczęście że w porę to zauważyłem... Teraz przed podaniem kompostu pod rośliny będę najpierw dawał go "kurkom do przerobienia" :wink:
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

A u mnie niezawodny jest Niesłuchowski.
Obrazek
Od paru dni można już podjadać.
pozdrawiam
Kazik
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dasz mu dojrzeć, to dopiero wtedy będziesz mógł docenić smak tej odmiany. Ja przynajmniej usiłuję tak robić. Podstawa to przepędzanie spod agrestu małżonki :;230
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Moim niezawodnym agrestem jest coś takiego.
Obrazek
Obrazek
to zabielenie w dolnej części liści, to odbicie światła
Obrazek
Jedna krateczka to 5 mm

Owocuje to niezawodnie co rocznie, krzew rośnie kulisto na wysokość ok 150 cm dość gęsto, nie zauważyłem żeby łapał mączniaka. Owoce w tej chwili zaczynają robić się słodkie, natomiast przetrzymane na krzewie robią się kremowo białe z ciemniejszymi cętkami w tedy też masowo opadają, ale są słodkie jak miód. Na początku myślałem, że to Invicta, ale ta ma owoce gładkie i o wiele większe. Dodatkowo data wprowadzenia jej na rynek, bo ten krzew ma coś ok 30 lat ...
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Invicta została też wprowadzona na rynek około 30 lat temu, tylko że u nas w kraju zaczęła być popularna około 15 lat temu. KamilK02 prawdopodobnie mam tą samą odmianę co Ty, właśnie ją przed chwilą konsumowałem, cienka skórka i słodki ale nie bardzo bo rośnie w półcieniu, a co do Invicty to oczywiście owoce są o wiele większe ale wcale nie są gładkie lecz też posiadają szczecinkę (są włochate).

Tak się składa, że posiadam na stanie tak strzelając około 50-60 odmian agrestów łącznie z własnymi odmianami od nasionka.
Jak się dzisiaj ogarnę to wstawię kilka fotek z owockami, a teraz idę szykować obiadek dla rodzinki ;:137
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek

1. Krsnoslawiańskij
2. Rodnik
3. Malachit/Mucurines
4. Jakaś stara odmiana - rośnie na działce dziadków jakieś 40-50 lat
5. Złoty Fik - jest to najsłodszy agrest jaki kiedykolwiek istniał do tego owoce wielkości śliwki węgierki, odmiana czeska.
6. Nie wiem co to może być. Kupiłem tą odmianę u trzech różnych sprzedawców i miała trzy różne nazwy: Resistenta, Żółty triumf, Hinnonmaki Grune(zielony)
7. Hinnonmaki Gelbe - rośnie w cieniu dlatego zielony, normalnie by się stał lekko żółtawy.
8. Czarny agrest - Ribes Divaricatum- Schwarze Honigbeere - owoce o najcieńszej skórce, w smaku mają coś podobnego z jagodami leśnymi

Jak znajdę czas to powstawiam: Puszkiński, Sadko, Reverta, Captivator, Martlet, Katii, Carat, Spine free, Pellagi Orias, Hinnonmaki rot, Pax, Invicta, Achilles, Zielony butelkowy i inne
Marek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam Malachit/Mucurines.Pierwsze owocowanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek

Niestety ale musiałem podpisać fotkę w kilku miejscach bo ciągle znajduję w internecie na all-różnych sklepach internetowych moje zdjęcia, a to trochę drażni, poza tym to kradzież.
No dobra ale trzeba podpisać odmiany:
1. Puszkiński
2. Rolanda
3. Negus
4. Hinnonmaki Gelbe
5. Reverta
6. Krasnoslowiańskij
7. Achilles
8. Invicta
9. Zielony butelkowy
10. Najwcześniejszy Honinga
11. Lady Dalamere
12. Ribes Divaricatum
13. Tego to nikt nie wie w całym lesie...
14. Hinnonmaki Rot
15. Reflamba
16. Nie wiem
17. Sadko
18. Książe majowy
19. Złoty Fik
20. Rodnik
21. Pax
22. Mucurines/Malachit
23. Pixwell - sadzonka kosztowała 200zł z USA
24. Jakaś niezidentyfikowana stara odmiana może White Lion

Pogrubionym zaznaczyłem stare odmiany 100 letnie.

Z ponad 300-400 krzaków mam tyle owoców że nie mam czasu przerobić na soki, dżemy. Jeszcze kilka dni i zaczną dobierać się osy.
Oczywiście ze wszystkich odmian pozbierałem po 10 sztuk owoców w celu pozyskania pestek do wysiewu. Za 4-5 lat jak Bóg pozwoli poznamy nowe odmiany agrestów.
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”