Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Witaj Ula.
Teraz dopiero doczytałam że ten niebieski kwiatuszek to dla mnie,buziaki i dziękuję.
Kupiłam coś podobnego wczoraj ale mam nazwę łacińską której nie pamiętam oczywiście ale i tak dobrze że odpisałam.

Pelargonie masz już dorodne,kolorowo pewnie na Waszym tarasie się zrobiło bo chyba nie wszystko jest porozstawiane w ogrodzie?

Tak sobie myślę czy zaplanować na koniec czerwca wyjazd do pelargoniowego raju,jak myślisz? A i Marysię może byśmy odwiedziły ,wpraszając się.

Marysiu ;:196 :uszy

Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Śliczne pelargonie i jak już ładnie kwitną. Dużą kolekcję już zebrałaś.
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Marysiu, masz rację, że to prawdziwe szaleństwo, ale myślę że to nikomu nie szkodzi, gdyby było nas więcej to świat byłby bardziej kolorowy, mam na myśli tak ogólnie hodowanie roślin. Dzisiaj mąż zabrał mnie na targi roślinne i oczywiście bez pelargonii nie wróciłam
taka, oznaczona jako Vancouver Centennial, ale to nie ta bo Vancouver Centennial kwitnie na czerwono, a ta ma kwiatki różowe
Obrazek

kolejna to angielska, było sporo odmian, ale nabyłam taką, która ma małe listki, a kwiaty dość duże
Obrazek

i jeszcze mój wzrok zatrzymał się na tej, wyjątkowy kolor, którego zdjęcie nie oddaje
Obrazek

Marysiu i to jest to szaleństwo, któremu trudno się oprzeć ;:306 , zapisałam nawrot dla Ciebie a na prymulki już raduje się ;:167

Przemku, pisałeś o ulewach, a już znowu sucho, wiat i wysoka temperatura wysusza, ale prognozy pokazują, że pod koniec tygodnia ma popadać.

Krysiu, Ty też należysz do tej grupy osób, które obok pelargonii nie przejdą obojętnie, dobrze że jest nas więcej, można się powymieniać. W tym roku to jakoś mi ciężko przyzwyczaić je do słońca, te o jasnych liściach są szczególnie wrażliwe. Czekam na zmianę pogody, żeby chociaż chmur więcej było. Będę pokazywać kolejne kwitnienia

Tereniu, pisać dużo nie będę, wolę porozmawiać, a niebieski kwiatek dla Ciebie nie tylko na zdjęciu. Tereniu, przyznam, że propozycja kusząca i zapewne do tematu wrócimy :heja

Justynko, faktycznie kolekcja się powiększa, ale ubywa innych doniczkowych z których trochę padło zimą i już ich odnawiać nie będę, będzie więcej miejsca dla pelargonii. To co kwitnie, to na tę chwilę niewielka część, czekam na pozostała, zwłaszcza te nowe.
Pozdrawiam Wszystkich
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ulcia piękne zakupy. Mi udało się kupić pelargonię z odmiany caliope Rose Splash ale nie czerwona tylko różowa z pięknym czerwonym okiem w środku.
I u mnie tak samo wieje teraz chłodno i sucho. Z ulew się cieszyłem teraz zrobiła się skorupa betonowa trzeba wszystko zluzniać a chwasty dają czadu. Też patrzyłem na prognozy to ma popadać a co z tego da nie wiem. Więc czekamy Uleńko na deszcz ale może nie tak gwałtowny i ulewny jak ostatnio. Miłego dnia i sadzenia roślinek po pracy. Pozdrawiam serdecznie Terenię(Teniak)
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku :wit
i tak to jest, jak zobaczymy nową pelargonię, to już musimy zabrać ją do domu. A zrobiłeś zdjęcie tej swojej nowej, jeśli tak to pokaż, chętnie zobaczę. A czy właściwą nazwę masz - może to Pelargonia Caliope Rose Splash
Terenię pozdrowię, a może sama przeczyta pozdrowienia :D
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Tak Ulka jak zawsze masz racje to Caliope Rose Splash. Bardzo ładna jest. ;:168
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Serdecznie witam Uleńko ;:196 .
Zaglądam - z doskoku - między jednym , a drugim działaniem , jednak by skrobnąć - to już nie starcza sił - tylko oczy nacieszę i ... pędzę dalej . Jakby było mało , to Małż zaczął w domu rewolucje w postaci malowania - oczywiście - dwa pokoje - przez dwa dni w jednym tygodniu - w następnym - kolejne dwa . Oczywiście pracując nie ma kiedy - dopiero w piątek i sobotę .
Przyznam , że jest czym nacieszyć i oczy i serce u Ciebie . Pelargonie zaiste piękne , ale chyba trzeba je po jakimś czasie odmładzać , bo wyrastają - prawda ?
Ty narzekasz na małe opady , a u nas wilgotno , a nawet w ubiegłym tygodniu podczas burzy był grad z deszczem . Co mogłam , to chowałam , zwłaszcza delikatne fuksje , deinanthe , młode auricule , agapanty , datury , zantedeskie i inne .
Pozdrawiam serdecznie ( Mareczka też ) :wit
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguniu, witaj
Oj zapracowana jesteś wyjątkowo, ale Ty chyba lubisz coś stale działać, jak nie przy roślinach to prace artystyczne i jeszcze inne różności. Ja do Ciebie też zaglądam. Iguniu, pamiętasz, przysłałaś mi pod koniec lipca ub. roku nasionka prymulki acaulis "Passion Parade" - posiałam na wiosnę i teraz wzeszły 3 roślinki, maja ok. 1 cm. na szerokość, bo wysokie to są na 0,5 cm., ale doglądam, mam nadzieję, że urosną. Ale nie przeżyła zimy piękna pelargonia od Ciebie, to była z gatunku stellar o pięknych czerwonych kwiatach, już nie mogę takiej nigdzie trafić. U nas bardzo sucho, wieje silny wiatr, który dodatkowo wysusza, noce sa bardzo zimne, dwa dni temu były tylko 4 st. a miejscami blisko 0 st.
Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Uleczko ;:196
Śliczne masz pelargonie moje niestety padły o nowe nie zabiegam bo miejsca na nie nie mam .
Tak jak wcześniej pisałaś wszyscy zapracowani jesteśmy w ogrodach .A u mnie w ogrodzie generalny remont.
Zdrówka ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo :wit , byłam i ja u Ciebie aby pooglądać co nowego, oj dzieje się u Ciebie, dzieje
Moje pelargonie dość dobrze przezimowały, ale stale powiększa się kolekcja, więc się już martwię, gdzie je pomieszczę
Dzisiaj całkiem przypadkowo wstąpiłam do centrum ogrodniczego i właścicielka obdarowała mnie takimi oto kolejnymi okazami, 4 szt. każda inna (ja zrewanżuję się ogrodowymi)
Obrazek

a to dwie z nich
Obrazek

Obrazek

róże też już kwitną
Obrazek

a to też dzisiejszy nowy nabytek - pięknie pachnąca "Charles Austin"
Obrazek

A Iochroma też już obsypana kwiatami

Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę kilka zdjęć z ogrodu Tereni (Teniak) za Jej zgodą
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereni warzywnik i uprawy w tunelach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu, dziękuję za wszystko, dla mnie to przyjemność móc pooglądać Wasz ogród, a uprawy warzywne to ;:333 ;:333, dziękuje też za pokazanie cudownych miejsc i mile spędzony czas ;:196
Pozdrawiam Was serdecznie
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniały ogród Uleńko odwiedziłaś, widać,że Terenia dużo pracy w niego włozyła :wit
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Ulu znajome zakątki, ślicznie jest u Tereni a jeszcze jak zaczną kwitnąć lilie i jeżówki to będzie festiwal ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka zdjęć moich podopiecznych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pelargonia Meadowside mahoganie

Obrazek

i jej dzieci - siane w różnym czasie, nasionka z dwóch różnych nasienników
Obrazek

Obrazek

Ta druga bardzo ciekawa, a jakie będą kwiaty ?, no i muszę nadać im jakieś swoje nazwy :D
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ula :wit
Śliczne pelargonie. Ta ostatnia siewka bardzo ciekawa i taka różna od matki. Zachwyciła mnie też biała dziewanna.
Mnie nasiona niestety nie wzeszły.
Ile lat ma to potężne epiphyllum?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”